Basescu nominalizeaza oligarhii, iar oligarhii se apara si acuza la randul lor. Conservatorul Dan Ioan Popescu cere iesirea presedintelui suspendat in afara isoriei. UDMR-istul Verestoy Attila invoca o asemanare de discurs intre Basescu si Hitler si invoca pierderi severe ale unui popor condus de astfel de lideri. Social-democratul Viorel Hrebenciuc isi aminteste brusc de negocierile purtate cu Basescu pentru scoaterea PD de la guvernare si se scuza fata de democrati.

Politicienii inclusi de presedintele suspendat pe lista oligarhilor care "indreapta decizia politica spre interesele lor, si nu spre interesul general", reactioneaza la afirmatiile lui Traian Basescu. Schimbul de replici a inceput cu discursului sustinut la mitingul de la Cluj-Napoca, in care Basescu i-a numit pe mai multi politicieni ca facand parte dintr-o oligarhie care nu suporta dreptatea si functionarea corecta a institutiilor statului. Presedintele suspendat le-a spus participantilor la miting ca "Dinu Patriciu este adevaratul conducator al PNL si al Guvernului", ca Dan Voiculescu influenteaza deciziile politice din ultimii 17 ani in favoarea lui", ca "marele patriot Corneliu Vadim Tudor se pupa cu marele patriot Markó Béla si-si dau mana asupra urnei de vot", ca Dan Ioan Popescu, Verestoy Attila, Viorel Hrebeciuc, Ion Iliescu si Calin Popescu-Tariceanu sunt alti oligarhi care "controleaza viata de zi cu zi a romanilor".

"Sa iasa din istorie"

Dan Ioan Popescu, prim-vicepresedintele PC, cel pe care Basescu l-a acuzat ca a pus bazele sistemului ticalosit din vanzarea de energie, sustine ca nominalizarea sa printre oligarhi e o aberatie. "Despre mine s-a spus ca am creat un sistem energetic performant. Traian Basescu ataca prin mine pe toti oamenii specialisti din sistemul energetic.(...) Nu as vrea sa insulte o munca de ani de zile si pe oamenii profesionisti dintr-un sistem energetic profesional", a precizat Dan Ioan Popescu. El a aratat ca sistemul energetic romanesc este echivalent cu sistemele din UE si a sustinut ca Traian Basescu a afirmat, intr-o vizita pe care a facut-o la Bruxelles, ca Romania este avansata din punct de vedere organizatoric in acest domeniu. Potrivit lui Dan Ioan Popescu, Traian Basescu, prin aceste afirmatii critice, nu face decat sa-si continue campania electorala inceputa inainte de alegerile din 2004. "Traian Basescu nu intelege ca prin actiunile lui intoarce Romania in istorie. Este timpul ca Basescu sa iasa din istoria politica si din istoria Romaniei", a mai spus Popescu.

"Sperie investitorii"

Senatorul UDMR Verestoy Attila, acuzat de presedintele suspendat ca a reusit sa controleze afacerile cu bonuri de masa, "luata la schimb pe sustinere politica", reproseaza acuzatorului o "fantezie limitata", o "memorie scurta" si lipsa unei bune informari. "M-a retinut ca un om politic care are influenta, dar eu platesc impozite mai multe decat veniturile dansului si ale cercului de prieteni pe care il are", a precizat Verestoy. El crede ca a speria si a indeparta investitorii din Romania reprezinta "un atac impotriva sanatatii economice a tarii".
"Domnul Basescu poate spune orice, dar in orice dictatura inceputurile au fost similare", a opinat senatorul UDMR. Verestoy Attila a tinut sa arate ca sloganuri de genul celor folosite acum de Basescu au fost utilizate in campania electorala de mai multe persoane, de la Adolf Hitler pana la Slobodan Milosevici, si ca toti acestia si-au dus popoarele la "pierderi extrem de grave".

"A scos PD de la guvernare"

Social-democratul Viorel Hrebenciuc (foto), calificat de Basescu drept sforarul si artizanul, alaturi de Ion Iliescu, al suspendarii presedintelui, a avut un raspuns ironic: "Basescu este dovada vie a faptului ca alcoolul consumat excesiv dauneaza grav sanatatii mintale". Hrebenciuc, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, amintindu-si de negocierile purtate cu Basescu pentru scoaterea PD de la guvernare, a considerat ca datoreaza scuze democratilor. "Imi cer scuze fata de membrii PD ca am negociat cu Basescu iesirea PD de la guvernare, care este opera lui", a afirmat Hrebenci