Noul sef al Politiei Romane, Liviu Popa, a declarat ieri, dupa numirea sa in functie, ca in perioada urmatoare va face o evaluare la nivelul IGPR, dupa care isi va prezenta prioritatile ministrului administratiei si internelor, Traian Igas.

"Voi face o evaluare la nivelul IGPR, dupa care voi prezenta prioritatile ministrului Igas", a declarat ieri Liviu Popa, dupa ce a fost numit la conducerea Politiei Romane. Popa a ocupat anterior functia de director al Directiei Generale Anticoruptie (DGA). Totodata, Liviu Popa le-a multumit colegilor sai de la DGA si de la IPJ Bihor, pentru colaborarea avuta.
Pe de alta parte, Ioan Dascalu, numit secretar de stat in MAI responsabil de Ordinea si Siguranta Publica in locul lui Dan Valentin Fatuloiu, a precizat ca prioritatile sale sunt imbunatatirea imaginii ministerului, dar si cresterea gradului de incredere a cetatenilor in aceasta institutie.
Succesorul lui Popa la sefia DGA, chestorul Janica Arion, a spus ca va acorda o atentie deosebita activitatii de prevenire si combatere a coruptiei.
Traian Igas a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca premierul Emil Boc a acceptat cererile de schimbare din functii a lui Petre Toba, fost sef al IGPR, si a lui Dan Valentin Fatuloiu, fost secretar de stat in MAI. De asemenea, Boc a acceptat numirea lui Liviu Popa la conducerea Politiei Romane si a lui Ioan Dascalu in functia de secretar de stat, a adaugat Igas. Pe de alta parte, conducerea DGA urmeaza sa fie asigurata de fostul adjunct al lui Popa, chestorul Janica Arion.

Petre Toba si Dan Valentin Fatuloiu, pusi la dispozitia MAI

Totodata, fostul sef al politiei, Petre Toba, si fostul secretar de stat, Dan Valentin Fatuloiu, au fost pusi la dispozitia MAI.
Liviu Popa a fost numit director al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) in octombrie 2009, cand l-a inlocuit in functie pe Ionel Georgescu. Anterior a fost, timp de patru ani, seful IJP Bihor. In 2003, a fost detasat la Parchetul National Anticoruptie Oradea. Liviu Popa a mai lucrat si in structurile Politiei Oradea. In 1995, Popa a absolvit Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", dupa care a urmat cursuri postuniversitare, dar si Colegiul National de Aparare din cadrul Universitatii "Carol I".
Petre Toba, cel care a fost inlocuit de Popa, a condus Politia Romana incepand cu ianuarie 2009, cand a fost propus de ministrul de interne de la acea vreme, Gabriel Oprea. Toba este absolvent a doua facultati si si-a inceput cariera de politist in 1990, ca simplu ofiter operativ pe linie de judiciar si ordine publica, in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.
Ioan Dascalu, pana in prezent atasat cu afaceri interne la Ambasada Romaniei din Marea Britanie, a condus inspectoratele judetene de politie din Arad si Timis, intre 2005 si 2007. Dascalu a fost numit la comanda IPJ Timis, din ordinul sefului IGPR de atunci, Dan Fatuloiu. Ioan Dascalu a absolvit mai multe cursuri de specialitate, printre care si unele organizate de FBI. Intre anii 2000 si 2002, a lucrat in Kosovo, in cadrul misiunii de mentinere a pacii.
Dascalu il inlocuieste pe Dan Valentin Fatuloiu in functia de secretar de stat al MAI, sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica. Fatuloiu a fost numit in functie in octombrie 2009, anterior ocupand functia de ministru consilier, sef al Biroului atasatului de afaceri interne din cadrul Ambasadei Romaniei la Washington. Intre 2005 si 2007, Fatuloiu a fost sef al Politiei Romane.