Respingerea ordonantei de modificare a competentelor PNA si transformarea acestuia in Departamentul National de Lupta impotriva Coruptiei a starnit reactii negative, Ambasadele Statelor Unite si Marii Britanii la Bucuresti exprimandu-si dezamagirea. Pe de o parte, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a atras atentia ca lupta contra coruptiei din tara noastra a ajuns intr-un punct critic, iar Ambasada Statelor Unite a transmis: "Cerem Guvernului si Parlamentului Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca lupta impotriva coruptiei continua, inclusiv la cel mai inalt nivel".
Totodata, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a invitat partidele parlamentare la consultari, in zilele de 16-17 februarie, tocmai pe tema ordonantei privind Parchetul National Anticoruptie si a prioritatilor legislative privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pe de alta parte, parlamentarii social-democrati au aratat ca, in pofida oricaror declaratii ale unora, care fac referire la semnalele transmise sau venite dispre Bruxelles, principalii vinovati pentru respingerea ordonantei sunt chiar reprezentantii Aliantei. "In primul rand, acest proiect de lege nu a trecut din cauza absenteismului Aliantei D.A. Pentru ca, oricat de fragila ar fi majoritatea coalitiei de guvernamant in Senat, ea exista", a declarat deputatul PSD Eduard Martin. In acelasi timp, din punctul de vedere al deputatului, cele intamplate in Senat nu sunt atat de grave pe cat se spune si se discuta incepand de joi incoace. "Nu inteleg de ce atatea dezbateri pe aceasta tema. Nu mi se pare un lucru grav, pentru ca si PNA poate ancheta demnitarii - este adevarat, mai greu din cauza procedurilor. Pe de alta parte, ca am acest punct de vedere nu inseamna ca ma bucur ca nu a trecut ordonanta sau ca m-ar fi afectat in vreun fel daca ea ar fi trecut", a mai afirmat Eduard Martin.

Reactia Ambasadei Statelor Unite, "putin ciudata"

Deputatul a precizat ca, in legatura cu reactiile Ambasadelor Statelor Unite si Marii Britanii la Bucuresti, pozitia Ambasadei SUA i se pare "putin ciudata". In plus, vor exista si discutii cu presedintele Traian Basescu pe tema ordonantei, asupra careia seful statului are si el un cuvant de spus. "Nu cred ca trebuie sa ne opunem transformarii PNA in DNA, dar nici nu cred ca este o problema daca ramane, pur si simplu, PNA. Chiar nu inteleg de ce atata tevatura pe aceasta tema, cand costul intretinerii a depasit pensia medie, cand gazele se aude ca se vor scumpi, medicamente nu sunt, este frig, oamenii nu au bani si recurg la solutii disperate - isi taie caldura din case. Nu cred ca PNA sau DNA este cea mai mare dilema a romanilor la aceasta ora", a apreciat deputatul PSD, care considera ca toate discutiile reprezinta "un razboi al ambitiilor". "Indiferent ca este PNA sau DNA, cei care gresesc vor raspunde, mai devreme sau mai tarziu, in fata legii", a concluzionat Eduard Martin.