Scandalul din Parlament a avut ecou si in plan international si risca sa compromita toate eforturile depuse pana acum pentru a da bine in ochii europenilor. Astfel, Partidul Socialistilor Europeni a dat publicitatii vineri un comunicat prin care condamna coalitia majoritara ca pune in pericol aderarea Romaniei la UE prin provocarea unei instabilitati pollitice nesfarsite.
Conducerea PES sollicita presedintelui si primului-ministru sa dea prioritate nevoilor reale ale tarii si sa asigure respectarea datei de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei la UE. Pe principiul unii ne lovesc, iar altii ne pupa, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn a laudat eforturile tarii noastre de a ne alinia standardelor impuse de UE. Astfel, la intalnirea pe care premierul Calin Popescu Tariceanu a avut-o cu Rehn, vineri, la Bratislava, comisarul a afirmat ca Romania a inregistrat progrese vizibile in procesul de aderare. Pentru implementarea aquisului comunitar, cei doi oficiali au participat la un dejun de lucru, in cadru caruia au discutat despre stadiul pregatirii Romaniei pentru aderare. Tariceanu si Rehn au mai discutat despre progresele inregistrate de tara noastra pe domeniile nominalizate in scrisoarea de avertizare, despre vizitele comisarilor europeni si despre raportul de tara. Surse oficiale sustin ca Olli Rehn ne-a incurajat sa continuam reformele si sa intensificam eforturile in domeniile semnalate in scrisoarea de avertizare. Mai mult decat atat, Tariceanu a mai discutat despre integrarea Romaniei in UE cu liberalii europeni, care l-au asigurat de sprijinul lor in acest proces. In alta ordine de idei, in urma consultarilor care au avut loc intre premierul Calin Popescu Tariceanu si partidele parlamentare la Palatul Victoria, s-a hotarat ca Parlamentul sa dezbata o zi pe saptamana legile necesare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Premierul le-a cerut liderilor de partide sa accepte importanta legilor reformei si sa acorde prioritate discutarii acestora. In urma discutiilor, s-a ajuns la un compromis. O zi pe saptamana, parlamentarii vor discuta pachetele de legi ce vizeaza reforma si aderarea la Uniunea Europeana.

Liberalii nu au ajuns la nici un acord cu Basescu

In cadrul aceleiasi intruniri premierul a incercat sa solutioneze si disputa privind regulamentele celor doua Camere, dar s-a lovit de incapatanarea PSD. Revenind la scandalurile care macina scena pollitica, trebuie specificat ca tensiunile din Alianta se amplifica pe zi ce trece, gurile rele vorbind deja pe la colturi de o eventuala ruptura intre PNL si PD. Presedintele Traian Basescu a inceput vineri seria consultarilor cu partidele parlamentare pe tema Parlamentului unicameral si a integrarii europene. Primii care au venit la Cotroceni, inca de la primele ore ale diminetii au fost liberalii, condusi de presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. Intalnirea dintre presedinte si conducerea PNL a fost una destul de incordata din moment ce mai multi lideri liberali au anuntat, inainte ca nu sunt de acord cu ideea presedintelui privind reforma Parlamentului. Delegatia PNL s-a prezentat in fata presedintelui cu propriile propuneri privind reforma sistemului pollitic romanesc, substantial diferite fata de cele anuntate de Basescu. Pozitia liberalilor intra in conflict cu cea a colegilor de Alianta, de la PD, care s-au declarat pentru un Parlament cu o singura camera si pentru votul uninominal, la fel ca si conservatorii. Paradoxal este ca pozitia liberalilor este sustinuta de PSD, care nu vrea referendum fara consultarea parlamentului si de UDMR, care se pronunta impotriva parlamentului unicameral. Desi in mod normal au fost anuntate pentru astazi (n.r. sambata) consultari intre Basescu si celelalte partide parlamentare, cu exceptia PRM, care a refuzat invitatia presedintelui, Basescu a propus suspendarea intalnirii ca urmare a situatiei create in tara din cauza inundatiilor. In replica, presedintele PSD Mircea Geoana si-a exprimat regretul pentru anularea intalnirii de la Cotroceni apreciind ca acesta era un moment pentru discutii despre problemele „reale si imediate“ ale tarii.