Presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, si-a inceput in forta mandatul de presedinte interimar. Dupa o prima discutie cu sefii departamentelor Administratiei Prezidentiale, Vacaroiu a solicitat toate documentele necesare pentru a fi pus in tema cu problemele instituitiei, a anuntat o serie de schimbari in rA¢ndul colaboratorilor, prezentA¢nd totodata o agenda a prioritatilor incarcata cA¢t pentru un an.

A§n cadrul intrunirii cu sefii departamentelor Administratiei Prezidentiale, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu le-a solicitat acestora sa ii prezinte o mapa cu problemele urgente, urmA¢nd sa aiba o intA¢lnire cu tot staff-ul in cursul acestei zile. De asemenea, in primele zile ale saptamA¢nii, Vaca-roiu a programat mai multe intA¢lniri pentru a crea cadrul necesar ca activitatea Presedintiei sa se desfasoare in continuare in conditii optime, dat fiind faptul ca o parte din consilierii prezidentiali si-au depus cererile de concediu de odihna pe perioada interimatului. a€žMa intereseaza colaboratori bine pregatiti pe domenii, nu venim la Cotroceni sa facem politicaa€œ, a precizat Vacaroiu, mentionA¢nd ca nu a cerut nimanui sa-si paraseasca functia si ca a stabilit cu Basescu sa vina cu o echipa de sapte persoane, colaboratori pe diverse domenii. A§n cursul acestei zile vor fi anuntate si persoanele care vor ocupa in perioada interimatului functia de purtator de cuvA¢nt si sef al cancelariei prezidentiale. Presedintele interimar a mai precizat ca va selecta atent, dupa criteriul importantei si al prioritatilor, deplasarile pe care le va face in calitate de sef al statului, mentionA¢nd totodata ca biroul sau de presedinte va fi altul decA¢t cel ocupat pA¢na la data suspendarii de Basescu. a€žTraian Basescu a fost ales in functia de presedinte si nu consider ca, in calitate de presedinte interimar, trebuie sa stau pe fotoliul saua€œ, a spus Vacaroiu.

Indicatie: Guvernul sa fie mai activ!

Chiar daca a declarat ferm ca nu va face politica PSD pe perioada interimatului, Vacaroiu a abordat o serie de teme marca social-democrata: cresterea pensiei medii, problemele tineretului, a locurilor de munca, in sanatate, in agricultura.
Totodata, Vacaroiu a vorbit despre problemele legate de asimilarea rapida a aquis-ului comunitar, de buna functionare a Agentiei de Plati in Agricultura, de derularea programului de investitii. a€žMi-as dori ca Guvernul sa fie mai activ, sa nu se mai repete situatia de anul trecut, cA¢nd numai un sfert din cheltuielile de capital pentru infrastructura au fost folosite. Nu stiu daca legea e de vina. O sa-i rog pe colegii mei din Parlament sa o vada. Este un exces de birocratie in derularea licitatiilora€œ, a atentionat Vacaroiu.
Un alt obiectiv stringent al social-democratilor, dar si al liberalilor deopotriva, este adoptarea legilor sigurantei nationale, in formula propusa de Guvern. A§n acest sens presedintele interimar a declarat ca este posibil ca in perioada urmatoare sa fie convocat CSAT, iar unul dintre subiectele ce vor fi puse in dezbatere va viza legile securitatii nationale.