Ministrul de Interne, vicepremierul Dan Nica, a anuntat, luni, dupa BPCC, ca PSD si PD-L au convenit ca alegerile prezidentiale sa se desfasoare la 22 noiembrie si 6 decembrie, Guvernul urmand sa nu aduca niciun fel de modificari asupra conditiilor de desfasurare.
Nica a spus ca PD-L si PSD au stabilit, in sedinta coalitiei de luni, sa nu aduca modificari Legii alegerilor prezidentiale in ceea ce priveste conditiile si modalitatile de desfasurare.
"S-a decis ca tot ceea ce inseamna modalitati de desfasurare sa fie aceleasi ca si pana acum, sa nu intervina nicio modificare, sa nu poata spune nimeni ca s-au schimbat regulile in timpul jocului, deci alegerile se vor desfasura in aceleasi conditii ca in 2004", a precizat viceprim-ministrul.
El a mentionat ca actul emis de Guvern se va referi doar la elemente de ordin tehnic ale desfasurarii alegerilor.
Nica a mai spus ca PSD si PD-L au convenit si o serie de masuri pentru evitarea fraudelor electorale.
Listele suplimentare, doar in sectii speciale, supravegheate de camere video
El a mentionat printre aceste masuri faptul ca se va putea vota pe liste suplimentare doar in sectii special amenajate, destinate doar votului celor care nu au domiciliul in localitatea in cauza.
De asemenea, cei care vor vota in aceste sectii speciale vor trebui sa completeze o declaratie pe proprie raspundere ca au luat la cunostinta de faptul ca daca vor vota de doua ori vor trebui sa suporte pedeapsa cu inchisoare prevazute de legea penala.
Nica a mai spus ca in toate aceste sectii speciale vor fi instalate mijloace de inregistrare video, in speta camere web, pentru a se evita cheltuieli prea mari, mijloace care sa poata furniza si probele necesare in eventualitatea unui vot dublu.