Cabinetul Boc isi angajeaza astazi raspunderea asupra "Legilor austeritatii" privind reducerea pensiilor si salariilor, iar PSD depune doua motiuni de cenzura pentru care mai are nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a demite executivul.

Astazi, incepand cu ora 16.00, guvernul se va prezenta in parlament pentru a-si angaja raspunderea pe masurile de austeritate, dupa ce, de dimineata, este posibil sa aiba loc o sedinta a executivului. Din cele peste 60 de amendamente depuse, nici unul care modifica pe fond legile nu a fost acceptat, in urma unor discutii purtate sambata de Emil Boc, Sebastian Vladescu si Mihai Seitan.
Este de asteptat ca PSD sa depuna cele doua motiuni de cenzura chiar la finalul discursului premierului Emil Boc. Seful guvernului va anunta in parlament angajarea raspunderii asupra proiectelor de legi privind reducerea cu 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor (la ora 16.00) si cu 15% a pensiilor (la ora 17.00), in doua sedinte consecutive. Asta deoarece guvernantii au considerat ca proiectul de lege care priveste reducerea pensiilor trebuie sa fie asumat separat pentru ca, in cazul in care este contestat la CCR si declarat neconstitutional, sa nu afecteze celelalte reglementari privind salariile. In consecinta, opozitia a anuntat introducerea a doua motiuni de cenzura menite sa demita guvernul.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil textele legislative, insa a atras atentia asupra unor prevederi care ar putea fi declarate neconstitutionale, precum si asupra jurisprudentei CEDO in cazul reducerii pensiilor. Consiliul Legislativ a considerat ca recalcularea pensiilor speciale incalca principiul neretroactivitatii legii, cu "repercusiuni asupra caracterului de stat de drept". Mai mult, CL a amintit ca in anul 2000 Curtea Constitutionala a statuat ca pensiile speciale nu sunt un privilegiu, ci o "compensatie partiala" a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului, iar in statele UE, si alte categorii de bugetari beneficiaza de asemenea drepturi. Totodata, in avizul Consiliului Legislativ se precizeaza ca CEDO a decis in mai multe cauze ca reducerea "substantiala" a nivelului pensiei reprezinta atingeri aduse dreptului la proprietate.
Alta problema ridicata de cele doua legi a fost absenta avizului CES, parlamentarii considerand ca, desi consultativ, este obligatoriu sa fie prezentat.

PSD si PNL vor ataca proiectele de lege la Curtea Constitutionala

Atat reprezentantii PSD, cat si cei ai PNL au anuntat ca, in situatia in care nu sunt adoptate motiunile de cenzura, vor ataca proiectele de lege la Curtea Constitutionala, invocand in mare parte aspectele subliniate de Consiliul Legislativ.
Motiunile anuntate de PSD si sprijinite de PNL mai au nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a fi adoptate, respectiv pentru a cumula 236 de voturi in favoarea acestora. Opozitia cumuleaza 218 parlamentari - inclusiv patru deputati si un senator fara apartenenta la vreun grup parlamentar (deputatii Mircea Irimescu, Nicolae Stan, Gabriel Tita-Nicolescu, Gheorghe Zoicas si senatorul Ion Vasile) - insa numai 217 vor putea sa-si exercite votul in favoarea motiunilor de cenzura, deoarece senatorul Catalin Voicu se afla in preventiv. Majoritarea guvernamentala este constituita, in prezent, din 253 de parlamentari, dar dintre acestia cel putin patru au anuntat ca este foarte posibil sa voteze impotriva guvernului, adica in favoarea motiunilor: deputatul PDL Daniel Oajdea, senatorul PDL Georgica Severin si din partea UNPR - deputatii Tudor Ciuhodaru si Ioan Munteanu.
Printre cei care ar putea vota motiunea de cenzura se numara si deputatii PDL care si-au dat votul pentru motiunea simpla impotriva ministrului de finante, Sebastian Vladescu: Gheorghe Ciobanu, Iosif Dragulescu si Marius Dugulescu.