Un consortiu romanesc format dintr-o firma de recuperatori si o casa de avocatura a inaintat Ministerului Afacerilor de Externe o oferta inedita prin care se angajeaza sa recupereze, pur si simplu, Insula Serpilor, preluata in acest moment abuziv de Ucraina. Lucrurile sunt cat se poate de serioase, iar statul roman ar putea sa obtina in acest fel serviciile unor profesionisti in domeniul financiar si al dreptului international, pentru ca, pana la urma, diferendul legat de Insula Serpilor este unul strict economic. Ar fi poate primul lucru facut cu cap de catre statul roman in acest sens, dupa ce ani de zile s-a bazat pe ajutorul iluzoriu al unei companii petroliere cu o reputatie indoielnica, Total Fina Elf. Rezultatul sprijinului primit pana acum de la acestia se vede cu ochiul liber: Ucraina si-a deschis hotel, banca si punct vamal pe insula romaneasca, a infiintat o localitate, Belai, trecuta in registrul national al localitatilor, au alocat fonduri de 3 milioane de dolari pentru refacerea falezelor si o vor declara in scurt timp off-shore. In tot acest timp, autoritatile romane au privit tamp cum teritoriul lor este cucerit, efectiv, de un stat vecin. Iar daca mai amintim si episodul Bastroe, in care Ucraina a jucat acelasi rol arogant si lipsit de deschidere, dar si cazul Krivoi Rog, speta in care Romania are de recuperat circa 1 miliard de dolari, completam imaginea unui stat care a devenit partenerul de joaca acela mai incet la minte al copiilor mai mari si mai indrazneti.

Specialistii care au avut originala idee de a asmuti recuperatorii asupra Ucrainei sunt cei de la Urban si Asociatii, poate cea mai puternica companie de profil din Romania. Iulian Urban, patronul agentiei, ne-a declarat ca "oferta a fost trimisa la Ministerul Afacerilor de Externe si consta in derularea de negocieri la nivel international, activitati de lobby si actiuni in planul dreptului international public pentru protectia drepturilor pe care le are Romania, in ceea ce priveste delimitarea platoului continental si influentarea acestei delimitari prin prisma importantei geo-strategice pe care o are Insula Serpilor". Urban aminteste un amanunt pe care luminatele capete de la conducerea statului l-au uitat, probabil: Romania este membra NATO si UE, calitate in care are acces la parghii decizionale foarte puternice si mai ales oportunitatea de a solicita si obtine sprijinul neconditionat al partenerilor de aliante. "Cred ca, in contextul in care in aprilie se desfasoara in Romania summit-ul NATO, nu trebuie sa ratam aceasta ocazie de a obtine din partea membrilor NATO o declaratie de sprijin a eforturilor noastre legate de Insula Serpilor, care are importanta si asupra configuratiei militare a NATO", ne-a mai spus Urban.

Rezerve energetice de interes european

In plus, Romania este stat UE, iar rezervele sale energetice intereseaza intr-o masura semnificativa o Europa aflata oricum la cheremul Rusiei. Tocmai de aceea, patronul agentiei care isi ofera serviciile de recuperator statului roman considera ca "Romania trebuie sa provoace o reactie oficiala a autoritatilor de la Bruxelles, care ar trebui sa ne sprijine in acest diferend international cu Ucraina, un stat non-UE care afecteaza interesele comerciale ale UE asupra platoului maritim al Marii Negre si rezervelor de petrol si gaze naturale existente in subsolul acestuia". In prezent, Ucraina duce o campanie extrem de agresiva, la intimidare, pentru a demonstra ca insula este locuibila, aceasta fiind singura sa sansa de a intra in posesia ei si a platoului continental aferent, despre care se stie ca musteste de petrol. Romania continua sa repete papagaliceste ca Insula Serpilor este nimic altceva decat o stanca stearpa, care nu poate sustine viata (nu exista apa si vegetatie) si cam atat. Nu s-a auzit nimic despre vreun lobby, nu se mediatizeaza cazul si in general intreaga strategie diplomatica a statului roman are la baza cunoscutul precept denumit "la mila Domnului".

Lobby platit de Total Fina Elf in schimbul dreptului exclusiv de exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale

Singura masura luata pana acum de Romania a fost cea initiata de guvernarea Adrian Nastase, cand s-a incheiat un foarte dubios contract de lobby cu franco-belgienii de la Total Fina Elf, nu tocmai una dintre companiile petroliere serioase ale momentului. Intelegerea este simpla, din datele care au rasuflat pana acum, pentru ca autoritatile trateaza acest subiect ca pe un secret de stat de grad 0. Elf plateste din fonduri proprii o campanie de lobby pe langa marile cancelarii europene si face toate diligentele posibile pentru ca Romania sa intre in posesia Insulei Serpilor; primeste in schimb dreptul exclusiv de exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale din platoul continental al Marii Negre. Ucraina a reactionat imediat si a apelat la serviciile similare ale altui gigant petrolier, americanii de la Exxon. Din fericire pentru noi, Exxon a facut pentru ucrainieni exact ce a reusit Elf pentru romani, adica nimic. Ucraina si-a vazut singura de treaba, sfidand in inconfundabilul spirit sovietic toate normele juridice si ale bunului simt. Asa cum a facut si in cazul Bastroe (construind un canal care va duce in timp la distrugerea iremediabila a Deltei Dunarii), asa cum a procedat si in cazul combinatului de la Krivoi Rog, unde a tepuit aceeasi rahitica Romanie cu aproape 1 miliard de dolari. Impresia ne-a fost impartasita si de patronul agentiei de recuperatori care s-a oferit sa recastige Insula Serpilor. "Ucraina foloseste in acest moment doar lobby-ul derulat de Exxon, intrucat, pe de o parte, nu are de ce sa consume resurse financiare si logistice prea mari, pentru ca se afla orcium intr-o pozitie neta de avantaj in fata Romaniei, prin arogarea unor drepturi nerecunoscute international, de suzeranitate asupra Insulei Serpilor, drepturi stabilite arbitrar si prin presiuni militare.

Ucraina speculeaza lipsa de fermitate de care da dovada Romania

Pe de alta parte, reactia nevehementa a autoritatilor de la Bucuresti de pana acum legata de acest subiect, cat si precedentul Bastroe, care le-a demonstrat ucrainienilor faptul ca, in relatia cu vecinii romani trebuie sa te impui prin forta - si acolo au facut canalul fara sa tina cont de impotrivirea palida a oficialilor romani, concluzionand ca tactica de "taci si faci" functioneaza de minune in fata Romaniei - le da sperante ca si in cazul Insulei Serpilor vor reusi sa-si impuna vointa. Au adus pe insula cativa militari si civili, considerandu-l deja teritoriu ucrainian, desi aceste premise sunt recunoscute doar de ei", ne-a explicat Iulian Urban. Acesta crede ca "modul in care a actionat Ucraina, abuziv si agresiv, trebuie supus oprobiului international". Or, din cate se vede, oficialii romani nu au nici macar curajul de a carai, acceptand resemnati invazia ucrainiana. "Normal, nu se pune problema unui conflict militar, insa o mai mare fermitate din partea Romaniei nu cred ca ar strica. Nu trebuie sa ne fie frica sa ne dam seama ca, in calitatea noastra de membri ai NATO si UE avem drepturi, avem aliati si prieteni, la sustinerea carora merita sa apelam, iar in acelasi timp sa intelegem ca niste negocieri internationale de asemenea anvergura nu trebuie lasate in seama unor companii din domeniul petrolier, ci trebuie apelat la specialisti, cu experienta in negocierea stingerii diferendelor financiare, pentru ca, pana la urma, nu se poate sa nu se gaseasca o solutie la criza Insulei Serpilor, care este un conflict financiar", si-a motivat demersul patronul firmei de recuperatori. In plus, nu trebuie deloc ignorat si aspectul nationalist, oricat de absurd suna acest concept intr-o negociere; este de la sine inteles ca o casa de avocatura si recuperatori romani se vor implica, poate fara sa-si dea seama, mai mult decat o companie straina, care are si alte treburi decat grijile Romaniei.