Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Codul fiscal da frisoane premierilor din umbra! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Propunerile de modificare a Codurilor Fiscal si de Procedura Fiscala prezentate saptamana trecuta de ministrul finantelor publice Darius Valcov i-au luat total prin surprindere pe liderii noului Partid National Liberal, care iata, de zile cateva zile bune, nu-si gasesc busola si nu stiu cum sa se pozitioneze fata de aceste masuri, atat de benefice pentru populatie si pentru mediul de afaceri.
Spun ca i-au luat prin surprindere in raport cu obstinatia celor din Opozitie de a refuza orice dialog constructiv cu Puterea, de a-si urmari cu orice pret propriile obiective politice, pentru atingerea carora nu au nicio ezitare in a ignora interesul public.
E greu, foarte greu, sa critici din perspectiva liberala aceste masuri, fara riscul de a cadea in ridicol. Obligat fiind de fisa postului de ipotetic viitor prim-ministru, dl Catalin Predoiu a trebuit sa-si asume aceasta ingrata misiune. Dincolo de faptul ca modificarile propuse sunt bune, dl Predoiu a avut o dificultate suplimentara in articularea unei pozitii publice: printre acestea nu se regasesc taieri de pensii si salarii, iar taxa pe valoare adaugata scade in loc sa creasca, acesta fiind genul de masuri economice pe care prim-vicepresedintele PNL le-a girat in guvernele PDL din care a facut parte.
Culmea ironiei, fostul ministru care a jonglat cu doctrinele asa cum i-a convenit, trecand de la liberali la democrat-liberali, deveniti populari din social-democrati, pentru a ajunge in final inapoi la liberali, care s-au transformat peste noapte in populari, refuza unui guvern social-liberal dreptul de a face relaxare fiscala, pe motiv ca aceasta tine exclusiv de doctrina liberala. De parca ridicarea nivelului de trai, stimularea investitiilor si crearea de noi locuri de munca ar fi apanajele exclusive ale vreunei doctrine.
Mai spune dl Predoiu ca nu s-au creat premizele structurale pentru adoptarea unor masuri de relaxare fiscala si ca nu trebuie periclitata macrostabilizarea economica, sperand ca limbajul de lemn va suna doct chiar daca afirmatiile sale sunt goale de continut. Ii reamintim liderului PNL, fost PDL, ca macrostabilizarea atat de clamata de cuplul Basescu-Boc a fost destabilizata” fara nicio remuscare de guvernul Victor Ponta, prin reintregirea pensiilor si salariilor taiate si cu semnatura dlui Predoiu si, ce sa vezi, Romania a avut crestere economica. Si in 2012, si in 2013 si in 2014.
In fine, cireasa pe tort sau, mai degraba, bomboana pe coliva a rabufnirii dlui Predoiu o reprezinta afirmatia: Spre deosebire de promisiunile irealizabile ale lui Ponta, programul de guvernare al PNL vizeaza masuri care se pot realiza, am incheiat citatul. Un program de guvernare sublim dar care insa lipseste cu desavarsire.
Realitatea este ca de cand sta in umbra cu al sau program-fantoma , dl Predoiu a inceput sa tremure din ce in ce mai tare la gandul ca nu va mai apuca in veci sa ocupe fotoliul de prim-ministru, la care viseaza de un an de zile. Iar cand ajung sa tremure, indiferent de motiv, politicienii incep sa spuna lucruri traznite! Ceea ce ar fi poate amuzant daca acesti oameni n-ar avea pretentia sa conduca tara.