AGERPRES: Ion Iliescu prefera sistemul de vot pe liste si crede ca Victor Ponta s-a maturizat
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri seara, ca prefera sistemul de vot proportional pe liste, adaugand ca initiativa liderilor USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, privind uninominalul pur are la baza referendumul presedintelui Traian Basescu.
"Este initiativa Ponta - Antonescu, insa are la baza referendumul presedintelui Basescu. Mie nu imi place nici una, nici alta. Eu prefer sistemul pe care l-am avut (n.r. - sistemul de vot proportional pe liste). Era mai democratic: o prezentare mai ampla a candidatilor, o posibilitate mai mare de alegere. S-a facut referendum ca sa se mearga pe un asemenea sistem uninominal", a afirmat fostul presedinte la B1 tv.
Ion Iliescu a mentionat ca nu vrea sa emita "judecati rigide", adaugand ca fiecare are ratiunea lui cand face niste propuneri. "Personal nu sunt de acord cu asa ceva si as prefera sistemul vechi, dar presedintele Basescu a lansat ideea si a bulversat lumea", a adaugat acesta.
Referindu-se la problema UMF Targu Mures, Ion Iliescu a afirmat ca aici exista doua aspecte.
"Prima chestiune, in legatura cu UDMR-ul. UDMR-ul a avut o anumita optiune si de aceea a spus Ponta dupa aceea ca este bine ca UDMR-ul sa fie in Opozitie. Este logic si firesc sa se instaureze un sistem civilizat de dialog intre Opozitie si Putere. In al doilea rand, in ceea ce priveste Universitatea, acolo a fost o actiune abuziva a fostului Guvern. Decizia Guvernului curent este legala si democratica", a sustinut fostul presedinte.
Liderul de onoare al PSD mai spune ca a apreciat modul in care presedintele partidului, premierul Victor Ponta, a evoluat si in munca de partid, si atunci cand a preluat presedintia partidului, felul in care si-a asumat formarea Guvernului. "La vremea respectiva ma gandeam ca este un risc", a marturisit acesta. El a adaugat ca Victor Ponta da acum dovada de maturitate.
Cu toate acestea, Ion Iliescu considera ca "improvizatia guvernului a parut cam brusca".
"Nu urmaresc activitatea curenta de partid, cred ca nici Ponta n-a avut timp sa se consulte cu conducerea de cadre pentru alegerea ministrilor. Nu stiu de unde a aparut propunerea Corinei Dumitrescu, pentru Mang nu erau probleme, deci a fost o surpriza aparitia scandalului. Victor Ponta a lipsit ieri din tara si nu cred ca a fost o actiune premeditata sa nu-i raspunda la telefon lui Mang. Trebuie o munca mai serioasa in pregatirea candidatilor pentru diferite functii. Acest incident trebuie sa reprezinte o invatatura. (...) Imi place cum a inceput Ponta, arata maturitate, e o schimbare rapida in bine si constat cu placere o evolutie interesanta, pozitiva in abordarea problemelor si in modul de lucru", a completat Ion Iliescu.
Referindu-se la conflictul de interese de la Ministerul Agriculturii, liderul de onoare al PSD si-a exprimat speranta ca ministrul de resort, Daniel Constantin, presedinte al PC, "prin raspunderea pe care o are, sa manifeste un act de independenta si sa se debaraseze de amprenta lui Dan Voiculescu".