Ritmul lent de construire a caselor in regie proprie din Noul Rast l-a determinat pe prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, sa-l ameninte pe primarul comunei, Iulian Silisteanu, ca va plati din propriul buzunar cimentul primit de la guvern in cazul in care acesta nu va mai putea fi utilizat la primavara.
In timp ce oficialii Agentiei Nationale pentru Locuinte au anuntat ca vor finaliza toate casele repartizate pentru reconstructie in Rast saptamana viitoare, o mare parte din casele care trebuia construite de sinistrati in regie proprie nu vor putea fi inaugurate decat cel mai devreme la primavara. Nemultumit de ritmul de lucru al oamenilor, prefectul Nicolae Giugea i-a transmis edilului-sef din Rast ca ii va cere banii pe cimentul pe care sinistratii trebuia sa-l foloseasca la turnarea fundatiilor la case, daca materialul nu va mai putea fi utilizat la primavara, cand vor fi reluate lucrarile. "I-am spus ca daca se intareste cimentul pana la primavara il plateste el si dintr-o data s-a marit ritmul de lucru la case. Pai, sa pierdem atatia bani din cauza indolentei unora?!", a spus prefectul Nicolae Giugea.
Silisteanu n-are bani de despagubiri
Primarul comunei Rast, Iulian Silisteanu, recunoaste ca ritmul de lucru la casele in regie proprie nu a fost unul prea bun, dar pune acest lucru pe seama lipsei de curent electric de pe santier. Silisteanu a precizat ca, oricum, buzunarele sale sunt mult prea mici pentru a plati o eventuala paguba si se va stradui sa puna cimentul la adapost pentru a nu fi afectat de umezeala.
"Cimentul pe care il mai am este pus in magazie si o sa-l invelesc in folie. Mai am multe fundatii de turnat pentru ca nu am avut curent o buna perioada pe santier si m-am chinuit cu grupul electrogen. Mie mi-e frica din august, de cand a venit cimentul, ca o sa se intareasca, dar acum mai sunt vreo 20.000 de saci", a precizat primarul Iulian Silisteanu.
600 de case finalizate pana la sfarsitul anului
Cu sau fara amenintari, nu toate casele propuse pentru reconstructie in Noul Rast vor fi finalizate pana la sfarsitul anului. Dupa aprecierile prefectului Giugea si ale subprefectului Nicolaie Giurgiteanu, la 31 decembrie 2006 vor fi gata aproximativ 600 de case din totalul de 761 pe care sinistratii si firmele de constructii trebuie sa le finalizeze in Rast. Chiar si asa, interesul rastenilor de a se muta in noile locuinte este, conform subprefectului Giurgiteanu, destul de scazut. "Desi s-au finalizat foarte multe case, nu sunt toate ocupate. Am vorbit cu constructorii si mi-au spus ca unii oameni nici nu au trecut pe acolo sa-si vada casele. Poate ca unii nu au curent electric, dar pot folosi o lampa, ceva", a explicat subprefectul Giurgiteanu.
Sinistratii, ajutati de guvern
210 familii si persoane singure din 28 de judete, printre care si judetul Dolj, ale caror locuinte au fost distruse de inundatii, alunecari de teren sau incendii, sau care au pierdut, ca urmare a unor accidente, un membru al familiei, vor primi din partea statului ajutoare care variaza intre 200 si 15.000 de lei noi. Suma totala aprobata ieri de guvern si alocata din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei in acest scop este de 310.000 de lei noi. Prefectul Nicolae Giugea a declarat ca sinistratii din Rast vor primi, in preajma Sarbatorilor de iarna, 40.000 de conserve de carne din partea Ministerului Administratiei si Internelor.