SRI a semnalat deficiente in dezvoltarea infrastructurii. S-au incredintat contracte pe criterii clientelare.
Privatizarile deficitare din domenii de interes strategic au fost semnalate, in fiecare an, factorilor in drept de catre Serviciile de informatii. Desi, de cele mai multe ori, era vorba despre infractiuni care aduc atingere securitatii nationale, autoritatile par sa nu se grabeasca sa ia masuri.
Potrivit ultimelor semnale ale Serviciului Roman de Informatii, au fost descoperite deficiente majore in implementarea proiectelor de reabilitare si dezvoltare a infrastructurii nationale, asociate mai ales practicilor ilegale in atribuirea si executarea contractelor in domeniu. Procesul de modernizare a infrastructurii a fost afectat de incredintarea, pe criterii clientelare, a unor proiecte investitionale de anvergura, in conditii dezavantajoase pentru beneficiari, ori conditionarea atribuirii contractului de subcontractarea unor lucrari catre firme agreate.
De asemenea, ofiterii au descoperit acceptarea, uneori interesata, de catre factorii abilitati, a unor derogari de la parametrii de calitate prevazuti in caietele de sarcini, decalari ale termenelor de executie, precum si suplimentari nesustinute tehnic ale costurilor de executie a lucrarilor ori efectuarea anticipata a unor plati.
Alta lacuna descoperita de ofiteri este lipsa de preocupare a factorilor responsabili pentru solutionarea problemelor juridice (indeosebi cele asociate statutului unor terenuri) care au grevat asupra demararii/derularii unor investitii, precum parcurile industriale.
Protectia factorilor de mediu
Ca urmare a dezinteresului unor factori de conducere ai unor agenti economici poluatori pentru respectarea legislatiei din domeniul protectiei mediului si, in special, pentru realizarea programelor de conformare stabilite la obtinerea autorizatiilor de mediu sau la achizitionarea pachetelor majoritare de actiuni, respectiv insuficienta fondurilor disponibile pentru realizarea unor proiecte de anvergura, se mentin premise de poluare severa a mediului inconjurator.
Vulnerabilitati grave, din aceasta perspectiva, se inregistreaza indeosebi in activitatea unitatilor economice din chimie, petrochimie si metalurgie, dar si in ceea ce priveste conservarea ori depozitarea unor substante periculoase, respectiv deseuri menajere.
De asemenea, au continuat sa fie efectuate importuri de deseuri periculoase, utilaje si tehnologii poluante, cu impact negativ asupra starii de sanatate a populatiei.
Programe europene in agricultura, valorificate in interes propriu
Gradul ridicat de fragmentare a exploatatiilor agricole, asociat cu intarzierile si deficientele in armonizarea politicilor agricole nationale cu cele ale UE, precum si lipsa fondurilor pentru realizarea investitiilor necesare de catre producatorii si procesatorii autohtoni au continuat sa afecteze sever eficienta activitatilor derulate in acest sector. Pe de alta parte, reprezentanti ai unor societati comerciale autohtone si straine au actionat pentru valorificarea in interes propriu a oportunitatilor conferite de programele europene de preaderare ori cele nationale de sustinere a producatorilor agricoli, inclusiv prin realizarea de concentrari (suprafete de teren, spatii zootehnice si capacitati de productie din agricultura), valorizate exclusiv din perspectiva obtinerii de subventii ori realizarii de tranzactii funciare speculative.
Totodata, se mentin riscurile in domeniul securitatii alimentare, pe fondul intensificarii preocuparilor unor societati de realizare a unor importuri de produse alimentare necorespunzatoare din punct de vedere calitativ (expirate sau contaminate cu agenti patogeni), respectiv de utilizare a unor tehnologii de cultura transgenice, cu nerespectarea normelor europene in domeniul agricol.