AGERPRES INTERVIU Victor Ponta: O societate democratica presupune procurori independenti

Daniel Morar a actionat, in ultimele zile, ca un om politic, ceea ce este inadmisibil pentru un procuror sef, cu atat mai mult cu cat el va merge la Curtea Constitutionala, unde, de asemenea, nu are voie sa faca politica, a declarat, vineri, intr-un interviu acordat AGERPRES, premierul Victor Ponta.


El vorbeste in interviu si despre propunerea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, considerand ca aceasta optiune reprezinta "un punct pozitiv, foarte important in relatiile noastre cu partenerii internationali".

"Am distrus practic, dintr-o singura miscare, un an si mai bine de propaganda, care spunea ca USL, si eu, si Crin Antonescu venim sa punem la DNA un procuror al Uniunii Social Liberale, care sa inchida dosare. Practic, dna Kovesi, bucurandu-se si de credibilitate in fata partenerilor europeni, este o garantie ca tot ce s-a spus pe aceasta tema a fost doar o propaganda si atat", a afirmat Victor Ponta.

AGERPRES: Domnule prim-ministru, ati facut propunerile pentru sefia parchetelor si, dupa demisia lui Daniel Morar din Ministerul Public, ati anuntat ca veti colabora de urgenta cu CSM pentru rezolvarea situatiei conducerii de la Parchetul General. Ce masuri mai aveti in vedere?
Victor Ponta: In mod sigur voi colabora in continuare cu CSM in ansamblu si in special cu Sectia de procurori si imi doresc sa identificam si candidaturile pentru celelalte functii. Dupa cum stiti foarte bine, pentru functia de adjunct al DNA l-am propus pe actualul sef, domnul Nistor. Domnia sa, dupa o perioada de reflectie si dupa o discutie pe care a avut-o cu domnul Morar, mi-a spus ca nu poate accepta propunerea. Eu cred ca e bine ca totusi procurorii din DNA sa iasa din aceasta semi-greva si sa isi asume functii de conducere executive in cadrul DNA, sa lucreze cu doamna Kovesi si, practic, toate aceste zile extrem de tulburate sa aiba o finalitate pozitiva.

AGERPRES: In acest moment asigurati interimatul la Ministerul Justitiei. Ministerul a fost asumat zilele trecute de PSD. Cand estimati sa faceti o propunere pentru sefia ministerului?
Victor Ponta: In primul rand trebuie sa finalizez aceasta procedura, care sigur a generat si genereaza de un an de zile foarte multe controverse, cea referitoare la asigurarea unei conduceri stabile pentru Ministerul Public - procuror general, procuror sef DNA, DIICOT si celelalte functii de conducere, dar cand spun stabile ma refer la mandate pe trei ani, nu delegari si prelungiri care pareau ca nu se mai sfarsesc. Imediat ce finalizez acest obiectiv al meu, de altfel din acest motiv mi-am si asumat portofoliul de la Justitie, am discutat lucrul acesta si cu dl Antonescu, mi-am asumat portofoliul Justitiei in mod clar pentru a rezolva blocajul de la Ministerul Public. Dupa cateva zile de controverse si neclaritati, acum lucrurile au intrat pe o directie foarte clara, propunerile s-au facut, documentele se transmit saptamana viitoare, procedura este stabilita de CSM, dar i-am rugat sa analizeze posibilitatea unui calendar un pic mai rapid. Sper ca la finalizarea acestor proceduri sa avem practic conducere stabila la Ministerul Public, sa nu mai existe aceasta discutie, iar evident intentia mea este sa propun la Ministerul Justitiei un nou ministru, care insa sa nu provina din PSD sau dintre parlamentarii PSD.

AGERPRES: Apolitic?
Victor Ponta: As vrea pe cineva cu un background in magistratura, in lumea juridica si care, in acelasi timp, sa aiba si capacitatea de a prezenta si a negocia lucrurile la Bruxelles, in special pentru ca ministrul Justitiei va avea de gestionat problemele de zi cu zi ale justitiei, relatia cu CSM, implementarea noilor coduri, dar are si de gestionat la Bruxelles vesnica problema a MCV.

AGERPRES: Aveti o lista scurta sau ati putea contura mai bine profilul?
Victor Ponta: Nu. V-am zis doar ca nu intentionez sa numesc pe cineva dintre membrii de partid cunoscuti sau dintre parlamentari. Practic, nu va fi o persoana la care, sa zic, va asteptati.

AGERPRES: Cum ati caracteriza relatia cu partenerii internationali in aceasta privinta, a justitiei? Ati avut vreun semnal dupa numirea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA?
Victor Ponta: Au fost mai multe semnale deja publice. Atat pozitia Ambasadei Marii Britanii, pozitia Ambasadei Statelor Unite, am discutat cu alti ambasadori, am avut discutii informale la Bruxelles. Cred ca va fi un punct pozitiv foarte important pe relatiile noastre cu partenerii internationali solutionarea cu bine a acestei probleme, care trena de un an de zile, si cred ca, dincolo de controverse si de criticile pe care le-am primit, prin propunerea dnei Kovesi la DNA am distrus practic, printr-o singura miscare, un an si mai bine de propaganda, care spunea ca USL si eu, si Crin Antonescu venim sa punem la DNA un procuror al Uniunii Social Liberale, care sa inchida dosare. Practic, dna Kovesi, bucurandu-se de credibilitate si in fata partenerilor europeni, este o garantie ca tot ce s-a spus pe aceasta tema a fost doar o propaganda si atat.

AGERPRES: Dar colegii dvs din USL au criticat aceasta decizie, spunand ca ati facut practic un troc cu presedintele Basescu. Credeti ca le va trece supararea?
Victor Ponta: Sunt convins, pentru ca fac eforturi foarte mari sa le explic ce am avut in minte. Nu a fost vorba de niciun fel de troc cu presedintele, a fost vorba de o decizie pragmatica, de realpolitik, si ei sunt politicieni ca si mine si ar trebui sa stie ce inseamna asta. Repet, pentru a rezolva o neincredere si o suspiciune care a fost pusa in sarcina USL de adversarii nostri politici. Iar avantajul pe termen mediu si lung este foarte mare, este un avantaj pentru USL, pentru guvernarea noastra si pentru Romania.

AGERPRES: Anumiti analisti politici avanseaza ipoteze conform carora laudele presedintelui au scopul de a va strica relatia cu colegii de alianta.
Victor Ponta: In mod sigur, da. Domnul presedinte Basescu este un politician mult prea bun ca sa nu stie ca atunci cand lauzi pe cineva sigur creezi suspiciune. Pe de alta parte, ati vazut, in aceste zile au fost tot felul de alinieri cu totul si cu totul neasteptate. Pana la urma, colegii jurnalisti de la Antena 3, pe care ii respect foarte tare, erau pe aceeasi linie cu doamna Macovei si cu domnul Morar. Eu eram pe aceeasi linie cu domnul Basescu. Realitatea a fost ca in mod sigur trebuie sa explic mai bine toate aceste lucruri, trebuie sa elucidez toate suspiciunile, nu se pune problema niciunui blat politic. Repet, se pune problema pe de o parte sa rezolvam o situatie care trena de un an si care nu avea nicio perspectiva sa se rezolve in viitor si, pe de alta parte, sa intelegem ca asupra Parchetului, asupra Ministerului Public se instituise un monopol privat al dlui Morar, dnei Macovei si a celor care sunt apropiati. Or, o societate democratica presupune niste procurori independenti, dar nu presupune un monopol al unei persoane asupra Parchetului. Acesta era un lucru extrem de periculos, eu vorbesc ca fost procuror aici, nu doar ca om politic, si nu puteam accepta o asemenea situatie, neconstitutionala si nelegala pana la capat.

(Va urma)