Valentin Stanila publica in Azi un articol intitulat
"Impertinenta naste monstri", pe care il puteti citi in continuare.
'Un lucru care va ramane de trista amintire pentru regimul Basescu este marea "izbanda" a fostei procuroare ceausiste Monica Macovei, care a repolitizat prin lege parchetele, transformand tara intr-o veritabila "republica a procurorilor".
Acum, o alta trompeta cotrocenista, care si-a castigat un loc de sinecura pe lista de europarlamentari (ca si Monica Macovei), fara niciun alt merit decat slujul facut lui Zeus, face un pas inainte, substituindu-se de data asta, judecatorilor.
Dl Cristian Preda, oparit la culme ca ideile sale de transformare definitiva a Romaniei intr-un stat totalitar (ce se pregateste tot pentru Basescu sau pentru vreun succesor desemnat din camarila sa actuala) nu pot pacali chiar pe toata lumea, a avut o reactie cel putin aiuritoare - dar oricum lamuritoare pentru intentiile si caracterul sau - la constatarea facuta de Ion Iliescu in legatura cu subiectul respectiv.
Acesta remarca, intr-o emisiune televizata sambata, ca "Cristian Preda, fostul consilier prezidential al d-lui Basescu, vine si cu o idee nastrusnica - presedintele sa aiba puteri de dizolvare oricand vrea el a Parlamentului!. Pai, unde ne aflam? Asta este tentatie totalitara, este atac direct la democratie, e atac direct la statul de drept, e atac direct la institutiile statului. Asta este ceea ce trebuie Romaniei? Deci domnul Preda nu face decat sa dezvaluie gandul ascuns al domnului Basescu atunci cand a initiat acest referendum. "Referendumul nu este imperativ, referendumul este consultativ", a punctat Iliescu.
Afland de aceasta remarca - deloc convenabila ideilor sale "reformatoare" - democratul si politologul, omul superior si europeanul, dascalul si militantul Cristian Preda sare din papuci si dicteaza auctorial, exact in spiritul in care ar vrea sa functioneze statul pe care si-l viseaza: "O persoana vinovata pentru razboiul civil provocat de aducerea minerilor, ca si pentru suspendarea penibila si inutila a presedintelui Basescu, nu ar trebui sa dea lectii de democratie. Eu cred ca ar fi mai bine sa se reculeaga", scrie singurul proprietar al lectiilor de democratie din aceasta tara, dl.Cristian Preda, pe blogul sau.
Deocamdata, Romania n-a ajuns la stadiul in care vinovatia sa se stabileasca pe fata, prin Constitutie, in cabinetele de la Cotroceni, dar tendinta promovata de creiere precum al lui Preda cam asta este. Altfel, cine ii da dreptul dlui Cristian Preda sa stabileasca vinovatii in piata publica? De unde pana unde dreptul domniei sale de a se substitui puterii judecatoresti proferand in public verdicte de "vinovatie" si de "razboi civil" in spete sensibile, de care se ocupa cohorte intregi de istorici, procurori si camarazi de-ai domniei sale din "societatea civila"?
Si de cand pana cand o procedura constitutionala, de suspendare a unui presedinte vadit abuziv si anti-constitutional in multe dintre deciziile si comportamentele sale este considerata "o vinovatie"?
E drept, obraznicia este adesea un apanaj obligatoriu al carieristilor si oportunistilor de profesie, altfel acestia nu si-ar putea atinge visele de marire. Dar cand aceasta obraznicie intra cu cizma in spatiul public, afectand nu numai persoane, ci si principii, ea trebuie amendata, pe cat se mai poate.
Pentru ca bolsevismul cu semn schimbat al dlui Preda nu se deosebeste, in esenta, ca expresie si efecte, cu absolut nimic de cel care impartea "dreptatea" si verdictele de "vinovatie" prin deceniul sase al secolului trecut. Doar ca are un plus de impertinenta, considerandu-se acoperit, ca si cel de acum cinci decenii, de glazura monopolului asupra democratiei.'