Ion Iliescu a lansat in premiera, la Oltenita, volumul "Romania si lumea la confluenta secolelor XX si XXI". Cu sprijinul Editurii Tehnice a fost prezent si un stand, ocazie cu care autorul cartii a acordat autografe.
Cartea "Romania si lumea la confluenta secolelor XX si XXI" este prefatata de academicianul Mircea Malita si contine texte ale alocutiunilor sustinute de Ion Iliescu in ultimii cinci ani, la reuniuni si dezbateri stiintifice din tara si din strainatate.
Totodata, cartea contine prezentari ale unor aparitii editoriale - toate conectate la marile dezbateri stiintifice si politice din zilele noastre, privind schimbarile produse in lume si la final de secol XX si inceput de secol XXI, care au marcat profund si domina evolutia societatii contemporane.
In conceptul acestor dezbateri se afla consecintele prabusirii sistemului socialismului de stat din URSS si tarile din centrul si estul Europei, care au afectat si Romania in mod direct, constituind, in opinia lui Ion Iliescu, esenta Revolutiei Romane din decembrie 1989.
Un alt mare capitol al volumului este consacrat globalizarii - fenomen obiectiv si favorizant al dezvoltarii contemporane, care afecteaza intreaga viata internationala, in toate componentele sale - politice, economice, sociale si culturale. Procesul este puternic influentat de dinamica dezvoltarii tehnologice contemporane si, indeosebi, de revolutia tehnologica informationala, care a transformat lumea de astazi in ceea ce McLuhan prefigura cu ani in urma prin formula "satul mondial".
Ion Iliescu a ales Oltenia pentru a-si lansa noua carte din doua motive: s-a nascut la Oltenita acum aproape 80 de ani, a facut primele clase la Scoala numarul 2 si nu a incetat niciodata sa aiba afinitati pentru acest oras.
In al doilea rand, locul lansarii in premiera a cartii a fost ales datorita participarii lui Ion Iliescu la mitingul electoral alaturi de candidatul PSD la prezidentiale, Mircea Geoana, in prezenta a peste 300 de cetateni.