Constiinta unui Liberal de Stanga: Trecut si viitor

Am obosit sa tot facem din trecut proiect de viitor. Trecutul nu ne da pace, si asta nu pentru ca nu vrem sa ne despartim de el, ci pentru ca un grup de indivizi, care exercita, explicit sau implicit, puterea in Romania, impotriva intereselor romanilor, il instrumentalizeaza, pentru a abate atentia de la modul in care se folosesc de putere.
Cum se iveste o oportunitate de a ne construi un proiect de viitor, cum scoate pe piata o felie de trecut echipa de zgomote. In cei 23 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 noi tot vorbim despre lovitura de stat kaghebisto-ciaista, despre colaborarea cu securitatea, despre mineriade sau altele asemenea. E drept, anul asta este primul in care nu am avut parte de isteria obisnuita, legata de revolutie. Si 13-15 iunie sau mineriadele si-au pierdut din atractie. Dar ele plutesc inca in aer, si doar o anumita conjunctura a facut sa fie liniste anul asta.
Numai ca ele vor reveni in forta. Am remarcat, cu neplacere si ingrijorare, felul in care si unii, si altii, au respins mesajul de reconciliere transmis ieri de Victor Ponta. El a exprimat totusi starea de spirit a generatiei lui, pentru care trecutul nu mai are nicio miza, dar care este vital interesata de viitor. Nu fac parte din generatia lui, dar si pe mine ma intereseaza mai mult viitorul(desi nu cred ca ma voi bucura prea mult de el) decat trecutul. Oricum ar fi, trebuie sa fim constienti de faptul ca, fara o reconciliere sincera in sanul natiunii, nu avem viitorul pe care meritam, ni-l dorim, si la care am visat in decembrie 1989.
Nu pot aprecia apelul la reinstaurarea monarhiei, pornit din chiar sanul USL. Nu deschizi un astfel de front intr-un moment in care puterea este fragila, iar patronul neo-securismului romanesc, traian basescu, abia asteapta sa-si ia revansa. Poate e cazul sa le reamintesc cum a ajuns Marga informator al Securitatii, in timp record! Sa nu confundam respectul datorat Regelui Mihai cu reinstaurarea monarhiei, ca sistem politic si constitutional. Aceasta tema nu ar face decat sa redeschida o linie de fractura in societate, inchisa de Rege si de Ion Iliescu in urma cu un deceniu. Ghiciti cine va fi liderul partidei republicane!
Un pios omagiu, azi, tuturor celor care au lucrat si s-au jertfit, pentru o Romanie libera, democrata si respectata. Trecutul este doar temelie pentru viitor, nu se substituie lui. Viitorul ni-l construim singuri, cum au facut si ei. Ei doar ne-au aratat calea...