AGERPRES: Senatul nou ales se va intruni miercuri, la ora 13,00

Noul Senat ales in urma alegerilor parlamentare se va intruni miercuri, la ora 13,00, data fiind stabilita prin decretul de convocare emis de presedintele Traian Basescu.
Potrivit Regulamentului, noul Senat va trebui sa aleaga componenta viitorului Birou Permanent, pana la acel moment lucrarile Camerei superioare fiind conduse de cel mai in varsta senator, in calitate de presedinte de varsta, asistat de cei mai tineri patru senatori, in calitate de secretari.
Astfel, senatorii vor trebui sa isi aleaga un Birou Permanent, format din patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori. Biroul Permanent este constituit in urma negocierilor dintre liderii partidelor parlamentare, respectandu-se configuratia politica rezultata in urma alegerilor. Vicepresedintii, secretarii si chestorii Senatului sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare carora le-au fost repartizate locurile respective. Acestia pot fi revocati inainte de expirarea mandatului.
Presedintele Senatului, care este si membru al Biroului Permanent, este ales, prin vot secret, pentru intreaga legislatura 2012 - 2016. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere de candidat pentru aceasta functie. Este declarat ales presedinte al Senatului candidatul care a intrunit votul majoritatii senatorilor.
Pana la alegerea noului Birou Permanent pot avea loc, in Senat, numai dezbateri cu privire la validarea mandatelor de senator, la procedurile necesare depunerii juramantului sau dezbateri legate de constituirea noului Senat.
In prima sedinta a Senatului este desemnata o Comisie de validare care se pronunta cu privire la legalitatea alegerii noilor senatori, analizeaza eventualele contestatii si poate propune chiar invalidarea mandatului unui senator in situatia in care alegerea acestuia s-a facut prin incalcarea prevederilor legii electorale.
Pentru ca noul Senat sa fie legal constituit este necesara validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori.
Ulterior, senatorii a caror alegere a fost validata depun juramantul de credinta fata de tara, refuzul de a depune juramantul atragand dupa sine pierderea mandatului. Juramantul se stabileste prin lege organica.
Mandatul senatorilor este de patru ani si, potrivit Constitutiei, acesta se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.
De asemenea, Legea fundamentala prevede faptul ca este incompatibila calitatea de senator cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului.