Ziare.com informeaza : Iliescu: Tismaneanu - impostor, Cartianu - analfabet
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, pentru Ziare.com, ca infiintarea unui muzeu al comunismului, propus de PDL, inseamna desfiintarea Institutului Revolutiei Romane, iar ideea ii apartine politologului Vladimir Tismaneanu, sustinuta de campanii ale ziarului "Adevarul", in frunte cu Grigore Cartianu, despre care a spus ca e "analfabet".
"Astia (n.red.- PDL) habar n-au de asa ceva, nici nu stiu despre ce e vorba. Ce se baga Baconschi, care, ce are el, ca ministru de Externe, cu Institutul Revolutiei? Nici nu stie cum se cheama. In general, PDL - de ce se baga intr-o asemenea chestiune. A starnit indignare. Impostorul acela de Tismaneanu a lansat aceasta idee si ei au preluat-o si incearca s-o promoveze", a spus fostul sef de stat pentru Ziare.com.
Intrebat daca era nevoie de un asemenea muzeu al comunismului, Ion Iliescu a mai spus ca e de discutat, insa ceea ce il deranjeaza e ca a fost legata de desfiintarea IRR, cu sprijinul unor campanii de presa precum cea initiata de redactorul-sef de la "Adevarul", Grigore Cartianu, pe care, fara sa-l numeasca direct, l-a facut "analfabet".
"Era alta tema. Poate. Nu stiu ce vrea sa fie acest muzeu. Nici nu stiu de ce se asociaza aceste doua institutii. Dar gandul ascuns era exprimat mai demult de Tismaneanu - desfiintarea Institutului Revolutiei Romane. Si la "Adevarul", un alt destept pe acolo, un analfabet, redactor-sef (n.red - Grigore Cartianu, care a sustinut asemenea campanii). E o chestie conjugata.
Pe de o parte, sunt nostalgicii regimului Ceausescu care lanseaza asemenea chestiuni si, pe de o parte, alti indivizi cu tot felul de interese", a mai declarat Ion Iliescu.
Fostul presedinte al Romaniei spune ca aceasta idee de desfiintare e in "consonanta" cu alte actiuni, printre care omiterea rolului puterii din care a facut parte, din raportul de condamnare a comunismului.
"Au asociat aceste 2 actiuni. Un muzeu e un muzeu, e o treaba care poate fi gandita, dar ideea pe care o urmaresc unii e desfiintarea Institutului Revolutiei Romaniei.
E in consonanta, in raportul de condamnare a comunismului, se consacra doar 6 pagini Revolutiei din decembrie 1989. Cand vorbesc de condamnarea comunismului si de prabusirea lui, omiti tocmai momentul final, care a fost opera poporului roman si nicio vorba despre programul Revolutiei romane, despre noua structura statala care s-a nascut atunci.
A vorbit despre o proclamatie din martie la Timisoara. Pai proclamatia de la Timisoara, care era legata de Revolutie, era din 21 decembrie 1989, adica niste omisiuni condamnabile, care au o gandire in spate si care, iata, se reflecta printr-o aceasta pornire impotriva Institutului Revolutiei Romane. E singura institutie care se ocupa de cercetarea istorica a acestui moment, eu zic, de onoare pentru tara noastra", a mai spus Iliescu pentru Ziare.com.
Intrebat daca ar fi posibil ca posibila desfiintare a Institutului Revolutiei sa fie indreptata impotriva sa, fostul sef de stat spune ca ar fi o "prostie", si "o iesire de neacceptat", intrucat nu e institutul sau.
"E o mare prostie, nu e institutul lui Iliescu. Eu am scris sase carti despre Revolutia Romana, niciuna nu am publicat-o prin Institutul Revolutiei Romane. Acolo e un consiliu stiintific, condus de un academician, sunt academicieni, profesori universitari, cercetatori care fac parte din consiliul stiintific. E un colectiv restrans de cercetatori tineri, se conlucreaza cu cercetatori din mediul universitar, institute academice", a mai adaugat Iliescu.
Prim-vicepresedintele PDL, ministrul de Externe Teodor Baconschi, a spus ca partidul sau va sustine infiintarea unui muzeu al dictaturii comuniste, considerandu-l ca o modalitate de separare a Romaniei de trecutul totalitar.
"A doua propunere e infiintarea unui muzeu national al dictaturii comuniste. Am primit de la cercetatori acest proiect, mi l-am asumat si l-am propus spre adoptare. Anul acesta, in decembrie, se fac 5 ani de cand presedintele Romaniei a condamnat, in plenul Parlamentului, crimele comunismului.
Printre recomandari a fost si infiintarea unui loc al memoriei (...) PDL, ca partid de dreapta, singurul ramas pe esichierul politic are obligatia de a se separa de trecutul totalitar", a explicat Baconschi.
Seful diplomatiei a spus ca vor fi restructurate alte institutii care se ocupa de studiul comunismului, ceea ce a fost interpretat ca un anunt despre desfiintarea Institutului Revolutiei Romane.