Instalarea noilor prefecti in majoritatea judetelor si in Capitala s-a facut sambata, cu tot cortegiul de declaratii si de angajamente din partea reprezentantilor Guvernului in teritoriu. Atentia liderilor locali se indreapta acum spre posturile de prefect “refuzate“ de PUR.

In timp ce, la Bucuresti, liderii PUR decideau sa ramana la guvernare, dar sa renunte la posturile de prefect, umanistii din teritoriu au privit cu amaraciune instalarea noilor reprezentanti ai Guvernului in teritoriu. Horia Furtuna, presedintele PUR Vrancea, l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de implicare in negocierile privind posturile de prefecti. “Tariceanu a semnat hotararile de Guvern, dar Basescu a fost cel care i-a numit pe prefecti“, a declarat Furtuna. El i-a cerut lui Basescu “sa se obisnuiasca mai repede cu regulile de la Cotroceni si sa devina un presedinte al tuturor romanilor, si nu un capitan de vapor“.

UDMR mai vrea un post de prefect

Posturile ramase disponibile in urma renuntarii PUR de a mai avea prefecti sunt ravnite de toate celelalte trei partide din coalitia guvernamentala. La Botosani, de exemplu, organizatiile judetene ale PNL si PD au nominalizat persoane pentru ocuparea functiei de prefect. Presedintele filialei Botosani a PD, deputatul Radu Dragus, a declarat ca modul in care se vor imparti, intre PD si PNL, posturile de prefect din tara neocupate de PUR se va decide la nivel central.
La randul sau, liderul UDMR, Markó Béla, a declarat, sambata seara, la Targu Mures, ca Uniunea va analiza oportunitatea numirii unui prefect in judetele ramase neocupate deocamdata dupa ce va studia ce oameni si ce reprezentare are UDMR in aceste judete. “Trebuie sa se acopere, bineinteles, functiile de prefect vacante. Nici nu m-am uitat care sunt cele cinci judete care nu au prefect“, a declarat Markó Béla la finalul ceremonei in care l-a investit in functie pe noul prefect de Mures.

Greseala lui Ionescu

Noul prefect al Capitalei, democratul Silvian Ionescu, a depus sambata juramantul de investitura, in prezenta vicepremierului Adriean Videanu, a fostului prefect Dan Darabont, a primarului general interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu, precum si a numerosi invitati. La ceremonia de investitura au participat numerosi apropiati ai noului prefect, colegi de partid, primarul pesedist al sectorului 2, Neculai Ontanu, consilieri municipali, directori din cadrul Primariei Capitalei.
Cei prezenti s-au calcat practic in picioare in biroul prefectului, pentru a fi alaturi de Ionescu in momentul in care acesta a depus juramantul. Ulterior, toti s-au mutat in sala de sedinte a Primariei Capitalei, destul de spatioasa pentru ca toti cei care au vrut sa participe la eveniment sa incapa inauntru.
Dupa felicitarile de rigoare, au urmat si intrebarile incomode legate de activitatea de dinainte de ’89, ca ofiter in cadrul Departamentului Informatii Externe al Ministerului de Interne, dar si de cea de dupa Revolutie. “Singura greseala pe care o regret este ca m-am dus in justitie cu presa. Presa poate sa stea cu ochii pe mine ca pe butelie“, a spus noul prefect.