Evenimentul Zilei : Victor Ponta a tras din nou pe sfoara Comisia Europeana (Autor: Ion Cristoiu)

Comentariul meu anterior, pus sub titlul Cind Comisia Europeana calomniaza presa romana, compara ironic, la un moment dat, transmisia in direct a Conferintei lui Mark Gray cu cea a purtatorului de cuvint al Inaltei Porti de pe vremuri; evident - notam - daca in Imperiul Otoman ar fi fost purtator de cuvint, iar in tarile romane, televiziuni de stiri.
Cititorii Evenimentului zilei, alergici la nationalismul de sergenti majori ai propagandistilor USL, s-au grabit sa suspecteze in comparatia mea tentativa de a ma situa alaturi de Victor Ponta, de Crin Antonescu si de activistii Trustului Intact, in batalia de tip ceausist pentru "castigarea independentei noastre fata de Uniunea Europeana".
Desi nu sunt un entuziast al ukazelor trimise Romaniei din exterior, simt nevoia sa precizez ca metafora mea nu viza Raportul Comisiei Europeane, ci felul in care a fost primit el in Romania lui 2013.
Opozitia si presa independenta au vazut in Raport o noua punere pe coji de nuca a Puterii USL de catre Comisia Europeana.
Puterea si presa Puterii au denuntat Raportul ca pe o noua ingerinta in treburile interne ale tarii.
Intr-un cuvant, si unii si altii, au tratat Raportul MCV ca pe un Document emanand de la o Inalta Poarta (careia te ploconesti sau careia i te indirjesti) si nu ca pe un Document provenit dintr-o intelegere intre Romania si Comisia Europeana.
Discutia de la noi despre Raportul MCV s-a desprins la un moment dat de fapte si a prins a pluti acolo, in vazduhul parerilor fara temei, ca un zmeu fara coada in tariile boltii.
O intoarcere la fapte se impune.
Pe 18 iulie 2012, dupa lovitura de stat data de USL, Comisia Europeana publica Raportul MCV pe ultimii 5 ani, sub semnul unei tentative de a ne ridica, in fine, monitorizarea pe Justitie.
Evaluarea celor 5 ani de monitorizare e in ansamblu pozitiva. Ar fi trebuit, ca o concluzie fireasca a acestei evaluari, sa se anunte ridicarea MCV.
In iulie 2012, USL reusise sa zgiltiie serios statul de drept si independenta sistemului judiciar prin razboiul fulger de suspendare al lui Traian Basescu.
Incredibilele incalcari ale democratiei din aceasta lovitura de stat pitita intr-o actiune parlamentara obliga Comisia la precizarea: "o serie de evenimente recente scot in evidenta anumite preocupari in ce priveste ireversibilitatea si caracterul durabil al reformelor".
In consecinta, Comisia anunta ca nu sunt temeiuri pentru a decide incetarea MCV.
Romaniei i se da insa posibilitatea de a dovedi ca intamplarile din iulie 2012 au fost rodul unei rataciri, a unei luari a mintii.
Sub acest semn, Comisia decide - potrivit Raportului din 18 iulie 2012 - sa acorde Romaniei un ragaz de 6 luni, timp in care urmau sa fie indeplinite mai multe Recomandari.
Dupa 6 luni de monitorizare pentru a se verifica indeplinirea acestor Recomandari speciale si nu a angajamentelor luate prin Tratatul de aderare, Comisia urma sa publice un Raport.
Premier al Romaniei era, la vremea respectiva, un domn numit Victor Ponta.
Presedinte interimar era un alt domn: Crin Antonescu.
Puterea executiva si puterea legislativa apartineau USL.
Ce fac Victor Ponta si Crin Antonescu?
Resping decizia Comisiei de monitorizare a Romaniei in urmatoarele 6 luni pentru a vedea daca Recomandarile au fost respectate?
Fireste ca nu.
Victor Ponta se avanta intr-o operatiune de maxima pisiceala pe langa Comisia Europeana.
Trimite lui Jose Manuel Barroso o Scrisoare prin care, in numele Guvernului si al USL, se angajeaza sa indeplineasca cu sfintenie recomandarile.
De la Cotroceni, unde sta cu chirie, Crin Antonescu e de acord cu acest angajament.
Luand in serios angajamentul lui Victor Ponta, fara a sti ca premierul e un "iresponsabil vesel", care, asemenea unui puradel, zice, da, am inteles, ca sa scape de o palma la fund, dupa care face tot ce-l taie capul, Comisia Europeana a anuntat ca peste 6 luni, in decembrie 2012, va intocmi si publica un Raport privind felul in care au fost indeplinite Recomandarile din 18 iulie 2012.
Au trecut 6 luni.
La cererea lui Victor Ponta, Comisia amana publicarea Raportului din decembrie 2012 pana in 14 ianuarie 2013, pentru a nu se implica in campania electorala din Romania.
Pe 30 ianuarie 2013, Comisia da publicitatii Raportul.
Victor Ponta, Crin Antonescu, agitatorii USL au facut mare caz de acest Raport, infatisandu-l ca amestec in treburile interne ale tarii, ca punere la indoiala a demnitatii Romaniei, care Romanie trebuie sa fie verticala si nu de-a busilea, bla, bla.
Larma nationalist-comunista a regimului USL intra insa in conflict cu doua adevaruri, desprinse din faptele prezentate mai sus:
1) Victor Ponta, mai intii, si USL, mai apoi, au fost de acord cu aceste Recomandari, angajandu-se solemn la Bruxelles sa le transpuna in practica in termen de 6 luni.
2) Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost acceptat de Romania la admiterea in Uniunea Europeana.
In consecinta, potrivit logicii elementare:
1) Victor Ponta, Crin Antonescu, liderii USL puteau spune Comisiei Europene atunci, in iulie 2012, ca ei, bravi reprezentanti ai Romaniei demne, nu accepta aceste Recomandari.
2) Guvernul Romaniei are acum posibilitatea, asumandu-si riscurile de rigoare, sa refuze a se mai supune MCV pe motiv ca acesta, desi acceptat de Guvernul Adrian Nastase, reprezinta un amestec in treburile interne ale tarii.
Occidentalii, formati la o alta cultura decat cea damboviteana, cer unui lider politic din Est un singur lucru:
Sa spuna clar, raspicat, daca accepta sau nu indeplinirea unor Recomandari.
Si daca liderul le accepta, ba mai mult, jura pe maica-sa si pe taica-sau ca le va indeplini, Occidentalii pretind, in chip corect, ca liderul respectiv sa le indeplineasca.
Asa s-a intimplat si cu Documentul numit Raportul MCV suplimentar.
Potrivit intelegerii dintre Victor Ponta si Comisia Europeana, Comisia a elaborat si publicat Raportul despre felul in care Romania a indeplinit, dupa 6 luni, Recomandarile acceptate de Guvern, de regimul USL.
Ce spune, in esenta, Raportul MCV, dat publicitatii in istorica zi de 30 ianuarie 2013:
"Evaluarea arata ca Romania a pus in aplicare doar unele dintre Recomandarile Comisiei care vizau restabilirea statului de drept si o independenta a sistemului judiciar".
Ce ne spune aceasta concluzie?
Ca Romania sta prost la capitolul Stat de drept si Independenta Justitiei?
Da, dar nu acesta e lucrul cel mai grav.
Ca Victor Ponta nu si-a indeplinit angajamentele luate in iulie 2012?
Da, dar nu acesta e lucrul cel mai grav.
Lucrul cel mai grav, pe care-l spune nu direct, ci in esenta sa, acest Document, e urmatorul:
Victor Ponta a tras din nou pe sfoara Comisia Europeana.
Asa cum a tras pe sfoara FMI.
Una spune el Comisiei Europene, FMI, cancelariilor occidentale, jurindu-se ca in Ferentari pe ce are el mai sfant, si alta face la intoarcerea in tara!
Sceneta se va repeta si luni, cind Victor Ponta va merge la Bruxelles.
Pisiceala maxima pe langa cracul pantalonului lui Jose Manuel Barroso, juraminte plangacioase ca va face si va drege ce i se spune.
Iar la intoarcerea in tara va face si va drege altceva.
Ce i se spune de catre Penalii din USL.
Pentru ca acestia sunt Stapinii lui Victor Ponta.