Motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece" a fost citita ieri in Parlament. La finalul a doua ore de discutii procedurale in care s-a depasit de doua ori pericolul amanarii acestei etape, s-a dat citire documentului intr-o sala de plen in care s-au aflat doar o parte dintre semnatarii documentului si reprezentantii Executivului.

Sala de plen a Parlamentului a fost aproape goala in momentul in care s-a decis citirea documentului de catre reprezentantul PD Cristian Radulescu. Pana si in cazul PD si PLD, partide ai caror parlamentari au semnat motinea, s-a constatat absenta unor reprezentanti. Deputatii si senatorii PSD, PNL, UDMR, PRM si o parte dintre cei ai PC, au parasit sala de sedinta si au stat pe holuri sau in birourile parlamentare. Astfel, citirea motiunii s-a bucurat de prezenta unei parti semnificative a semnatarilor lui, a catorva reprezentanti din randul minoritatilor si al independentilor si a doi parlamentari PC. Reprezentantii Executivului, in frunte cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, au fost prezenti la momentul citirii motiunii de cenzura, in sala de plen. Dupa aceasta procedura a citirii in plen, urmeaza dezbaterea si votul pe motiune de luni. Democratii solicita, in motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece", ca Parlamentul sa retraga sprijinul politic Guvernului Tariceanu II, iar partidele sa decida daca isi asuma guvernarea sau daca accepta declansarea anticipatelor. Totodata, semnatarii motiunii considera ca este imperios necesar in acest moment sa se realizeze o "demarcatie fara echivoc a liniei frontului: cine este la putere si cine este in Opozitie".

Citirea s-a impiedicat de doua solicitari de amanare

Sedinta a inceput cu o dezbatere pe tema amanarii citirii documentului. Propunerea i-a apartinut senatorului PRM Gheorghe Funar, care a invocat existenta unui "fals si uz de fals" la procedura de semnare a documentului de catre democrati si liberal-democrati. Gheorghe Funar a cerut ca motiunea sa nu mai fie citita in Parlament deoarece 9 senatori si 12 deputati au semnaturile falsificate sau scanate si se fac vinovati de fals si uz de fals. Funar i-a nominalizat printre acestia pe Radu Berceanu, Nicolae Vlad Popa, Ioan Talpes Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Sorin Paveliu, Cristian Boureanu, Raluca Turcan. In timp ce Raluca Turcan a recunoscut ca semnatura sa a fost scanata, Radu Berceanu a sustinut ca a semnat motiunea inainte de a pleca in Franta. Propunerea lui Funar nu a putut fi aprobata pentru ca nu a intrunit jumatare plus unul din numarul parlamentarilor prezenti in sala. Citirea motiunii s-a mai impiedicat o data si la constatarea intrunirii cvorumului necesar pentru continuarea sedintei. Pentru verificarea acestuia s-a trecut la apelul nominal al parlamentarilor, la solicitarea insistenta a reprezentantilor PRM Gheorghe Funar si Ilie Merce, apel intrerupt si el in urma sesizarii faptului ca pentru citirea unei motiuni de cenzura nu este necesara intrunirea cvorumului.

Social-democratii, opriti de un sms

Surse din PSD au declarat ieri ca senatorii si deputatii social-democrati au primit, miercuri seara si joi dimineata, mesaje scrise pe telefoanele mobile, din partea conducerii celor doua grupuri parlamentare ale partidului, sa nu arate "un entuziasm prea mare" in a participa la sedinta comuna de joi dimineata a celor doua Camere, convocata pentru citirea motiunii de cenzura initiata de PD.
Aceleasi surse au aratat ca, desi in mesajele primite pe telefoane parlamentarilor social-democrati nu li s-a indicat expres sa nu participe la sedinta comuna a celor doua Camere, solicitarea conducerii celor doua grupuri parlamentare ale partidului a fost luata in serios de aproape toti senatorii si deputatii PSD, astfel incat la sedinta respectiva au participat mai putin de zece parlamentari social-democrati. Potrivit surselor citate, semnatarii mesajelor scrise au fost liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, si viceliderul grupului din Senat, Serban Nicolae.