Pledoaria eurodeputatului PD-L Cristian Preda pentru instituirea unui bicameralism asimetric a provocat vineri interventia vicepresedintelui democrat-liberal Valeriu Stoica, care considera ca PD-L este obligat sa sustina unicameralismul, din moment ce a castigat alegerile cu aceasta teza.
In cadrul dezbaterii ce a urmat conferintei lui Cristian Preda despre reforma constitutionala, sustinuta vineri la Institutul de Studii Populare, vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica a apreciat ca rezultatele referendumului sunt obligatorii pentru PD-L, din punct de vedere politic. "Daca cetatenii impartasesc aceasta optiune, iar aceasta optiune castiga presedintele si reusesti sa ai prim-ministru si Guvern, atunci daca vrei sa fii credibil, trebuie sa te tii de cuvant. Ca om politic, pentru a ramane credibil, trebuie sa urmez pe de o parte optiunea partidului si pe de alta parte, pe cea a cetatenilor", a spus Stoica, in replica la sprijinul aratat de catre Preda pentru un bicameralism asimetric.
Stoica a spus ca logica agregarii intereselor intr-un partid impune uneori ca unele decizii sa fie luate impotriva convingerilor personale, daca sunt divergente cu interesele majoritatii. "De exemplu, eu sunt monarhist, dar intrucat 90% dintre noi sunt republicani, datoria mea este sa apar republica romana, asa cum este ea. Raman nostalgic, dar sunt legat constitutional de republica. Daca acum PD-L spune ca nu mai vrea Parlament unicameral, atunci ne-am pierde credibilitatea", a spus Stoica. El a respins si ideea ca optiunea electoratului de la referendum s-a facut in lipsa unei informari asupra complicatiilor Parlamentului, idee ce ar contraveni regulilor democratiei.
In apararea ideii sale, Preda a spus ca adevarul nu se decide prin majoritati, iar referendumul din noiembrie are doar valoare consultativa. "Nu credem ca trebuie sa ne multumim cu politica marilor majoritati", a apreciat Preda, spusele acestea atragand un comentariu al lui Stoica care a spus ca aceasta este retorica folosita de PNL si PSD.
Eurodeputatul PD-L Cristian Preda si-a prezentat vineri pozitia privind revizuirea Constitutiei, una din tezele sale fiind aceea ca seful statului sa poata dizolva Legislativul in situatiile de blocaj politic, insa nu e de acord cu desfiintarea Senatului,pe care il vede ca pe o Camera a regiunilor.
Romania a ajuns azi in impas din cauza faptului ca in politica sunt prea multi oameni ca Valeriu Stoica - adica genul celor care nu au convingeri puternice si din acest motiv timp de 20 de ani nu au fost capabili sa-si apere si sa-si promoveze ideile. El a sustinut monarhia asa cum azi argumenteaza unicameralul: fara convingere.