Sase primarii si Consiliul Judetean Olt se afla pe lista codasilor in evidentele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Potrivit statisticilor institutiei, acestea nu au transmis noile organigrame de functionare, potrivit normelor statuate de OU nr. 63/2010, privind disponibilizarile din administratia publica.

Primarii din sase localitati si conducerea Consiliului Judetean Olt nu s-au hotarat pe care dintre angajati sa-i dea afara si pe care sa-i opreasca.
Guvernul a decis, pe 30 iunie, prin Ordonanta de Urgenta 63, disponibilizarea a aproximativ 55.000 pana la 60.000 de angajati din sectorul public, dintre care cei mai multi, respectiv aproximativ 54.000, vor fi concediati din administratia locala, iar restul - din Ministerele Administratiei, Muncii, Educatiei si Agriculturii. Aproximativ 500 de angajati din administratie isi vor pierde locurile de munca, sustin surse din cadrul Prefecturii Olt. Prin urmare, conducerile institutiilor si ale primariilor trebuia sa intocmeasca o noua organigrama, care sa cuprinda reducerile de posturi si personal si sa o inainteze Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANAF) spre avizare. Procedura mai prevede ca, dupa primirea avizului din partea ANAF, noile scheme de personal sa fie aprobate in sedinte de consiliu.

Procesul de avizare, in proportie de 86% la Olt

Potrivit unui comunicat al ANAF, referitor la stadiul procesului de avizare demarat pe 19 iulie, pana pe 5 august a fost acordat avizul pentru 97 de unitati administrativ-teritoriale din Olt.
"La comisiile de avizare ANFP se afla in lucru un numar de noua documentatii. Un numar de sapte unitati administrativ-teritoriale din judetul Olt nu au transmis catre ANFP documentatiile necesare avizarii, acestea fiind Consiliul Judetean, orasul Potcoava si comunele Gura Padinii, Izbiceni, Izvoarele, Sarbii-Magura si Tatulesti. In prezent, in judetul Olt, procesul de avizare se afla definitivat in proportie de 86%", se precizeaza in comunicat.

Unii au fentat legea

Ca sa scape de disponibilizarile de personal, unele primarii din judet au ales sa fenteze legea. Metoda de operare-infiintare de societati comerciale si transferarea angajatilor in cadrul acestor unitati care ar trebui sa presteze servicii pentru primarie sau externalizarea serviciilor. Cateva dintre primariile de oras din Olt au descoperit chichitele si au pus in aplicare planul.
Ca sa-si scape angajatii de disponibilizari, primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu, s-a gandit sa infiinteze o societate comerciala unde sa transfere angajatii care trebuia sa fie dati afara si care vor executa lucrari pentru primarie si vor fi platiti tot de aceasta. La Corabia, pentru a salva o parte dintre angajati, primarul Teodor Barbu a decis sa externalizeze serviciile din cadrul primariei. Primaria Slatina nu va fi prea mult afectata de disponibilizarile din administratie. In ultima perioada s-au externalizat tot mai multe servicii din cadrul acesteia. Potrivit informatiilor din interiorul primariei, de aici vor fi dati afara 77 de politisti comunitari. De la Primaria Caracal vor pleca acasa 39 de angajati si se va desfiinta Serviciul de Evidenta Informatizata, sustine primarul Gheorghe Anghel. De la Prefectura Olt trebuia sa plece 14 angajati. La CJ Olt va trebui sa ramana 589 de angajati. Potrivit noii ordonante, la Serviciul Judetean de Paza al CJ Olt vor ramane 93 de angajati, iar 104 vor pleca acasa. La Bals, Scornicesti si Potcoava angajatii din administratie scapa de disponibilizari.