OCTAVIAN ANDRONIC (AMOSNEWS): Mustruluiala europeana

De la inaltimea scaunului sau european, presedintele parlamentului continental, Martin Schulz, l-a mustrat pe Ponta pentru comentariul facut pe marginea ideii expuse de Elmar Brock, si el parlamentar cu functie mare, in legatura cu imigrantii romani: ca, pentru a nu beneficia abuziv de ajutoare sociale de la statul german, acestia ar trebui sa fie amprentati si inregistrati, iar la nevoie expulzati. Dl Brock se referea, in mod evident, la compatriotii nostri romi, care cu instinctul de supravietuire milenar, au mirosit din prima unde se poate trai bine cu eforturi minime.
Fata de ideea in cauza, reactia premierului roman - care-i reprezinta inclusiv pe romii originari din Romania si ei membri cu drepturi depline ai comunitatii europene - a fost de a-l califica pe Brock drept un populist care da dovada de o gandire nazista. E drept ca dl Brock nu a solicitat ca romanilor acelora sa li se tatueze pe antebrat un cod de bare, pentru a fi usor de identificat, dar ideea sa nu era departe de cea utilizata de conationali de-ai sai in urma cu vreo 70 de ani, cand domnia sa probabil ca nici nu venise pe lume.
In calitate de co-parlamentar si co-national al lui Brok, Schulz i-a cerut imperativ lui Ponta sa retracteze. "Nu pot sa fiu de acord cu astfel de declaratii facute de un premier al unei tari europene" - a adaugat presedintele PE, nemaiprecizand insa daca este sau nu de acord si cu declaratia unui parlamentar european cu o mentalitate de secol trecut.
Cred ca cea mai mare greseala pe care ar putea sa o faca Ponta ar fi sa-si ceara scuze si sa retracteze. Pentru ca nu are de ce. A expus o opinie fata de alta opinie. Si nu cred ca la Bruxelles si Strasbourg au dreptul la opinie doar dulaii Europei. Mai pot sa latre si cateii, mai ales cand sunt atacati intr-o maniera atat de - sa-i spunem - neeleganta. A sosit vremea sa manifestam ceva mai multa demnitate in relatia cu oficialitatile Europei, care nu se intrec in politeturi si in atitudini corecte fata de o tara pe care o considera de categoria a doua. Cred ca avem tot dreptul sa raspundem cu aceeasi moneda, mai ales cand stim ca avem dreptate. Asa ca inainte de eventuale scuze ale lui Ponta asteptam scuzele lui Schulz pentru mesajul insultator al lui Brock.
Post Scriptum. Nu m-as alia corului de jelitori care prevad o neagra soarta Romaniei pentru impolitetea lui Ponta de a nu-si fi lasat balta programul pentru a face plecaciune in fata mesagerului american (de categoria a doua), Victoria Nuland si de a se lasa urecheat pentru ceea ce Departamentul de Stat, intoxicat de informatori gen Basescu si Macovei, considera a fi "atacuri la adresa statului de drept".