Un presedinte bun este acela care stie cum sa-si aleaga sfatuitorii. Un sef de stat responsabil si care vrea sa faca istorie se va inconjura numai de oameni credinciosi. Iar oamenii credinciosi sunt aceia care nu isi vor parasi niciodata seful si vor ramane alaturi de el chiar si dupa ce acesta a decazut din functia de conducere. Istoria moderna a Romaniei ne infatiseaza o imagine absolut inedita, menita sa-i revolte pe numerosii misogini romani: cei mai importanti, dar si cei mai fideli sfetnici de taina ai tuturor presedintilor Romaniei de pana acum au fost, fara exceptie, femei. Elena Ceausescu a facut ce-a vrut din sotul ei, Ion Iliescu nu a cracnit niciodata in fata misterioasei sale Nina si a adoptat-o ulterior pe Corina Cretu, Emil Constantinescu nu a iesit din vorba Zoei Petre, iar Traian Basescu s-a blindat efectiv de femei frumoase si puternice - Elena Udrea, Adriana Saftoiu, Monica Macovei, Mioara Mantale. Ne place sau nu, ele au condus Romania. Despre Elena Ceausescu nu mai pot fi spuse multe lucruri, fiecare dintre noi cunoscand pe propria piele ce a insemnat dictatura impuscatilor. Multi politicieni respectabili sunt convinsi de faptul ca tot ce a facut rau Nicolae Ceausescu a fost la indemnul sotiei sale. Misoginism sau nu, cert este ca Elena a influentat decisiv destinul Romaniei comuniste. Mai aproape de zilele noastre, Ion Iliescu este vazut ca omul care si-a respectat cu sfintenie sotia. Nina Iliescu nu a iesit niciodata in fata, dar sunt cunoscute totusi cateva situatii in care presedintele Iliescu a tinut cont de recomandarile consoartei. Rolul Ninei ramane unul ambiguu, dar influenta ei nu poate fi nicicum negata. Din 1992, Iliescu a luat-o sub aripa sa pe juna Corina Cretu, prima dintre blondele care aveau sa guverneze tara. In timp, Corina a devenit un fel de copil de suflet al batranului presedinte, ajungand purtator de cuvant al insitutiei prezidentiale intre 2000 si 2004 si consilier intim al sefului statului. A ramas alaturi de acesta chiar si dupa ce Iliescu a pierdut alegerile, in momentul de fata fiind senator PSD de Bucuresti.

Traian Basescu s-a inconjurat de o armata de femei fatale

Corina Cretu nu l-a parasit pe Iliescu nici cand fostul presedinte a pierdut si sefia PSD-ului, fiind plantata strategic in partid ca vicepresedinte, incepand cu primavara lui 2005. Din luna iulie a aceluiasi an a devenit si euroobservator, iar de cateva zile este suspect de activa prin declaratiile sale belicoase la adresa lui Adrian Nastase. Ieri, Corina Cretu a anuntat evolutii spectaculoase in cazul fostului premier, in contextul in care peste cateva zile se va decide probabil excluderea acestuia din PSD. Toate aceste miscari poarta amprenta inconfundabila a lui Ion Iliescu, cel care a batut deja palma cu Petre Roman pentru relansarea stangii politice romanesti. Prezenta discreta si agreabila, blonda lui Iliescu va ramane alaturi de mentorul sau pana la capat, luand probabil locul copilului pe care batranul politician nu l-a avut niciodata.

Consilierele, influente si credincioase

Nici efemerul Emil Constantinescu nu a fost ferit de influenta decisiva a femeilor. Pe timpul mandatului sau, Zoe Petre a fost cea mai puternica femeie din stat si consiliera cu cel mai puternic impact asupra deciziilor presedintelui Constantinescu. A ramas alaturi de el si dupa 2000, inscriindu-se in Actiunea Populara, partidul liliputan al fostului sef de stat. Atacata in special din cauza aspectului sau fizic foarte putin estetic, Zoe Petre a fost practic femeia care a condus Romania intre 1996 si 2000. In fine, actualul presedinte Traian Basescu si-a dat seama ca femeile pot face treaba mult mai bine decat barbatii si s-a inconjurat de o adevarata armata. Marea majoritate sunt prezente fizice agreabile, decolteurile Elenei Udrea sau ale Mioarei Mantale sucind gaturile tuturor adversarilor sai. In plus, toate sunt personalitati puternice, extrem de bataioase si dedicate trup si suflet tatucului Basescu. Elena Udrea a parasit postul de consilier prezidential pentru a se intoarce ca avocata a lui Basescu si nu ezita sa atace cu ferocitate orice dusman de-al protectorului sau. Monica Macovei este apreciata de europeni drept cel mai puternic ministru pe care l-a avut vreodata Romania si se constituie in forta de soc a lui Basescu. Adriana Saftoiu, tacuta si calma, este cea care ii creioneaza discursurile prezidentiale, iar seful statului are pentru ea un respect deosebit. Iar Mioara Mantale, cel mai sexy prefect roman, continua in Bucuresti treaba pe care a lasat-o Basescu in momentul in care a castigat Cotroceniul.