La sfarsitul saptamanii trecute, liderul de necontestat al PRM, Corneliu Vadim Tudor, a renuntat la presedintia partidului cu care se identifica, in favoarea colegului si prietenului sau, Corneliu Ciontu, fost prim-vicepresedinte. Ciontu, prospat instalat in confortabilul scaun prezidential, a declarat cu mana pe inima ca nu se va schimba nimic in partid, in urma acestei stategii politice, ba mai mult, este ferm convins ca PRM-ul nu va pierde din sustinatori dupa ce Vadim Tudor a trecut de bunavoie in umbra partidului, la a carui temelie a trudit. Fire sociabila, Ciontu, a precizat ca desi nu are vreo simpatie deosebita pentru nici o formatiuni de pe scena politica interna, are prieteni in toate partidele. Ciontu a mai declarat ca este constient ca pentru a nu-si dejamagi sustinatorii, are nevoie de o echipa de colaboratori adevarati.

Reporter: Domnule Corneliu Ciontu, de 48 de ore, sunteti presedintele PRM. Incotro o va lua partidul sub conducerea lui Ciontu?
Corneliu Ciontu: Intrebarea este fireasca, asigur pe toata lumea ca PRM nu-si va depasi si nu-si va incalca principiile cu care a pornit la drum si va milita, in continuare, pentru interesul national al Romaniei - nu in mod declarativ, nu in mod electoral ci in mod concret. Prima dovada in acest sens este faptul ca am sustinut, de la inceput, procesul de intrare a Romaniei in NATO si procesul de integrare in Uniunea Europeana, motiv pentru care vom sustine si pe viitor Guvernul in toate demersurile care vizeaza aderarea europeana si respectarea datelor convenite cu UE.
Rep: "Incotro”-ul din prima intrebare se referea la viitorul traseu politic al PRM. Din toate afirmatiile facute de responsabilii PRM, rezulta ca vreti sa accedeti in PPE (Partidul Popular European). Corect?
C.C.: Da, vrem sa accedem in PPE datorita faptului ca exista aceeasi grupa de sange. Suntem un partid conservator prin definitie - un partid cu doctrina nationala, prin definitie, inseamna a fi conservator pentru ca militezi pentru respectarea si perpetuarea traditiilor, a valorilor nationale, te bati pentru interesele nationale. In cazul nostru, ne batem pentru o economie de piata mai mult pe zona capitalismului popular si dam, de ani de zile, exemplul Spaniei, exemplul economiei de piata germana - care are in vedere si aspectele de ordin social - deoarece dorim dezvoltarea economica a tarii dar nici nu ne este indiferent modul in care se repartizeaza produsele realizate tinand cont ca exista oameni care, desi egali cu ceilalti din punct de vedere juridic, sub raportul randamentului , al mostenirii genetice, sunt defavorizati.
Rep: Intrarea in PPE inseamna sa deveniti colegi cu … UDMR. Ati luat in calcul si acest aspect?
C.C.: Cum sa va spun, in PPE sunt vreo sapte grupuri politice. Probabil ca noi nu o sa fim chiar in grupul unde este UDMR-ul, nu de alta, dar vad ca ei sunt cei care continua sa mearga pe chestiuni extreme. Uitati-va la ultima declaratie a lui Marko Bela, care a spus ca el nu crede ca Vadim si-a dat demisia dar, daca este asa, asteapta si demisia PRM-ului. Ce raspuns sa-i dai unui asemenea om, care se si vrea receptat ca un mare politician? Prin asta demonstreaza ca este un mic politician.
Rep: Asta inseamna ca o eventuala intrare in PPE nu va armoniza relatiile dintre PRM si UDMR?
C.C.: Intotdeauna am fost si voi ramane adeptul dialogului politic, indiferent de culoarea celor cu care discutam. Important este insa sa plecam de la ce ne poate uni si dupa aceea ce ne separa. In cazul UDMR-ului, daca ei ar renunta la pretentii de autonomie pe baza etnica si la alte aiureli care exista, din pacate, in capul unor lideri de-ai lor, sigur ca am putea sa discutam pe alte teme concrete, care sa fie in beneficiul si interesul tarii.
Rep: Sambata, nu s-a schimbat decat presedintele PRM: a plecat Vadim Tudor, a venit Corneliu Ciontu. Vor urma si alte modificari la nivelul conducerii centrale? Mai exact, doreste presedintele Ciontu sa-si aduca propria echipa la varful partidului?
C.C.: Corecta intrebare. De cand ma stiu, mie mi-a placut sa lucrez in echipa. Oricat de inteligent esti, cat crezi ca le cunosti pe toate, daca nu ai in jurul tau colaboratori adevarati, cu care sa te consulti inainte de a lua o decizie, nu poti sa ai pretentia obtinerii unor rezultate deosebite. De altfel, unul dintre motivele pentru care Corneliu Vadim Tudor a optat pentru functia de presedinte de onoare il reprezinta chiar faptul ca toate organizatiile PRM isi vor alege, in acest an, noi conduceri - inclusiv la nivel central, in luna noiembrie. Fara discutie, cu aceasta ocazie se vor analiza cauzele - obiective dar mai ales cele subiective - care au dus la obtinerea unor rezultate electorale sub asteptari. Mai mult, in Biroul Permanent am decis sa asiguram acel aer proaspat necesar la nivelul fiecarei filiale astfel incat, printr-o circulara, am impus innoirea tuturor birourilor de conducere intr-o proportie minima de cel putin 30 la suta. Mai mult, am cerut imperativ ca cel putin un sfert din cei care vor conduce filialele partidului sa fie persoane tinere. Prin aceste masuri urmarim nu numai asigurarea continuitatii partidului nostru, ci si atingerea obiectivului firesc - accederea la guvernare.
Rep: Inaintea desemnarii dvs. in fruntea partidului, in culisele PRM-ului se vorbea despre existenta mai multor asa numite "centre de putere” - 3 sau 4, in functie de surse. In principal, era vorba de grupurile conduse de Ciontu, Funar, Onaca. Numirea lui Dorel Onaca in pozitia a doua a urmarit, cumva, asigurarea unei "majoritati” la nivelul conducerii dupa retragerea liderului en-titre Corneliu Vadim Tudor? Sa nu uitam ca este vorba de un partid care s-a confundat, inca de la inceputuri, cu fondatorul si conducatorul sau, Vadim Tudor.
C.C.: Aceasta informatie e complet falsa si probabil ca vine dintr-o zona a unor oameni obisnuiti cu cleveteala si carcoteala. Dimpotriva, eu cu Dorel Onaca avem o relatie extraordinar de buna, de adevarata camaraderie si niciodata nu au fost diferenduri intre noi…
Rep: O secunda, colegii care au vorbit despre existenta mai multor centre de putere sau de influenta in partid nu s-au referit la un razboi intre Ciontu si Onaca, ci pur si simplu au semnalat existenta unor tabere, dintre care doua conduse de Ciontu si Onaca.
C.C.: Ii asigur, cu sufletul deschis, pe cititorii dvs. ca in PRM nu au existat astfel de grupuri. Ca or fi fost, in capul unora sau altora, niste intentii in perspectiva Congresului, sa fie sanatosi. Cea mai buna dovada o reprezinta votul secret. In situatia in care, la vot secret, Ciontu nu primeste decat 6 voturi impotriva - lucru care pe mine m-a uimit pentru ca ma asteptam la vreo 25, 30 tinand cont ca, in calitate de sef al departamentului organizatoric al partidului, am mai fost nevoit sa mai iau si decizii care au suparat. Deci, fie numai dupa rezultatul votului, se poate constata ca nu exista asemenea grupari. Cele sase voturi contra provin, poate, chiar din aceasta zona care a incercat sa lanseze asemenea false informatii.
Rep: Nu vom parasi zona "clevetelilor”, dupa cum o numiti dvs., inainte de a va informa si ca unii dintre colegii de partid considera ca va incearca o simpatie deosebita, sa-i spunem, pentru PSD. Va incerca presedintele Ciontu sa apropie PRM-ul de fostul partid de guvernamant?
C.C.: Fac precizarea foarte ferma si foarte clara: PRM nu este un partid care sa fie tras la remorca altui partid. Noi ne pastram si ne vom pastra identitatea, verticalitatea si principiile noastre. Ne-am bucurat de o unitate de invidiat - sigur ca mentorul si autorul unui asemenea echilibru in partid a fost fondatorul si liderul de necontestat, Corneliu Vadim Tudor. In cazul lui Corneliu Ciontu se intampla cu totul altceva - si de aici apar niste excese si rautati, pentru ca asta sunt. Corneliu Ciontu are prieteni in toate partidele parlamentare - si care au fost, si care nu mai sunt, si care sunt. De aici, probabil, unii au tras neaparat concluzia ca eu as avea o inclinare spre PSD. Daca cineva este corect, sa ia toate declaratiile mele - aparute si in presa scrisa, si in cea audio - si va vedea ca i-am criticat, slava Domnului. Eu am prieteni foarte buni si in PD, chiar si in UDMR am oameni cu care colaborez foarte bine, Lazlo Borbely, ca sa dau un singur nume. In plus, sunt un om al dialogului si voi ramane asa, mai ales ca sunt convins de faptul ca, si in viitor, Romania nu va putea fi condusa de un singur partid ci tot de coalitii guvernamentale, prin urmare capacitatea de a dialoga cu toti partenerii politici este esentiala.
Rep: Chiar daca Vadim Tudor a recunoscut ca a trecut in umbra in interesul partidului, deoarece anumite excese ale sale au daunat imaginii PRM, unii comentatori nu au intarziat sa avertizeze asupra pericolului diminuarii numarului de sustinatori si membri ai PRM ca urmare a retragerii fondatorului. Planeaza sau nu un asemenea pericol peste partidul pe care, de sambata, il conduceti?
C.C.: Sigur ca in mintea unora de rea-credinta, apare o asemenea chestiune. Lucrurile insa sunt departe de a sta asa. Corneliu Vadim Tudor este presedintele de onoare al acestui partid si are atributii foarte clare. In primul rand, el ramane in conducerea tuturor organismelor centrale: este membru al Consiliului National, al Comitetului Director si al Biroului Permanent. In plus, are si atributia de a reprezenta partidul, in plan intern si extern. Asta nu inseamna insa ca intra in contradictie cu vreo atributie a presedintelui care, intamplator sau nu, este acum Corneliu Ciontu. Statutul partidului nostru nu a suferit modificari la capitolul atributii ale presedintelui. Daca vreti, este vorba de formarea unui tandem pe problemele de reprezentare in plan intern si extern, Corneliu Vadim Tudor secundat de Corneliu Ciontu. In nici un caz nu este vorba de vreo ciocnire de interese cu atat mai mult cu cat lumea deja cunoaste ca noi doi suntem prieteni de prea multi ani - aproape 30 - ca sa reuseasca cineva sa ne dezbine, asa cum intentioneaza acum. Cu regret, fara a da nume, am constat ca "mi s-au pus” in gura lucruri pe care eu nu le-am afirmat, dar am sesizat ca intentia era sa-l irite pe prietenul meu Corneliu Vadim Tudor, iar acesta sa aiba impresia ca eu deja incerc sa fac o disociere, o despartire. Nu este adevarat si nu o sa reuseasca nimeni cu o asemenea strategie. Sunt prea corecte si curate legaturile dintre noi, nu e Corneliu Ciontu omul care sa loveasca pe la spate pe cineva.
Rep: S-ar putea ca o astfel de perceptie a lucrurilor sa fie bazata pe doua afirmatii facute de Corneliu Vadim Tudor si nu de Corneliu Ciontu: "Tot eu conduc acest partid” si "Nimic nu s-a schimbat”. Cum comentati dvs. aceste declaratii?
C.C.: In lumina ziaristului Corneliu Vadim Tudor care se duce la o conferinta de presa unde, firesc, ziaristii daca nu pun si intrebari mai ciudate - ca sa nu le spun altfel - nu sunt ziaristi. El s-a simtit in mediul lui si normal ca si-a adaptat unele raspunsuri la genul de intrebari care s-au pus. Dar, in esenta, pozitia oficiala ramane discursul din cadrul Plenarei, in care si-a formulat acele propuneri iar votul Consiliului a venit in intampinarea acestor propuneri.