Camera Deputatilor a aprobat initiativa legislativa depusa de senatorul PSD Adriana Ticau referitoare la modificarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, si care stabileste conditiile in care se realizeaza paza in mediul rural. Aceasta initiativa legislativa da posibilitatea consiliilor locale sa decida, dupa consultarea prealabila a locuitorilor comunei, modalitatea de efectuare a serviciilor de paza comunala.

Modalitati diferite de asigurare a pazei

Consiliile locale vor putea achita din bugetul propriu efectuarea serviciilor specializate de paza comunala in vederea unei bune desfasurari a acesteia. Potrivit modificarilor aduse la aceasta lege, primariile vor putea angaja oameni specializati dedicati acestei activitati, vor putea contracta servicii specializate pentru paza comunala sau vor putea pastra actuala forma de efectuare a acestor servicii.

„Din discutiile purtate, atit cu primarii comunelor galatene, cit si cu unii cetateni din comunele pe care le-am vizitat, a rezultat ca unii cetateni, care lucreaza in special in orase, nu pot efectua aceste servicii, iar primariile nu au baza legala sa plateasca servicii specializate pentru paza comunala. Initiativa elimina obligatia pe care cetatenii din comune o au privind efectuarea, prin rotatie, a serviciilor de paza comunala, disparind astfel si inechitatea ce exista, din acest punct de vedere, intre cetatenii din zona rurala si cei din zona urbana”, a declarat Adriana Ticau.

Consultari

Elaborarea initiativei legislative s-a realizat in urma consultarilor cu Asociatia Comunelor din Romania. „Faptul ca aceasta initiativa s-a nascut din dorinta cetatenilor si a administratiei publice locale de a imbunatati modalitatea de efectuare a pazei comunale a condus la o larga majoritate de sustinere a acestei initiative. Votul a aratat ca parlamentarii, indiferent de apartenenta politica, au tinut cont de ceea ce spun si doresc cetatenii”, a mai spus senatorul Adriana Ticau. Legea va intra in vigoare dupa promulgarea sa de catre presedintele Romaniei.

Poate prin noua modalitate de asigurare a pazei in mediul rural se va diminua si fenomenul infractional atit de prezent in aceste zone. Pe de alta parte, constientizarea comunitatii locale asupra pazei bunurilor este evident necesara.