Senatul si Camera Deputatilor au luat act ieri de raportul de activitate al SRI pe 2005, presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, anuntand ca legislatia din domeniu nu a mai putut acoperi activitatea Serviciului si ca numarul interceptarilor a crescut dupa 2005.

Directorul SRI, George Maior, a prezentat, in plenul celor doua Camere ale Parlamentului, Raportul Serviciului pe 2005.
El a spus ca documentul cuprinde elemente de analiza si obiectivele prevazute pentru 2006, riscurile si amenintarile la adresa securitatii nationale, gestionarea resurselor umane si materiale, modul in care SRI a interactional cu CNSAS si cu societatea civila. Potrivit directorului SRI, in 2005 s-a intrunit o serie de conditii favorabile care au condus la consolidarea contextului de securitate din Romania si la diminuarea crimei organizate si a coruptiei.
Maior a mai aratat ca actiunile de spionaj impotriva Romaniei au vizat institutiile care lucrau cu informatii clasificate si cunoasterea unor deficiente institutionale si a relatiei Romaniei cu statele UE si NATO.

Situatia putea deveni "alarmanta"

La randul sau, presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, a aratat ca raportul forului parlamentar pe care il conduce precizeaza ca in 2005 SRI a actionat pentru indeplinirea atributiilor care ii revin, dar ca activitatea Serviciului nu mai are decat in mica masura elemente de referinta in legislatie, care e ramasa in urma.
Senatorul PNL a precizat ca, in 2005, numarul interceptarilor a fost mai mic decat in anul anterior, dar ca in 2006 si 2007 situatia s-a schimbat, "putand deveni chiar alarmanta".
Senatorul PRM Gheorghe Funar i-a transmis lui Maior o serie de intrebari, dorind sa stie ce a constatat SRI in legatura cu pregatirile facute de Ungaria, impreuna cu UDMR, pentru pregatirea referendumurilor locale, daca Zsolt Nagy a desfasurat actiuni de spionaj, ce informatii are SRI in legatura cu pregatirea "excursiei" celor trei ziaristi in Irak, ce a facut SRI pentru a preintampina fuga lui Omar Hayssam.
"In ce alta tara presedintele Romaniei a devenit sef de celula, ca la noi?", a fost o alta intrebare a lui Funar.