Cred ca nu se intelege un lucru esential in ce priveste lustratia. S-a tot vorbit de asanare morala. Adica, cum? Considera cineva ca in cei 5 ani de tinere pe tusa, fostii nomenclaturisti comunisti vor trai zguduiri morale, se vor cai, vor provoca ambuteiaje cu limuzinele pe drumul Damascului? Daca da, acel cineva e lustrabil cu duhul.
Sensul acestei legi, aplicata insa atunci, in ‘90, la granita dintre oranduiri, era tinerea departe un timp de functiile publice a nomenclaturistilor comunisti, pentru ca ei sa nu perpetueze practicile si naravurile din vechiul sistem, impiedicand schimbarile catre noul tip de societate. S-a considerat ca in 5 ani, cursul catre democratie si capitalism va fi ireversibil, drept care respectivii nu sunt interzisi pe viata, pot apoi sa revina si sa fie alesi sau numiti.
Or, ce sens mai are aplicarea acestui prezervativ pentru protectia societatii dupa scurgerea a 22 de ani de contacte neprotejate, cu perversiuni si violenta, ale clasei politice cu poporul? Insi din aparatul comunisto-securist au ajuns parlamentari, ministri, premieri, sefi de stat. Dupa ce Iliescu si Basescu n-au avut nicio problema in a deveni presedinti ai Romaniei, iar Voiculescu vicepresedinte al Senatului, ne bucuram acum sa-l lustram pe Michi Spaga, dupa ce si-a umplut sacii din caruta?
Aplicata acum, legea lustratiei nu face decat sa lustruiasca moralmente gramada de hotii si ticalosii strigatoare la cer comise de nomenclatura partidelor aparute in politica romaneasca dupa 1989. In 22 de ani, cine a avut de furat de la stat si de la popor si-a facut suma, de 10 ori mai mare decat se putea fura inainte de ‘89, fie ca era snapan comunist vechi, fie ca era smenar de scoala noua. Dar noi avem probleme ideologice, combatem comunismul, cutcurigand din varful gramezii de gunoi nou. De aia n-au morfina bolnavii de cancer prin spitale, ca n-aveam legea lustratiei?
Ceea ce nu inseamna ca sunt impotriva adoptarii legii lustratiei, chiar si atat de tarziu. Daca putinilor ramasi in viata dintre cei care au suferit cu adevarat din cauza comunismului li se va alina, fie si pentru numai o zi, durerea ranilor din suflet, aceasta lege isi are rostul.