Senatul Romaniei a desfasurat ieri o activitate mai restransa decat fusese anuntat initial. Desi pe ordinea de zi erau trecute atat discutiile in grupurile parlamentare, cat si dezbateri in plen, au avut loc doar lucrari in comisii, potrivit lui Nicolae Vacaroiu, si sedinta Biroului Permanent.
Ultima adunare in plen se va desfasura cel mai probabil lunea viitoare, cand se vor adresa cuvantari de incheiere a mandatului si se va prezenta o analiza a celor patru ani de activitate.
Nicolae Vacaroiu a declarat ca actualul Parlament va functiona pana la 13 decembrie, cand se vor declansa procedurile de constituire a comisiei de validare. La 17 sau 18 decembrie va avea loc depunerea juramintelor noilor parlamentari, urmand ca, probabil in jur de 30 decembrie, sa fie investit si noul Guvern.
Inainte de inceperea activitatii noului Parlament, cel actual mai are de rezolvat probleme organizatorice. Astfel, fiecare senator va trebui sa completeze o fisa referitoare la dotarea pe care a primit-o la inceputul legislaturii. In plus, alesii sunt obligati sa depuna, pana saptamana viitoare, si declaratiile de avere la sfarsit de mandat.
Nicolae Vacaroiu a precizat ca cererile pentru deplasarile in strainatate ale parlamentarilor dupa 13 decembrie nu au mai fost aprobate, deoarece pana in acel moment va trebui incheiata gestiunea.
Referitor la sedinta solemna cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Nicolae Vacaroiu a declarat ca, la fel ca in 1996 si 2000, in fiecare Camera, in plen, se vor face declaratii legate de 1 Decembrie.
Ca atare, anul acesta nu va mai avea loc o sedinta solemna comuna a celor doua Camere pentru sarbatorirea Zilei Nationale.