Dupa doi ani in care a cautat medic pentru satenii din Smulti si a intampinat numai refuzuri, Autoritatea de Sanatate Publica Galati a reusit sa gaseasca in sfarsit un cadru medical. Postul ramasese vacant dupa ce medicul din comuna plecase in strainatate. Numai ca acum a aparut alta problema. Au ramas fara medic oamenii din Priponesti, dupa ce doctorul din localitate a plecat in Franta. Deocamdata nu s-a aratat niciun doritor sa ocupe postul scos de urgenta la concurs.



Daca pana acum principala problema legata de migratia cadrelor medicale o reprezenta plecarea asistentilor medicali atrasi de salariile mult mai mari din afara, acum tentatia cea mai mare pare a fi exercitata asupra celor care practica medicina de familie. Mai ales medicii de la sate, satui, unii pe buna dreptate, sa practice medicina departe de ceea ce au invatat in scoli, incep sa plece. Intrarea in Uniunea europeana le ofera cu totul alte facilitati decat daca ar fi plecat inainte de a deveni cetateni europeni.

Daca numarul cadrelor medicale medii care emigreaza s-a redus si stabilizat oarecum, dupa aderare a crescut numarul medicilor care pleaca, mai ales a celor tineri. Chiar daca, in general, lipsa de personal medical specializat nu pune foarte mari probleme in judet, mai ales in orase, unde golurile existente sunt cat de cat acoperite, in zonele rurale este o alta poveste. Autoritatilor medicale le vine foarte greu sa gaseasca inlocuitori pentru cadrele medicale, mai ales pentru cele cu studii superioare, plecate din mediul rural in strainatate.

"Dupa doi ani de zile de cautari am reusit sa gasim medic de familie pentru Smulti. Este vorba de dr. Razvan Stroiu, un medic tanar care a venit de la Cudalbi. Primaria Smulti i-a pus la dispozitie si locuinta si speram ca aici nu vor mai fi probleme. In schimb acum mai avem de rezolvat o situatie aparuta la Priponesti. Medicul de familie care era aici a plecat in Franta sa lucreze si localnicii au ramas fara medic de familie. Am scos postul la concurs, dar inca nu s-a inscris nimeni", a declarat directorul Autoritatii de Sanatate Publica Galati, dr. Sorin Ungurianu.

Se pare insa ca, pana se va gasi un medic dispus sa aline suferinta celor din Priponesti, s-ar putea sa mai treaca vreo cativa ani.