Senatorul Nicolae Prunea a sustinut o declaratie politica pe care o puteti citi in continuare: Angajarea raspunderii - dovada lipsei de rationalitate a Guvernului Boc.
Guvernul Boc considera avantajele imediate ale angajarii, pe banda rulanta, a raspunderii guvernului pe diferite legi ca fiind mai mari decat riscurile pentru tara pe termen lung ale acestei practici nedemocratice. In spatele ei gasim insa societatile comerciale legate de PDL care si-au cumparat anticipat o legislatie care sa le protejeze de raspunderea civila normala, si care sa le asigure, printre altele, avantaje fiscale considerabile. Procedand in felul acesta, unii cred ca totul se reduce la dorinta de ai face pe unii mai bogati decat merita. In fapt guvernul Boc lipsit de cea mai elementara etica utilizeaza un sistem pervers de stimulente prin comenzi de stat a caror licitatie, daca a avut loc cumva, a fost aranjata si, in plus, incurajeaza comportamentul lipsit de prevedere pe termen lung.
Asumandu-si nu numai raspundera pe diferite legi, ci si excesiv de multe riscuri, fara nici o fundamentare a oportunitatii lor, cum ar fi reducerea drastica a cheltuielilor salariale, concomitent cu risipa unor sume uriase pe proiecte fara nici un impact economic sau social, membrii guvernului Boc tradeaza o lipsa crasa de intelegere a legitatilor fundamentale ale economiei. Neavand un plan in minte, sau macar niste principii rationale,capabile sa orienteze actiunile intreprinse spre atingerea obiectivelor declarate a fi urmarite, guvernul actual se comporta necugetat, nu-si indeplineste obligatiile luate fata de tara, fiindca vrea sa rezolve problemele ei contractand un munte de datorii, fortand pur si simplu firmele romanesti sa faca costuri ridicate pentru a supravietui, iar pe cele straine sa nu realizeze nivelul profitului pentru care au venit in tara noastra.
Orice simt al datoriei si al corectitudinii in materie legislativa a fost inlocuit cu dorinta de a promova propriul interes egoist, care nu reflecta nici pe departe nevoile si posibilitatile economiei natinale. Guvernul condus de dorinta de a obtine un castig mare si rapid a risipit in vant orice scrupule in privinta contractarii de credite externe. Insa in conditiile unui grad mare si foarte mare de indatorare a tarii chiar si o mica scadere a increderii populatiei in guvern poate avea drept rezultat un colaps la scara nationala si, pe de alta parte, exacerbarea dorintei de putere. In conditiile in care aceasta incredere este foarte scazuta se constata la fiecare pas ca legile asumate de guvern fara dezbatere parlamentara nu ajuta economia si societatea sa gestioneze judicios niste resurse tot mai reduse , mai inegal si mai arbitral distribuite pe utilizatori. Asa ca beneficiile invocate ca se vor obtine prin instituirea unui sistem de legi corespunzatoare vointei guvernantilor, nu cerintelor societatii romanesti, au ajuns sa fie mai mici decat costurile sociale ale aplicarii acestuia. Deficientele flagrante, datorita prevalentei subiectivismului de partid asupra cerintelor obiective, din corpul legilor si neaplicarea consecventa a acestora , a facut sa apara comportamente aparent necugetate a agentilor economici si ale populatiei, ca forma de aparare impotriva irationalitatii si samavolniciei guvernului Boc. Masurile politice luate in defavoarea celor aflati in afara preferintelor pedeliste n-au reusit sa accelerezde iesirea din criza si asumarea unor responsabilitati fiscale corespunzatoare.
S-a dovedit inca o data ca atunci cand factorii de decizie actioneaza in interes propriu, fara sa tina seama de nevoile generale ale societatii, cum ar fi redresarea economiei, nu functioneaza nici mecanismele pietei si nici guvernul nu devine mai eficient, pentru ca nu este urmat de popor.