Falanga prezidentiala incepe sa inregistreze esec dupa esec. Mai intai a fost "moartea subita" a pactului de guvernare, in urma unui radical si surprinzator gest de barbatie politica a PSD, care a reactionat compact, rapid si hotarat la tentativa ticluita de Basescu pentru confiscarea ministerului de interne in vederea alegerilor.
In al doilea rand a fost hotararea aceluiasi PSD, cam balbaita, dar destul de rapida, totusi, de a sustine - cum a zis mai intai - "o motiune de cenzura", apoi, in mod explicit, de a vota chiar "motiunea de cenzura" initiata la tanc si depusa la fix de PNL. Maraitul de nemultumire al lui Mazare (in numele candidului motiv al "haosului in tara" produs de aceasta motiune!) nu va intoarce mortul de la groapa, chiar daca liderul constantean isi vede astfel periclitate proiectele comune de afaceri cu Elena Udrea (sau, ma rog, cu ministerele Mediului si Turismului, pentru a ne exprima eufemistic!).
In al treilea, s-a produs o resurectie salutara a spiritului democratic pe care trebuie sa-l apere si sa-l promveze Parlamentul indiferent de imprejurari si de personaje. Tamponarea prin vot a presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, pentru mizerabila cardasie a fustelor, prin care a salvat-o pe Udrea de un vot ce-o trimitea la procuratura, reprezinta o dovada de forta a principiilor democratiei in fata obrazniciei si tupeismului pe care-l manifesta mai toate pupilele, indiferent de varsta, pe care Basescu le-a pompat in Parlament. Si tot Parlamentul a mai adoptat ieri o alta decizie importanta, hotarand sa examineze sub aspect constitutional propunerea lui Basescu de a modifica, prin referendum, unele prevederi constitutionale. Acest "stai un pic" pe care si noul Parlament i-l aplica lui Basescu, precum au facut-o si cei 322 in trecuta legislatura, ar trebui sa dea de gandit - daca nu celui in cauza, macar tuturor ideologilor clientelari ai "democratiei administrate", daca nu chiar totalitare, pe care unii si-ar dori-o instalata in Romania dupa 6 decembrie.
In al patrulea rand, mai este vorba si de rostogolirea lui "Muc cel mic", care a dat cu capul in zid, in efortul sau de a sari iar gardul Parlamentului, prin asumarea de catre guvern a unei legi a pensiilor, de asemenea, fara niciun fel de dezbatere publica si parlamentara.
Toate aceste puternice probe ale unei democratii ce mai are, iata, destule sanse sa fie salvata din calea neocezarismului cotrocenist s-au petrecut in numai 7 zile, din 1 octombrie, pana ieri. Dar pentru ca aceste izbanzi sa fie consolidate, este nevoie de un gest simplu: votarea motiunii de cenzura, pentru prima data in istoria parlamentarismului romanesc modern! Evenimentul are loc martea viitoare, in 13 octombrie - data ce ar putea fi de referinta pentru sperantele poporului roman in salvgardarea unei democratii ce se vede amenintata, la numai doua decenii de la firava sa instaurare in Romania.
Iar pentru ca acea motiune sa fie votata este nevoie, de semenea, de un lucru simplu: de caracterul celor care macar au semnat-o! Daca, insa, in schimbul unor posturi de subprefecti ori de directori pe la APIA, alde UDMR-ul, de pilda, doar semneaza motiunea, dar n-o si voteaza, nu vom avea decat sa privim cu amaraciune esecul unei intentii ce putea sa fie salutara pentru situatia politica din tara.