Agentiile de presa informeaza: Horea Uioreanu (PNL) propune restituirea contributiei Ungariei la statuia lui Matei Corvin
Deputatul liberal Horea Uioreanu propune restituirea sumei de 400.000 de euro pe care Ungaria a alocat-o pentru restaurarea grupului statuar Matei Corvin.
El a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca in acest fel s-ar putea stinge discutiile iscate de amplasarea langa statuie a placutei cu citatul din Nicolae Iorga.
"Le propun consilierilor PNL din Consiliul Local Cluj-Napoca intocmirea unui proiect de hotarare privind returnarea sumei de aproape 400.000 de euro, reprezentand contributia Guvernului Ungariei la restaurarea statuii lui Matei Corvin. Aceasta solutie ar duce la stingerea conflictului local legat de amplasarea placutei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuie si nu ar mai da motive unor oficiali maghiari sa urecheze autoritatile locale si sa dea declaratii belicoase la adresa acestora", a precizat deputatul clujean.
Grupul statuar care il reprezinta pe Matei Corvin a fost supus anul trecut unei ample restaurari care a fost platita in mod egal de guvernul roman si de cel ungar. La inaugurare, pe pamant, in fata statuii, a fost amplasata o placuta pe care scrie numele sculptorului si ce reprezinta monumentul, in trei limbi.
Municipalitatea a mai montat apoi o placuta care a mai fost amplasata pe grupul statuar inainte de restaurare. Reprezentantii primariei sustin ca ea are o autorizatie de construire din anul 2008. Pe ea e un citat al istoricului Nicolae Iorga, care, de fapt, a fost inscriptionat pe monument in 1932. "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita", se spune in citatul respectiv.
Primarul Sorin Apostu a declarat ca amplasarea placutei de langa grupul statuar care il reprezinta pe Matei Corvin s-a facut in mod legal, cu respectarea proiectului, dupa ce ministrul Culturii, Kelemen Hunor, solicitase Primariei Cluj-Napoca sa indeparteze placuta montata langa grupul statuar. Potrivit ministrului, placa respectiva nu respecta prevederile Legii 422/2001, referitoare la protejarea monumentelor istorice.