Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca se va adresa instantei judecatoresti impotriva presedintelui Basescu, care prin afirmatiile privind motivarea respingerii numirii sale la MJ i-a incalcat dreptul constitutional fundamental de a accede intr-o functie publica.
"Am examinat cu atentie motivarea de astazi (vineri - n.r.) a Curtii Constitutionale si am de facut urmatoarele observatii, care privesc punerea in pericol a ordinii constitutionale in Romania: Curtea Constitutionala a depasit limitele Constitutiei prin comparatie cu Decizia 356/2007 in cazul Cioroianu. Curtea Constitutionala a dat posibilitatea presedintelui sa refuze un ministru si pentru alte motive decat cele legale, introducand posibilitatea subiectiva a presedintelui de a refuza un ministru", a declarat Norica Nicolai.
Ea a adaugat ca, utilizand analogia cu posibilitatea presedintelui de a cere reexaminarea legilor si in cazul sau, Curtea Constitutionala "a creat o situatie juridica sui-generis", intrucat situatia sa nu este echivalenta cu aceea a unei legi. Norica Nicolai a aratat ca, dand dreptul presedintelui de a raspunde politic doar in fata poporului, Curtea Constitutionala l-a pozitionat pe seful statului "mai presus de lege" si a creat posibilitatea in Romania ca accesul la o functie publica sa fie ingradit din alte motive decat cele legale.
"Avand in vedere toate acestea, inteleg sa ma adresez instantei judecatoresti impotriva presedintelui Traian Basescu care, prin afirmatiile publice, in cazul motivarii refuzului sca acest proces poate fi unul de lunga durata. Nu urmaresc sa acced la o functie publica, ci doar sa creez un precedent in Romania care sa nu dea dreptul nimanui ca, prin incalcarea drepturilor, sa-i fie lezate demnitatea si onestitatea, precum si accesul la o functie publica", a declarat Norica Nicolai.