Dupa campanii intregi de denigrare a partidelor politice, Traian Basescu incearca sa iasa din incercuirea politica, aruncand in curtea acestora marota responsabilitatii. Altfel spus, Basescu se opune acum propriei sale idei de mai alaltaieri, cand acuza partidele de "prea multa" implicare in viata politica, inclusiv prin initierea si votarea unei "condamnabile" motiuni de cenzura.
De-a dreptul socant pentru Basescu, partidele parlamentare au manifestat de asta data o remarcabila coordonare a propriilor actiuni, dovedind o nebanuita capacitate de a trece peste orgoliile proprii si rivalitatile electorale inerente, fiind cu 5 minute mai destepte decat Basescu si punandu-l pe acesta intr-o situatie fara iesire:o noua majoritate politica transparenta, formata din peste 65 la suta din Parlament, plus un candidat comun pentru functia de premier, in persoana de larga popularitate si credibilitate a lui Iohannis Klaus, longevivul primar al Sibiului.
In fata acestei realitati, care a speriat de moarte camarila Basescu tocmai prin aceasta formidabila capacitate de inovare si organizare rapida a opozitiei anti-basesciene, locatarul actual al Cotrocenilor a recurs la agonia unor tertipuri care-l descalifica si mai mult.
Astfel, mai intai Basescu a inventat cu de la sine putere niste "conditii" neconstitutionale pe care, pasamite, ar trebui sa le respecte, dupa mintea lui, candidatul de premier.Or, niciuna dintre aceste conditii nu se regaseste in portretul profesional a ceea a fost premierul sau favorit de pana mai ieri, Emil Boc, si nici in profilul ingineresc si antifinantist al fostilor ministri de la Finante si Economie, inginerii Pogea si Videanu.
Desenand acest portret-robot al premierului sau favorit (si al carui nume deja il avea in cap), Basescu a parut ca le da tema de casa liderilor de partide, pentru a reflecta si a accepta, daca nu pe loc, acolo, la Cotroceni, cel tarziu in cursul zilei de ieri, inlocuirea candidaturii lui Iohannis Klaus.
In al doilea rand, Basescu - pozand in inteleptul neamului, "pacificatorul" prin vocatie - a invitat aceleasi partide sa mai discute, sa se mai intalneasca, sa mai negocieze... Substratul acestei trageri de timp era evident:poate-poate noile discutii si negocieri nocturne vor produce unele dislocari in blocul compact al celor 4+1 (partidele noii majoritati plus Grupul minoritatilor), suficiente, in mintea lui, pentru a se forma peste noapte o alta noua majoritate, cu PD-L la comanda. Numai ca se produce o alta lovitura-soc pentru Cotroceni:toate partidele trantesc usile in nas emisarilor trimisi de Basescu pentru negocieri nocturne, exceptand UDMR care, politicosi cum sunt din fire, se intalnesc cu alde Boc si Videanu, "vorbesc discutii" vreo doua ore, le spun acestora sa-l sustina tot pe Iohannis, pedelistilor li se urca sangele in cap, iar intalnirea ramane ca-n tren...
In sfarsit, a treia smecherie a lui Basescu a fost invocarea unei vechi si faimoase teme politice populiste - aceea a necesitatii unui guvern de "uniune nationala". Substratul acestei formule, in conditiile date, este evident si constituie, de fapt, esenta intregii atitudini a lui Basescu din aceasta perioada: mentinerea cu orice pret a PD-L la guvernare! Si nu a intregii echipe de ministri actuali ai PD-L, ci numai reprezentarea acestui partid prin cateva portofolii, p’ici, pe colo, prin partile esentiale:Blaga la Interne si Alegeri, Boc (care trebuie salvat, cu apartamentul sau cu tot, de la conditia de somer politic) la Invatamant si 4.000 Scoli in reparatie, Berceanu la Asfaltari si, ati ghicit, eterna si fascinanta Elena Udrea - la Ministerul Oriunde, ca se pricepe la toate. Intregul efort al lui Basescu este, de fapt, ca Diva din Plescoi nu care cumva sa ramana fara "coledzii" cu care-si proiectase pe zeci de ani niste afaceri stralucite in zona Litoral-Delta.
Un Guvern de uniune nationala in jurul Elenei - aceasta este formula politica pe care orbitul (de principii, desigur!) Traian Basescu incearca s-o bage pe Elena Udrea cu anasana pe gatul natiunii romane, mizand, ca si altii in istorie, pe tot felul de lasitati si complicitati ascunse. Iar daca aceasta Vitamina E nu este inghitita de politicieni, Basescu a si scos din maneca un abominabil santaj national, rostit in direct si la ora de varf:"Nu va mai dau pensii si salarii!".
Vorba cuiva, in ultimele ceasuri ale agoniei sale politice, Ceusescu macar oferea ceva, dadea cate 100 lei la pensii...Acum, insa, fiind in pericol de avea un deficit de Vitamina E, Basescu nu mai are macar nici aceasta inspiratie si, in loc sa dea, ne ameninta ca ia...Daca ramane fara ea...