Conferinta de ieri a organizatiei municipale a Partidului Democrat a fost una cu program politic redus, pentru a permite unui grup de copii reprezentand mai multe gradinite constantene sa ureze doamnelor si domnisoarelor prezente, precum si tuturor mamelor din lume, un gand frumos, cantat in legea lor. Iar daca adaugam aici florile si cadourile oferite de democratii de la municipiu jurnalistelor venite la conferinta, ne putem face o idee despre rostul pe care il mai puteau avea discutiile politice in aceste momente.
Poate tocmai de aceea deputatul Laurentiu Mironescu, presedintele organizatiei municipale a PD, a abordat subiecte mai generale, cu tenta sociala, si nu probleme politice. Astfel a venit vorba despre audientele deputatului si constatarile acestuia in urma discutiilor purtate cu oamenii simpli. Iar senzatia predominanta a lui Mironescu, dupa o sesiune de audiente, este una amara, de neputinta in fata problemelor cu care se confrunta oamenii, dar si a mentalitatilor gresite, needucate. Toti constantenii care vin in audienta vor aceleasi lucruri: locuri de munca sau locuinte. Oamenii sunt inca invatati sa astepte de la stat rezolvarea tuturor problemelor, unica sursa de la care trebuie sa primeasca tot ce au nevoie si vad, de multe ori, intr-o audienta la un deputat PD, reprezentant al puterii, o sansa in acest sens. In realitate, lucrurile nu mai sunt deloc asa, pentru ca "statul s-a retras din multe" si in aceste conditii, in urma unei simple audiente nu se pot rezolva decat "putine probleme, sporadic si punctual", a declarat Mironescu. "Menirea acestor intalniri e aceea de a le arata oamenilor ca exista cineva de la nivel central care se preocupa de problemele lor, care ii reprezinta personal", a spus deputatul. Cu toate acestea, este evidenta o lipsa acuta de informatie, de educatie politica: "Oamenii inca mai cred ca un partid le da case si locuri de munca", a constatat cu amaraciune Mironescu. Chestiunea locurilor de munca la stat - cele mai solicitate, pentru ca sunt considerate si cele mai sigure - este una foarte complicata, crede parlamentarul, in conditiile in care schemele de locuri de munca bugetare sunt deja suprapopulate, chiar daca nejustificat. Cu toate acestea, programul de audiente va continua, iar liderii PD se vor intalni cu toate organizatiile de cartier, pentru a se incerca o apropiere mai buna de oamenii de rand. "Se constata o lipsa de comunicare cu cei de la baza", a recunoscut si Danut Moisoiu, presedintele executiv al organizatiei municipale a PD.

Mironescu a dezaprobat "rascoala din port"

Pe de alta parte, a fost luata in discutie si ceea ce Mironescu a numit-o ironic "rascoala din port", declansata de "mentalitatea europeana a domnilor din sindicat, care au cerut acces gratis in port". Deputatul este de parere ca liberul acces in port ar trebui sa fie prohibitiv, pentru ca nu toata lumea trebuie sa intre cu masina in port. Si asta din cel putin trei motive: administratia portuara prefera ca oamenii sa vina la munca fara masina pentru a fi sigura ca lucratorul chiar sta tot programul acolo, conducerea portului si Politia stiu ca de foarte multe ori portbagajele masinilor nu ies chiar goale din incinta portului si nu in ultimul rand numarul prea mari de masini personale prezente in port ocupa pur si simplu traseele utilajelor, incomodand nejusitificat activitatea portuara. Mironescu a dat exemplul celorlalte mari porturi europene, care restrictioneaza accesul in incinta, daca nu din rationamente economice, macar din cele de securitate, mai ales dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Legat de port, deputatul a depland situatia "jenanta" in care a ajuns postul de televiziune MTC, care "dintr-un post al navigatorilor ce emitea 18 ore pe zi a ajuns un fel de apendice". Si tot legat de port, Mironescu a reamintit ca in perioada urmatoare vor avea loc la Budapesta si la Viena o serie de manifestari prilejuite de aniversarea Portului Constanta, pe 10 martie. Iar oficialii au decis sarbatorirea acestui eveniment in cele doua capitale europene in virtutea vechilor relatii comerciale existente, deplasarea dorindu-se a fi un prilej de a parasi "canoanele afacerilor realizate prin computer, ca un fel de socializare", dupa cum a declarat Mironescu. Precizam ca o delegatie constanteana, din care face parte si un reprezentant al ziarului "Replica", va pleca maine la Budapesta, pentru a participa la aceasta aniversare.