Noii senatori si deputati au venit ieri, unii pentru prima data, la sedintele de plen care au marcat cea dintai zi de intrunire a noului Parlament.
Proaspetii senatori au venit ieri cu mandatul de parlamentar primit de la BEC pentru a-si demonstra calitatea de alesi, primind in schimb o mapa care includea regulamente ale acestei Camere, o Constitutie, precum si declaratii de avere. De altfel, mapa a creat probleme pentru unii senatori.
Paula Ivanescu a devenit impacientata in momentul in care nu si-a gasit declaratia de avere printre acte. In final, lamurita ca, de fapt, nu a cautat atent, Paula Ivanescu a plecat linistita ca are formularul tip de completare a declaratiei de avere. Sedinta a fost condusa de cel mai in varsta senator, liberalul Radu Campeanu. Lucrarile Senatului s-au incheiat dupa alegerea liderilor de grupuri parlamentare si a Comisiei de validare a man-datelor, urmatoarea reuniune in plen fiind programata la 17 decembrie.

Imnul national la Camera

Plenul Camerei Deputatilor s-a intrunit ieri, la 15.30, in noua sa componenta, rezultata in urma alegerilor din 28 noiembrie, sedinta inaugurala debutand cu intonarea Imnului national.
Presedintia sedintei i-a revenit lui Aurel Vainer, cel mai in varsta deputat, 72 de ani, care a fost ales din partea Federatiei Comunitatii Evreiesti din Romania. El a fost secondat, pe post de secretari, de doi dintre cei mai tineri deputati, Nicolae Banicioiu si Mihai Apostolache. Din totalul celor 332 de deputati, la prima sedinta si-au inregistrat prezenta 321 de persoane. In plen s-au regasit premierul Adrian Nastase si numerosi ministri care au fost alesi deputati.
Grupurile parlamentare din Camera Deputatilor si-au desemnat ieri liderii si viceliderii.
Astfel, Miron Mitrea va fi lider al grupului PSD, Calin Popescu-Tariceanu - la PNL, Cozmin Gusa - la PD, Lucian Bolcas - la PRM, Kelemen Attila - la UDMR, Daniela Popa - la PUR, iar Varujan Pambuccian - lider al grupului minoritatilor.
Miron Mitrea i-a anuntat si pe cei trei vicelideri ai grupului PSD, si anume pe Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu si Valeriu Zgonea. Calin Popescu Tariceanu a precizat ca la grupul PNL vor fi vicelideri Cornel Popa, Titus Ghiorghiof, Eugen Nicolaescu si Nini Sapunaru.
La grupul PD vor fi vicelideri Stelian Dutu, Mihai Stanisoara, iar la grupul UDMR - Marton Arpad si Varga Attila, iar la PUR - Gratiela Iordache si Bogdan Pascu.