D-ale lui Caragiale. Asa poate fi caracterizata sedinta de Consiliu Judetean Constanta de ieri. Convocati pentru re-constituirea CJC, alesii judetului nu s-au simtit bine pana nu au facut "senzatie" din interpretarea Ordonantei nr. 35, referitoare la aprobarea regulamentului-cadru de organizare si functionare a consiliilor. Insa, intr-un final, stradania Aliantei PNL-PD de a reface modul ilegal de constituire a Consiliului Judetean s-a materializat prin... re-alegerea presedintelui de coloratura pesedista, Nicusor Constantinescu, cu 23 de voturi pentru. Cat despre candidatul aliantei, liberalul Gheorghe Iorov, acesta a obtinut 13 voturi, unul din cele 37 de voturi (adica numarul de consilieri alesi prezenti in sala) fiind anulat. De mentionat ca in Sala Mare a Prefecturii judetului Constanta - sala in care de regula Consiliul Judetean isi desfasoara activitatea - au fost prezenti toti consilierii alesi pe liste: Radu Babus, Cornelia Beres, Paul Branza, Adrian Bratu, Gheorghe Chiriac, Radu Comanici, Constantinescu Nicusor, Irina Covacef, Gheorghe Darie, Nicolae Dospinescu, Ion Dumitrache, Stelian Dutu, Dumitru Florea, Aurelia Francu, Nicolae Gheorghe, Puiu Hasotti, Elena Ioana, Gabriel Iordache, Gheorghe Iorov, Mihai Lupu, Maria Magiru, Ionel Manafu, Victor Manea, Ioan Marcus, Gheorghe Mihaiesi, Petrica Munteanu, Fedbi Osman, Mihai Pariza, Nicolae Peride, Ion Porojnicu, Lilica Stan, Adrian Stan, Petre Stanca, Atanasie Teodorescu, Claudiu Tusac, Diane Vancea, Valentin Vrabie. Dintre acestia insa, foarte multi va trebui sa isi dea demisia (ironic, din nou!), pe motiv ca au devenit parlamentari sau directori de institutii. Pe langa cei 37, respectiv mass-media interesata de relatarea evenimentului, la sedinta (ca doar a fost publica) au participat si "fortele" PSD - deputatii Corneliu Dida, Alexandru Mazare si Eduard Martin, purtatorul de cuvinte social-democrate Aurelian Arghir, viceprimarii Constantei Gabi Stan si Nicolae Nemirschi sau, din partea Aliantei, aspiranti la fotoliul de consilier - asa cum este Adrain Sponte, care spera fie intr-o demisie a Dianei Vancea, fie intr-o decizie a instantei care sa il favorizeze.

Consilierii din 2000-2004 vor sa dea CJC in judecata

La aceeasi sedinta derulanta printre contre PSD - Alianta si microfoane care au preferat sa gajaie si sa se auda cand da, cand nu, au mai fost prezenti si consilieri ai legislaturii 2000- 20004, care, sustin ei, nu li s-a comunicat, asa cum ar fi fost normal si legal, incetarea mandatului. La tot acest aspect se adauga si faptul ca CJC nu a fost, vreme de doi ani, legal constituit - dupa cum a dat instanta ieseana verdictul -, motiv pentru care parte din fostii consilieri se considera indreptatiti, ba chiar au spus ca au de gand sa dea in judecata tot ce misca, pentru a fi remunerati. Nu ca ar fi moral - mai spun unii ca de exemplu Laurentiu Marin, dar... temei legal exista.

Stanca, in tandreturi cu cravata lui Constantinescu

Revenind la sedinta care ar fi facut toti banii daca ar fi fost o piesa de comedie jucata pe o scena de teatru, din cei 37 de consilieri, la prezidiu s-au aflat Mihai Pariza, Radu Babus si Adrian Bratu, iar din comisia de numarare a voturilor exprimate pentru alegerea conducerii CJC au facut parte Dumitru Florea, Nicolae Dospinescu, Valentin Vrabie, Paul Branza si Victor Manea. Iar momentele de delir incep... Dupa ce, intr-un moment de nedisimulata tandrete Petre Stanca a "pierdut" un minutel-doua pentru a-i aranja lui Nicusor Constantinescu cravata, patronul hotelului "Maria" (hotelul unde miroase a carnati 12 luni din 12, 24 de ore din 24) a anuntat, cu mandrie socialista, ca Nicusor Constantinescu este candidatul PSD pentru functia de presedinte al CJC, pe motiv ca partidul pe care il reprezinta vrea continuitate in privinta "realizarilor care se vad"... Apostrofat de reprezentantii Aliantei ca face campanie, Stanca a aratat ce poate: "Nici nu ma intereseaza ce zici tu!", l-a repezit Stanca pe un "indraznet" din tabara PNL-PD. Dupa acest episod, Alianta si-a anuntat si ea candidatul: Gheorghe Iorov.

Cum se voteaza? Cu Stanca in rol de martor la DNA!

Dar cum va se va vota? Modalitatea de alegere a presedintelui a dat mari batai de cap adversarilor politici, care au dat ce a fost mai bun din ei: ba ca legea zice asa, ba ca zice altfel... Cert este ca dezbaterea a antrenat luari de pozitii din partea lui Nicusor Constantinescu, Victor Manea, Gheorghe Iorov, Petre Stanca, Petrica Munteanu, Stelian Dutu, Puiu Hasoti... etc... etc. A, si sa nu uitam cireasa de pe tort: Radu Comanici, care, in elanul discursului a exemplificat ca secret a fost si cand s-a votat pentru presedintele Romaniei, atunci cand el a recunoscut ca a votat cu Traian Basescu, ba chiar a si aratat catre cei prezenti buletinul de vot si votul exprimat! Total dusa pe araturi conversatia, s-a ajuns pana intr-acolo incat Stanca a afirmat: "Da' nu ma bagi tu pe mine in cabina, ca nu vreau!". Caci asta a fost marea dilema si disputa a zilei: votul secret inseamna, conform legii, vot secret pe genunchi, in banca, sau vot secret in cabina?! Si ca sa fie si mai colorata intreaga tevatura, Stanca l-a apostrofat pe Stelian Dutu, pe care l-a acuzat de "magarii", ba chiar i-a amintit deputatului democrat ca astazi, 26 aprilie a.c., va fi chemat sa dea cu subsemnatul la DNA, iar ca el, Petre Stanca, va fi martor in cadrul anchetei. "Daca pana acum nu am zis nimic, am sa spun maine (n.r. azi) tot", a amenintat, razand, Petre Stanca.

Vot cu strigaturi si amenintari de atacare in contencios

"Fac apel la intelepciune si intelegere. Nimanui nu trebuie sa ii fie frica de votul secret", a incercat sa convinga liberalul Puiu Hasotti. La randul lui, pesedistul Gheorghe Mihaiesi a apreciat ca "dansii de la Alianta voteaza in cabina, noi ne hotaram pe parcurs...". Hotarati ca este cazul sa puna punct schimbului de replici fara finalitate constructiva, alesii judetului au trecut la vot - PSD-ul a luat buletinele de vot, au completat care cum au putut, iar Petre Stanca s-a indreptat sfidator si ca si cum facea cea mai buna gluma din lume, la cabina de vot. A intrat, a iesit, a pus votul in urma si le-a spus apoi colegilor: "I-am derutat (n.r. - pe cei de la Alianta) de tot!". Pesedistii i-au urmat exemplul, Alianta a fost nemultumita si a cerut sa fie strigat fiecare pentru a-si lua buletinul de vot astfel incat sa se vada clar ca voteaza in cabina special amenajata. Intr-un final, rezultatul i-a dat castig lui Nicusor Constantinescu, cu 23 de voturi, reprezentantii Aliantei, mai putin Victor Manea (aflat in comisia de numarare a voturilor), parasind sala. "Se duc sa planga putin!", s-a auzit comentariul pesedistilor. "Vom solicita prefectului sa atace in contencios modalitatea de alegere a presedintelui CJC. Nu a fost respectata legea. Doamna Belu (n.r. secretarul general al CJC) are viata lunga de acum inainte in conducerea institutiei", a declarat liberalul Gheorghe Iorov. In acelasi ton, Victor Manea a apreciat ca "nu s-a votat corect, buletinele de vot au fost distribuite in sala". "Doar prefectul poate ataca in instanta legalitatea alegerilor. Din punctul meu de vedere, legea a fost incalcata si in spiritul si in litera ei. Consiliul Judetean porneste din nou de la niste premise gresite", a apreciat senatorul Puiu Hasotti.

"Dutu?" "La Parchet!"

"Se va ataca in contencios hotararea de alegere a presedintelui. Probabil ca, inca o perioada de timp, conducerea va fi interimara", a fost si punctul de vedere al democratului Stelian Dutu. Si, din fericire pentru acesta - caci altfel si-ar fi amarat sufletul - plecarea din sala l-a salvat de noi comentarii ale lui Petre Stanca. Acesta, pe de alta parte, profitand de absenta democratului si de faptul ca fusese ales vicepresedinte si trebuia sa faca prezenta pentru votarea celui de-al doilea vicepresedinte - peremistul Radu Comanici - a strigat, pe un ton care lasa multe de inteles: "Stelian Dutu?", iar sala a reactionat: "La Parchet!"