Eurocandidatul liberal pentru Parlamentul European Marius Enescu a tinut sa se abata ieri de la traseul caravanei sale electorale pentru a sta circa o ora printre doctorii si pacientii Sanatoriului Balnear din Mangalia. Evenimentul a fost unul mai degraba ad-hoc, fara membri de partid in sala, lozinci si baloane, doar un discurs coerent, simplu si poate cu atat mai percutant cu cat nu s-a bazat pe reteta demagogica romaneasca "votati-ma ca sunt cel mai bun". Colegul, prietenul si totodata gazda lui Marius Enescu, managerul Sanatoriului, Viorel Oleniuc, l-a prezentat pe eurocandidatul PNL unei multimi de cativa zeci de oameni, deopotriva cadre medicale si pacienti, adunati in holul institutiei. Aflat pe pozitia a 19-a pe lista PNL, Enescu a recunoscut ca este constient asupra faptului ca nu are nici o sansa de a ajunge in Parlamentul European. Dar a stiut sa tina un discurs curat si motivant pentru cei din jur, spre deosebire parca de multe alte asemenea intalniri electorale.
Despre Marius Enescu, care este si director al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Constanta, gazda Viorel Oleniuc a spus doar ca nu ar fi putut transforma Sanatoriul din Mangalia la modul in care arata azi fara ajutorul sau. Enescu a explicat apoi motivul pentru care a intrat el in politica si la conducerea ASP: "M-am saturat sa fiu generatie de sacrificiu". "Nu suntem perfecti si evenimente precum cel cu caltabosii dovedesc acest lucru", a spus Enescu, potrivit caruia oamenii ar trebui sa vada ce a facut un partid si nu un singur membru al sau. "Noi nu am venit sa ne imbogatim, pentru ca multi au reusit deja sa se realizeze, dar nici sa impartim saracia noastra cu ceilalti, ci sa impartim prosperitatea", a mai spus Enescu, potrivit caruia, de atatia ani "parca traim un blestem: toti ne promit binele, dar nimic nu se schimba". Candidatul liberal crede insa ca, dupa doi ani de munca, au inceput sa apara si primele rezultate si s-a axat pe prezentarea progreselor realizate in domeniul medical, pentru ca se adresa medicilor si pacientilor, deopotriva. "In Constanta si in tara nu s-a facut nimic pentru spitale de 40 de ani. Acum, avem atat de multi bani incat ne e teama ca nu vom avea pe ce sa-i cheltuim", a spus Enescu.

Lucrurile au inceput sa se miste in spitale

Cel putin deocamdata, principalul deziderat in domeniu il reprezinta acela de a face spitalele functionale, nu frumoase, iar acest lucru se vede incet-incet peste tot in judet. Enescu a dat exemplul Spitalului Judetean, in care guvernarea actuala a investit peste 100 miliarde de lei vechi, adica mai mult decat s-a dat de 17 ani incoace. Eurocandidatul a insistat apoi pe problema manageriala a spitalelor, oferind ca exemplu de reusita in demersul de revigorare a sistemului pe Viorel Oleniuc. Managerul din Mangalia a reusit sa transforme ruinele sanatoriului de acum doi ani in "perla coroanei sistemului balnear romanesc", a declarat Enescu. Candidatul liberal a mai spus ca cel mai important in viata, pentru orice om, fie el politician sau nu, este sa lase ceva in urma, sa faca ceva pentru semeni. Si el vrea sa faca ceva, perfect constient fiind de faptul ca nu are cum sa ajunga in Parlamentul European de pe pozitia 19, dar si de faptul ca munca de echipa este cea care contribuie cel mai mult la schimbarea mentalitatilor si a lucrurilor. "Nu ma deranjeaza absolut deloc sa fiu o mica locomotiva cuplata pe la jumatatea trenului. Munca de echipa conteaza si faptul ca avem aceleasi valori si idealuri", a incheiat Enescu. Si tot pe problema mentalitatii a incheiat si Viorel Oleniuc. Managerul sanatoriului si candidatul PNL la Primaria Mangalia crede ca "nu vom reusi sa ajungem in Europa cu fruntea sus daca nu incercam sa facem lucrurile mai bine la noi". Oleniuc a reluat o idee inedita de-a sa, potrivit careia, in loc sa fi platit atatia ani minerii pentru a nu invada Bucurestiul, mai bine se platea pentru fiecare roman cate o excursie in Europa. Contactul direct cu civilizatia autentica, schimbul de experiente, deschiderea spre alta lume ne-ar fi permis "sa avansam cu 20 de ani ca mentalitate", iar lucrurile ar fi stat cu totul altfel acum, a mai spus Oleniuc.