Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn (foto), va raspunde astazi, in Parlamentul European, intrebarilor eurodeputatilor legate de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE si de finalizarea reformelor necesare integrarii pana la sfarsitul anului.
Olli Rehn va trebui sa raspunda unei interpelari comune a europarlamentarilor Elmar Brok (presedintele Comisiei PE pentru Relatii Externe), Pierre Moscovici (raportorul PE pentru Romania) si Geoffrey Van Orden (raportorul PE pentru Bulgaria). Eurodeputatii doresc ca Executivul European sa confirme ca ritmul, continutul si directia reformelor din cele doua tari permit Romaniei si Bulgariei sa fie pregatita pentru a deveni membre UE de la 1 ianuarie 2007. De asemenea, comisarului i se cere sa spuna daca institutia pe care o reprezinta este de acord ca reforma Justitiei, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate sunt capitolele la care este nevoie de rezultate din partea Romaniei si Bulgariei, iar, pe de alta parte, el va trebui sa precizeze daca este luata in calcul posibilitatea introducerii unui "sistem de monitorizare stransa" in primii trei ani dupa aderarea celor doua state la UE.

Monitorizare prevestita la Bucuresti

Pe de alta parte, Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele Grupului Socialistilor Europeni din Parlamentul European, a declarat ieri la Bucuresti: "Nu ar fi o idee rea mentinerea presiunilor asupra Romaniei si dupa aderarea la UE", apreciind ca activarea unor clauze de salvgardare "nu este o rusine sau un scandal".
Jan Marinus Wiersma a spus ca este posibil sa fie impus un sistem de monitorizare in domeniile agriculturii, unde inca se inregistreaza probleme la infiintarea agentiilor de plati, mediu, aplicarea sistemului Schengen, la care Romania ar putea intampina dificultati din cauza lungimii granitei externe si a segmentelor mai sensibile, de exemplu cu Ucraina, dar si la capitolul Justitie si Interne.