Agerpres: Premierul desemnat: Romanii si-au castigat mai intai in strada, apoi la vot, dreptul la o schimbare fundamentala

Romanii si-au castigat in acest an, intai in strada, dupa aceea la vot, dreptul de a solicita o schimbare fundamentala, de a pune capat in mod simbolic unui regim politic, a declarat, vineri, premierul desemnat, Victor Ponta, in fata plenului reunit al Parlamentului.
El a aratat ca cetatenii si-au pus speranta intr-un nou mod de a conduce si a facut un apel catre ministrii propusi sa respecte democratia reprezentativa, care presupune, potrivit acestuia, sa dezamageasca ‘‘cat mai putin posibil‘‘ cetatenii.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, de la tribuna Parlamentului, ca pe 21 decembrie 2012 se sfarseste o lume politica, marcata de o societate a urii si dezbinarii, apreciind ca noul Guvern are o datorie fata de toti romanii care au avut incredere sau nu in el pe 9 decembrie.
"Este pentru mine o mare onoare sa ma aflu astazi in fata dumneavoastra in indeplinirea procedurii constitutionale prin care dumneavoastra, reprezentanti ai vointei poporului roman, intruniti in sedinta comuna a Parlamentului, urmeaza sa examinati si sa va dati votul de incredere unei echipe guvernamentale si unui program pe care il sustin si il consider in acest moment necesar pentru viitorul Romaniei. Mandatul care poate sa inceapa astazi il solicit intr-o zi cu totul si cu totul speciala care, in primul rand, imi aminteste de faptul ca, in urma cu exact 23 de ani, un alt regim politic isi incepea sfarsitul si noi ca tara, ca natiune, am intrat intr-o noua lume care am sperat sa fie mai buna, mai corecta, mai dreapta. Imi permit sa cred ca astazi se sfarseste o lume politica, evident lumea creata de divinitate nu se sfarseste aici, nici pentru mayasi, nici pentru crestini, nici pentru cei crezand in alte religii, dar o lume politica si un tip de organizare a societatii noastre trebuie sa inceteze astazi. Si responsabilitatea mea in fata dumneavoastra este sa prezint modul in care Guvernul pentru care cer votul de incredere intelege sa propuna tarii, poporului, viitorul acestei tari, aceasta noua lume pe care imi doresc sa o incepem cu totii astazi", a subliniat Ponta, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului.
El le-a multumit celor care au votat USL in 9 decembrie, pentru sansa extraordinara pentru acest nou inceput, aratand insa ca obligatia Guvernului este aceeasi si pentru cei care nu s-au prezentat la vot.
"Romanii si-au castigat in acest an 2012 dreptul de a solicita o schimbare fundamentala, de a pune capat in mod simbolic unui regim politic si evident si-au pus sperante uriase intr-o noua socitate si intr-un nou mod de a conduce aceasta societate. (...) Fac de la inceput un apel catre membrii Guvernului sa incercam sa nu uitam ca democratia reprezentativa presupune acest lucru - sa stim pe cine reprezentam, sa facem datoria fata de cei care ne-au trimis in Parlament si sa-i dezamagim pe cat mai putin posibil. Lumea pe care sper sa o lasam in urma incepand de astazi este o lume politica, o societate framantata de dispute politice, multe meschine, de izolarea oamenilor politici fata de realitatile si nevoile societatii, de ura, de cearta, de dezbinare, de austeritate dublata din pacate de delapidarea si jaful din banii publici, de dispretul cu care cetatenii au fost tratati de cei care ii conduc, de incompetenta si aroganta. Si cred ca astazi cu totii, Putere, Opozitie, trebuie sa facem un angajament ca aceste lucruri rele care ne-au dezbinat si care au dus si la o sanctiune politica la vot sa le evitam in viitor, sa le consideram erori comune si o lectie comuna pentru toti cei care ne aflam in Parlamentul Romaniei. Imi doresc ca, incepand de astazi, lumea noua sa arate ca exista lucruri mult mai importante decat disputa politica, ca exista in aceasta tara nevoia de a vorbi de cei peste doua milioane de romani care si-au parasit tara si care si-au cautat viitorul dincolo de granitele sale - cea mai mare migratie cunoscuta de poporul roman", a spus premierul Ponta.
Acesta a adaugat ca doreste ca lumea noua sa vorbeasca si de tinerii care cei mai multi n-au venit la vot, despre proiecte de succes, nu doar despre esecuri si dezastre, despre sportivi si artisti cu are tara se mandreste cu adevarat, despre medici, profesori, pompieri si politisti, despre functionari, despre pacientii care asteapta sa fie tratati decent, despre platitorii de taxe, dar mai ales despre o "majoritate tacuta" - acea majoritate care nu a venit la vot, sanctionand practic toata clasa politica.
Cel mai important pact pe care un guvern si un parlament national il pot avea este pactul cu cetatenii Romaniei, a declarat vineri premierul desemnat Victor Ponta, in discursul de investitura din Parlament.
"S-a vorbit foarte mult in ultimele zile despre pacte, despre conventii intre presedinte si premier, intre fortele politice. Dar cel mai important pact pe care un guvern national si un guvern patriot si un parlament national il pot avea este pactul cu cetatenii Romaniei, acela trebuie si va fi pe primul loc si vreau sa spun celor care au inteles sa semneze acest pact cu actualul guvern (...) ca acest guvern va face tot ce sta in puterile noastre pentru a ne respecta pactul cu poporul roman", a afirmat Victor Ponta.
El a subliniat ca este foarte important ca viitorul guvern sa le arate romanilor ca se poate face "o Romanie puternica" si si-a exprimat convingerea ca acesta este si dezideratul opozitiei.
"O Romanie puternica pe care sunt convins ca si-o doresc si cei care sunt in opozitie, chiar si cei care au votat un al partid, chiar si cei care nu au votat un ideal comun in jurul caruia putem sa ne strangem toate fortele", a spus Ponta.
"Incerc si vom incerca cu umilinta, cu smerenie, cu modestie, sa evitam greselile pe care le-am criticat atat de des cand eram in opozitie, greselile care i-au costat atat de mult pe cei aflati anterior la guvernare. Stiu foarte bine ca aroganta, ca lipsa de comunicare, ca necinstea nu au fost apanajul unei singure forte politice", a declarat Ponta, aratand ca acestea "au fost mai pregnante in ultimii ani".
Primul-ministru desemnat a subliniat ca este obligatia sa ca premier si ca lider politic "ca aceleasi boli sa nu apara si la noua guvernare". "Si aceasta consider ca este principalul angajament in pactul cu populatia Romaniei", a spus Ponta.