Sefii de institutii descentralizate din judetul Constanta nu au de gand sa-si dea demisia, chiar daca, in mod oficial, partidul din care fac parte nu se mai afla la Putere. Gestul de onoare al democratilor constanteni se agata insa in umbra unor concursuri sustinute mai mult sau mai putin "pe bune". Gaselnita concursurilor care i-au innobilat pe mare parte dintre ei cu aura de functionari publici le confera, in acelasi timp, si o amnezie (probabil temporara) vizavi de cele petrecute in 2005. Dar, cum noi nu am uitat, le reamintim democratilor constanteni faptul ca, imediat dupa castigarea alegerilor de catre Alianta PNL-PD in 2004, a urmat anul de gratie 2005, cand institutiile conduse de social-democrati in marea lor majoritate au schimbat macazul culorii politice. Nu ne referim la faptul ca social-democratii s-ar fi convertit la liberalism sau ca ar fi sarit in barca PD, ci ne referim la faptul ca directorii de institutii au fost schimbati cu oameni "mai competenti", ai Aliantei. Cu alte cuvinte, a functionat principiul "un guvern nou, oameni noi", promovati pe criterii politice. Lucru nu neaparat de condamnat, in conditiile in care si PSD a procedat la vremea lui la fel, ba chiar ar face-o din nou cu prima ocazie - si-ar inscauna proprii oameni. Insa, pentru "legitimarea" oamenilor Aliantei in functii de conducere la descentralizate, si liberalii, dar si democratii, s-au folosit de o practica uzitata de altfel si de PSD: sustinerea unor examene, asta dupa ce, intr-un fel sau altul, i-au convins pe social-democrati sa renunte la posturile detinute. Asadar, la acest moment, democratii - care au trecut in opozitie, retineti! - se incapataneaza in judetul Constanta sa tina cu dintii de scaun, bagand la inaintare motivul concursurilor pe care le-au sustinut sau faptul ca Partidul Democrat nu le-a cerut inca demisiile. "Sunt functionar public, deci nu am de ce sa imi dau demisia. Nu s-a pus problema sa imi dau demisia nici din punct de vedere al partidului, nici institutional. Am devenit director al Agentiei prin concurs", ne-a declarat, destul de iritat de subiect, Adrian Manole, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta. De retinut insa faptul ca imediat dupa momentul de glorie 2004, cand Alianta a castigat alegerile, fostul director de la Mediu, care nu era inscris in PD sau PNL, a fost convins sa renunte, oferindu-i-se o alternativa. Doar pentru a-i face loc stimabilului Manole, director "prin concurs", si care a fost atat de bine pregatit de Partidul Democrat incat a reusit sa ia si fata propunerii facuta de PNL, in persoana unui doctor in stiinte. Cel putin asa ziceau liberalii la un moment dat, dar nu este nici o problema: s-a intors roata si nu se stie cum revine de maxima actualitate lista PNL cu nume de posibili sefi pentru descentralizatele constantene. Si, ca sa fim mai exacti, pentru Agentia de Mediu PNL il sustinuse, in 2004-2005, pe Viorel Costache (nu membru al PNL, ci membru al Partidului Ecologist).

Sponte recunoaste ca a fost numit director pe criterii politice

Mai departe, un alt membru PD care conduce o importanta institutie din judetul Constanta - Oficiul de Cadastru: Stere Sponte. "Nu stiu inca ce voi face pentru ca noi suntem prea mici pentru un razboi asa mare", ne-a declarat Stere Sponte referitor la o eventuala demisie sau schimbare din functie. Sponte se gandeste mai degraba la o schimbare din functie, mai ales ca de la nivelul Agentiei Nationale de Cadastru se poate lua (eventual) o asemenea decizie, in conditiile in care pe el il leaga de institutie un contract. "Ma pot schimba de la centru, nu ma tine nimeni de scaun", spune Sponte, dar sub nici o forma nu da de inteles ca ar fi dispus, din proprie initiativa, sa-si depuna vreo demisie de onoare, in conditiile unui PD ajuns in opozitie. In schimb, recunoaste faptul ca a fost numit pe criterii politice, ceea ce este - nu-i asa? - un lucru mare. "Daca ma schimba din functie, ma intorc la proiectare. Am un cabinet individual, anul acesta si asa am avut doar un mic proiectel...", mai afirma directorul Oficiului de Cadastru Constanta, Stere Sponte. Un alt director care nu se gandeste sa-si dea demisia in noile conditii este directorul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Mircea Banias: "Am sa o fac daca mi se cere" (n.r. - de catre Partidul Democrat). "Dar sa nu confundam lucrurile. Eu stiu ca, in continuare, se merge pe acelasi program de guvernare al Aliantei", spune Banias, pentru a motiva astfel atat faptul ca el, dar si alti colegi, se simt in continuare destul de... confortabili si indreptatiti pe functii. Mircea Banias mai precizeaza ca el este legat de CN APMC prin contract, pe perioada nedeterminata, dar care poate inceta din orice clipa doreste (noul) ministru al Transporturilor. Pe langa contract, Mircea Banias semneaza, anual, si o anexa cu criterii de performanta. "Chiar in martie am semnat anexa. Dar... e dreptul ministrului sa stabileasca daca mai sunt sau nu in functie. Pana una-alta, eu am de condus compania, imi vad de treaba". Iar daca totusi va fi schimbat, primul lucru pe care il va face va fi sa-si ia concediu. Apoi... nu stie inca, nu s-a gandit. Nu se gandeste dumnealui, asta e, dar ce te faci daca liberalii vor fi revenit deja cu gandul la lista lor de propuneri pentru port? Si nu sunt "decat" trei nume de liberali: Matei Constantin, Gheorghe Iorov si Ovidiu Cupsa.

Petro: "Nici Dumnezeu daca mi-ar fi cerut demisia nu mi-as fi dat-o!"

Dintre toti democratii, cel mai revoltat de ideea unei demisii este seful Garzii de Mediu Constanta, Vasile Petro (unul dintre cei carora le si gasim o mai mare intelegere de altfel): "Nici Dumnezeu daca mi-ar fi cerut demisia nu mi-as fi dat-o! Ce treaba are partidul cu faptul ca sunt functionar public?". "Am dat un concurs chiar pe bune", mai declara Vasile Petro, care ne si precizeaza toate cele trei intrebari de la concurs. "Daca nu as fi stiut la concurs, mi-ar fi fost rusine", mai spune acesta. Iar pe de alta parte, ne amintim ca Vasile Petro a mai fost sef al Garzii, apoi a fost schimbat de Catiusa Tompos, dar a ramas in continuare in cadrul institutiei, pentru ca, dupa alegeri, sa revina pe functie. De data asta insa, Vasile Petro nici nu vrea sa se mai gandeasca la o alternativa, adica la o eventuala oferta de director adjunct, nu de alta, dar din punctul acestuia de vedere, altele sunt acum circumstantele. In continuare, un alt sef de institutie, care este membru PD: Emilia Murineanu. Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Emilia Murineanu afirma ca a fost sfatuita de seful "de la centru" al Agentiei sa-si vada in continuare de treaba. "Deocamdata nu mi s-a zis sa imi dau demisia. Secretarul de stat Silviu Bian a zis ca suntem functionari publici, am reusit sa ocupam aceste functii prin concurs".

Benes nici nu voia la Pensii, voia la Drumuri

"Eu nu am fost numit, ci propus de Partidul Democrat, am sustinut un concurs si am luat primul din alti 8-9 candidati", justifica Oscar Benes, seful Casei Judetene de Pensii din Constanta decizia sa de a se mentine pe pozitii si de a nu-si da demisia. Decat... daca i se propune un targ convenabil, care sa nu-i ia bucuria de a fi functionar public. "Sunt functionar public, iar conform legii, daca imi dau demisia nu mai pot fi mult timp functionar public. Daca mi se va cere sa renunt, ma voi gandi. Dar nu cred ca formula este aceea de cerere a demisiei, ci de a mi se propune o alternativa, cum a fost de exemplu cazul Plesu, care este acum director adjunct. Trebuie sa existe o renuntare cu acordul partilor. De ce sa tai cuiva oportunitatea de a fi functionar public?", spune Benes. Acesta adauga ca el de fapt nici nu voia sa fie director la Pensii, dar ca aici l-a impins partidul. "Eu voiam la Agentia Nationala de Drumuri", precizeaza Oscar Benes.

Zeicu, pe jumatate in PD, pe jumatate pe-afara de la Canalele Navigabile

"Deocamdata, cata vreme sunt cu concurs inspector general, nici nu se pune problema demisiei. Imi dau demisia doar cand hotaraste PD de la centru sau cand consider ca nu ma mai simt bine in pielea de inspector general. Dar deocamdata ma simt foarte bine in pielea asta si am o gramada de treaba de facut la Inspectoratul Scolar", spune, la randul ei, Narciz Amza, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Constanta. Cat priveste recentele atacuri lansate la adresa ei de catre fostul sef al ISJ Constanta de pe vremea PSD-ului, Petrica Miu, Narciz Amza este impaciuitoare, considerand ca doar se speculeaza momentul: "Ne cunoastem de mult timp, suntem prieteni. Si functiile sunt trecatoare...". Un alt sef de institutie descentralizata, insa doar pe jumatate democrat este Valentin Zeicu, directorul Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile si fost membru PC. Spunem pe jumatate pentru ca Partidul Democrat inca nu i-a confirmat ca ar fi fost acceptat ca membru: "Eu adeziunea am completat-o, deci jumatatea mea de gest a fost facuta. Mai departe, nu stiu de ce nu a fost acceptata. Nu stiu exact ce program asa incarcat au ei (membrii Biroului Permanent Local, care ar trebui sa dea OK-ul in privinta inscrierii lui Zeicu in PD)", declara Valentin Zeicu. "Din decembrie n-au dat nici un raspuns", mai precizeaza Zeicu, care sustine ca inscrierea intr-un partid "nu e dupa avantaje". Oare? Desi, in ceea ce-l priveste pe Zeicu, problema sta in felul urmator: maine-poimaine este acceptat (sau nu) in PD, dar noul ministru al Transporturilor se decide sa numeasca (poate) un liberal la conducerea CN ACN. "Eu am mai vazut filmul acesta", spune Zeicu la auzul variantei. "Am mai fost schimbat de un partid care acum nu mai exista", declara Zeicu. In orice caz, Zeicu se asteapta sa fie schimbat din functie, dar demisia nu si-o da. "E atributul ministrului Transporturilor sa ia aceasta decizie - legata de schimbare", mai afirma Zeicu. Si Valentin Zeicu, la fel ca si Mircea Banias, are contract cu Ministerul Transporturilor. "Nu ma gandesc sa ma reorientez catre PNL", ne mai spune Zeicu, in ciuda faptului ca deocamdata PD-ul nu l-a acceptat si ca, mai mult, PD e in opozitie, iar PNL inca la putere. Sau, poate, domnule Zeicu, si la fel si in cazul altor doamne si domni de la institutii descentralizate... poate ar trebui sa va ganditi mai bine. Era un spirit de gluma, desigur. Liberalii asteapta la colt sa-si puna proprii oameni, care de ani de zile asteapta sa le fie recunoscute meritele si munca... de partid.