Opozitia a depus la Parlament motiunea de cenzura intitulata ‘Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate‘, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.
‘Am depus la presedintii celor doua Camere motiunea de cenzura. E semnata de 210 parlamentari PSD, PNL si PC, deputati si senatori. Motiunea critica modul abuziv in care Guvernul Boc incearca sa treaca acest proiect de lege (...) care nu era o urgenta‘, a afirmat Dusa.
El a mai spus ca modificarile aduse Codului muncii afecteaza grav piata muncii si creeaza instabilitate, lezand interesele salariatilor si angajatorilor.
La randul sau, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz, purtator de cuvant al Comitetului de Coordonare a grupurilor parlamentare USL de la Camera Deputatilor, a apreciat ca motiunea de cenzura este un act constitutional, democratic si foarte util, chiar daca opozitia nu detine majoritatea in Parlament pentru a putea rasturna Guvernul.
‘S-ar putea, macar in ceasul al treisprezecelea, sa se fi deslusit cateva constiinte din aceasta majoritate, in buna masura de stransura, si oamenii, in contact cu cetatenii la ei in colegii, daca mai au aceste contacte deschise si nu le-au interzis si pe acelea, sa voteze totusi motiunea, sa nu duca lucrurile atat de departe incat sa voteze un Cod al muncii care e impotriva dorintelor si obiectivelor tuturor organizatiilor sindicale si patronale, cu o singura exceptie, organizatia patronala a Cotrocenilor‘, a declarat Duvaz.
El a mai spus ca aceasta motiune va ‘limpezi‘ lucrurile si se va vedea foarte clar cine este impotriva modificarilor propuse de Guvern la Codul muncii.
Opozitia a depus prima motiune de cenzura de la inceputul acestei sesiuni parlamentare, dupa asumarea raspunderii de catre Guvern pentru noul Cod al muncii. Cel mai probabil motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata saptamana viitoare, pe 16 martie. Daca motiunea de cenzura va fi adoptata, Guvernul va fi demis, iar daca motiunea va fi respinsa, noul Cod al muncii va intra in vigoare.
Motiunea de cenzura a opozitiei critica Executivul afirmand ca acesta are ca singura filosofie economica taierile de venituri.
‘A taia cu nerusinare, pe de o parte din drepturile de asigurari sociale, din cele de asistenta sociala, din salariile si asa de batjocura ale cetatenilor romani (...) si a orienta, pe de alta parte, resursele astfel obtinute catre firme de stat si private clientelare reprezinta esenta politicii guvernamentale PDL caracterizata prin coruptie, furt, evaziune fiscala, clientelism, restrangerea drepturilor si libertatilor democratice ale cetatenilor. Ati chinuit inutil, domnilor guvernanti, un popor intreg sub deviza prosteasca conform careia ‘nu exista alte cai de iesire din criza‘, pentru ca astazi sa realizam cu totii ca, dimpotriva, exista si alte masuri posibile, dar care deranjeaza clientela politica si cumetria din acesta tara‘, afirma semnatarii textului motiunii.
Acestia considera Romania trece acum prin ‘perioada cea mai neagra din istoria recenta‘ si ca un asemenea climat nu garanteaza nici macar siguranta persoanei si a proprietatii.
Reprezentantii opozitiei argumenteaza ca motiunea de cenzura se doreste a fi o forma de sanctionare atat a masurilor noi introduse in Codul muncii, cat si a modului in care ele sunt adoptate. Mai mult, parlamentarii opozitiei sustin, in textul amintit, ca procedura angajarii raspunderii nu este specifica unui regim democratic.
In motiune se mai arata ca noile prevederi ale Codului Muncii duc la o crestere a instabilitatii salariatilor romani pe piata muncii ca urmare a extinderii excesive a contractelor de munca pe durata determinata si a celor de munca temporara, dar si a maririi perioadei de proba la angajare.
‘Acesta motiune de cenzura este una speciala, avand in vedere ca exprima nu doar pozitia noastra, a opozitiei parlamentare, ci de data aceasta in mod oficial are si girul tuturor marilor sindicate si confederatii sindicale din Romania si a majoritatii confederatiilor patronale. Este o motiune de cenzura pe care o depunem deci in numele unei semnificative parti din societatea romaneasca, atat in ceea ce priveste angajatorii cat si angajatii‘, afirma semnatarii motiunii.