20.900,52 lei este suma pe care reprezentantii Asociatiei de proprietari nr. 3 "Nicolae Titulescu" din Craiova au cheltuit-o pe onorarii cu avocati, executori judecatoresti, expertize si contraexpertize contabile. Platile s-au facut din incasarile asociatiei si ulterior trecute la intretinere tuturor proprietarilor. "Pe 30 aprilie, in evidenta contabila a asociatiei sunt inregistrate cheltuieli judecatoresti, taxe si onorarii de avocat in valoare de 20.900,52 lei. Platile s-au facut din incasarile asociatiei", se arata in expertiza contabila efectuata la cererea organelor de cercetare din cadrul IJP Dolj, unde exista un dosar in care este anchetat presedintele asociatiei, Marin Furniga.
Din anul 2008 si pana in prezent, reprezentatii Asociatiei nr. 3 "Nicolae Titulescu" au tinut-o tot in procese fie cu proprietarii, fie cu furnizorii. Pentru sustinerea actiunilor in instanta s-au platit taxe peste taxe cu aparatorii, cu executorii, cu expertii. De exemplu, in luna decembrie 2008 asociatia a platit in doua transe un onorariu de avocat de 1.050 de lei pe 3 decembrie, iar pe 16 decembrie, suma de 1.500 de lei. In luna septembrie 2009, expertizele au costat asociatia 1.000 de lei, in octombrie 2009 onorariul avocatului a fost de 1.200 de lei, iar in noiembrie, de 600 de lei. Banii au fost luati, dupa cum arata expertiza din dosarul de cercetare a presedintelui, din intretinerea platita de proprietari. Din aceasta cauza, furnizorii de utilitati nu au incasat banii la timp si au fost percepute penalitati. Acum, proprietarii platesc si penalitati, desi si-au achitat factura la timp. "Ne-am trezit pe listele de plata, incepand cu luna mai, cu 21 de lei, cheltuieli administrative. Am aflat de la contabila ca sunt cheltuielile de judecata. Este vorba despre o suma foarte mare pentru ca asociatia are 771 de apartamente. Ei isi pun intotdeauna avocati, experti peste experti, executori, iar noi trebuie sa platim", a spus Nicolae Fierascu, locatar in blocul b1.
Recuperarea sumelor cheltuite prin instanta este o problema, recunoaste administratorul asociatiei de proprietari, Traian Gruia. Numai ca zecile de mii trebuie scoase de undeva, si cel mai bine din buzunarul proprietarului. "Am avut si avem procese cu unii proprietari, cu restantierii, cu Regia de Termoficare ne judecam pentru penalitati de 100.000 de lei. Pentru aceste cauze am angajat avocati, executori si trebuie sa platim. Am convenit in asociatie ca rau-platnicii sa dea 225 de lei pe luna, iar ceilalti locatari cate 21 de lei, pana la recuperarea acestor sume, care reprezinta cheltuielile de judecata", sustine administratorul.
Prea putin interesat de doleantele proprietarilor, presedintele Asociatiei nr. 3 "Nicolae Titulescu", Marin Furniga, a spus raspicat: "M-am saturat de tampenii. Cheltuielile sunt legal repartizate si am incheiat subiectul".

Cine plateste prejudiciul?

Tot expertiza efectuata in dosarul de cercetare a presedintelui asociatiei a scos la iveala existenta unui prejudiciu in valoare de 9.803,60 lei. Pentru stabilirea prejudiciului, din expertiza a reiesit ca unele sume reprezentand reparatii la acoperisurile unor blocuri, onorarii si expertize nu au fost repartizate si recuperate, ceea ce a determinat cresterea penalitatilor la furnizori prin neplata datoriilor. In acest sens, expertul a considerat ca prejudiciul consta in penalitati de 0,1% calculate la sumele platite si nerepartizate. La data efectuarii expertizei, 2.06.2010, banii nu erau incasati de cei de la asociatie, desi sumele s-au acumulat din anul 2007.