Remanierea guvernamentala de la Bucuresti este abordata de presa internationala mai ales sub aspectul inlocuirii Monicai Macovei din functia de ministru al Justitiei. Macovei este privita ca ministrul care, situandu-se deasupra intereselor politice, a revigorat sistemul juduciar din Romania, dar care, in acelasi timp, a fost criticat pentru lipsa de flexibilitate si disponibilitatea de a actiona politicos in relatia cu Parlamentul.

Monica Macovei, sustinuta de PD, era considerata de UE singurul politician care se situa deasupra intereselor politice, capabil sa inregistreze progrese semnificative in cadrul reformarii sistemului juridic, scrie Stratfor.com. Potrivit Stratfor, comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a avertizat ca, daca reformele lui Macovei nu vor continua, Uniunea Europeana ar putea activa clauza de salvgardare specifica - insemnand ca Romaniei i s-ar refuza ajutorul pe care UE il acorda noilor membri.
Stratfor comenteaza si inlocuirea lui Macovei, inlocuire pentru care a fost nominalizat fostul secretar de stat si sef al Departamentului Atifrauda Tudor Chiuariu. Potrivit Stratfor, "desi are ceva experienta, care ii va fi de folos in noul sau rol, este inca tanar si ii lipseste relatia cu Uniunea Europeana pe care o avea Macovei".

Inlocuirea lui Macovei nu surprinde

Publicatia "International Herald Tribune", prezentrand evolutia evenimentelor de pe scena politica din Romania, subliniaza ca excluderea din componenta noului Cabinet a lui Macovei - "avocat discret, care a facut cariera in domeniul apararii drepturilor omului" - "nu a fost surprinzatoare".
Sub titlul "Cruciatul ministru roman al Justitiei este exclus din Cabinetul Romaniei", cotidianul apreciaza ca Macovei "a transformat lupta impotriva coruptiei intr-o misiune personala si a numit o echipa de procurori duri si independenti, care sa o ajute in realizarea acesteia". "Ei si-au indeplinit misiunea in mod activ, anchetand si condamnand parlamentari, ministri si chiar un fost premier, in cadrul incercarilor Romaniei de a dovedi unei Comisii Europene sceptice ca are vointa politica de a asana sistemul judiciar", adauga "International Herald Tribune", subliniind ca, prin aceasta, oamenii ministrului "si-au facut prieteni la Bruxelles si dusmani acasa". Publicatia mai arata ca, in Romania, unii critici au acuzat-o pe Macovei de lipsa unui temperament flexibil si a disponibilitatii de a face compromisuri sau de a actiona politicos fata de legislatorii cu care trebuia sa colaboreze pentru a-si indeplini mandatul.

O remaniere care nu va pune capat instabilitatii

Si publicatia electronica "EUObserver" remarca absenta din componenta noului Cabinet a Monicai Macovei.
Potrivit "EUObserver", Macovei "este extrem de apreciata la Bruxelles, pentru ca a revigorat sistemul judiciar din Romania, supus prea putinor reforme, si a pus capat unei epoci de impunitate a elitei politice a tarii". Publicatia aduce in discutie o posibila nemultumire a oficialilor europeni fata de aceasta schimbare, din cauza convingerii acestora ca Macovei a jucat un rol crucial in reformele judiciare si anticoruptie care au garantat aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007. Remanierea guvernamentala nu va pune, cel mai probabil, capat instabilitatii politice din Romania care s-a manifestat, in ultimele saptamani, pe mai multe fronturi, inclusiv prin faptul ca tara nu are un ministru de Externe, iar Bucurestiul a decis amanarea alegerilor europarlamentare din aceasta primavara pentru a doua jumatate a anului in curs, mai arata "EUObserver".
"Cu toate acestea, principalul motiv de ingrijorare al oficialilor europeni, cu privire la criza politica de la Bucuresti, este legat de incetinirea reformelor politice, dupa aderarea tarii al UE", adauga "EUObserver", reamintind ca demnitarii de la Bruxelles au planificat, in aprilie, vizite in Romania si Bulgaria, pentru a verifica progresele la fata locului si a formula observatii pe baza carora va fi intocmit raportul Comisiei Europene din mai.