Cotidianul informeaza : USL: "PDL pregateste un nou instrument pentru perfectionarea furtului la alegeri, prin functionari"

Proiect de lege controversat promovat de Putere

USL anunta ca respinge proiectul de lege prin care senatorii PDL doresc sa elimine obligativitatea ca functionarii publici din posturi de conducere sa isi dea demisia din functie daca vor sa candideze in alegeri. USL considera ca demersul puterii este de fapt o noua tehnica de perfectionare a furtului electoral.
"Aceasta este o lege cu dedicatie pentru clientela de partid, pentru functionarii numiti pe criterii politice si o actiune prin care este politizata din nou administratia publica. (...) Prin acest proiect de lege, PDL doreste sa permita functionarilor publici numiti politic in posturile de conducere sa foloseasca institutiile pe care le conduc in campania electorala. De asemenea, se doreste subordonarea tuturor angajatilor din institutiile respective si fortarea lor sa-si sustina in alegeri superiorul ierarhic, sub amenintarea pierderii locului de munca. In acest fel, functionarii publici devin agenti electorali si nu un corp de elita aflat in slujba cetateanului. Acest proiect de lege reprezinta un adevarat pericol pentru functionarii publici de cariera. Aceasta este o dovada suplimentara ca avem de-a face cu o putere discretionara, care este in stare sa treaca peste orice pentru a se mentine la guvernare. PDL si complicii sai ce compun coalitia majoritara pregatesc un nou instrument pentru perfectionarea furtului in alegeri", arata USL intr-un comunicat.
USL mai spune ca respinge "orice tentativa de transformare a aparatul administrativ intr-o sursa de venituri pentru clientela politica si intr-o resursa electorala pentru cei aflati temporar la guvernare".
Criticile USL vin dupa ce senatorii PDL Traian Igas, Ion Ruset, Gabriel Berca, Sorin Fodoreanu, Dorin Paran, Tudor Udristoiu au depus la Senat o initiativa legislativa prin care se elimina obligativitatea ca functionarii publici din posturi de conducere sa isi dea demisia din functie daca vor sa candideze pentru functii de demnitate publica.
Potrivit prevederilor actuale ale Statutului functionarilor publici, inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu.
In prezent, in Romania sunt mii de functionari publici in posturi de conducere numai in deconcentrate desemnati de PDL, UDMR si UNPR, care ar ramane in functii daca ar candida si ar pierde alegerile, potrivit proiectului de lege.