DeCeNews: Ponta are o noua majoritate parlamentara. De Ce nu o poate folosi

Tensiunile din USL i-au facut pe social-democrati sa-si faca calculele unei majoritati fara PNL. Poti numara pe degetele de la o mana parlamentarii de care mai are nevoie PSD intr-una dintre Camere pentru a adopta proiecte de lege fara liberali. Insa Crin Antonescu a reiterat in iesirile sale doua principii: 1. USL e un monolit care trebuie sa ramana asa; 2. PNL nu se va lasa maturata de la guvernare. Daca Ponta va avea tentative a incalca acest al doilea principiu, arma PNL se numeste CCR. Dintr-un calcul realizat de pesurse.ro reiese ca PSD mai are nevoie de 4 parlamentari pentru o noua majoritate in Camera Deputatilor, care sa arate asa: PSD+UDMR+Minoritati. N-ar mira pe nimeni ca PSD sa racoleze 4 parlamentari pana la finele anului, daca se pastreaza fluxul de traseisti politici de pana acum.
Dar matematica facuta de sursa citata e fara Partidul Conservator, care si-a declarat deja afilierea prin atacul de vineri a lui Daniel Constantin la Crin Antonescu pe tema revocarii procurorului Papici. PC (18 deputati) alege PSD. Asadar, partidul lui Ponta are deja majoritatea in Camera Deputatilor.
Antonescu il poate scoate pe Ponta din joc cu ajutorul CCR

Guvernul este al USL, nu al PSD. Antonescu a ingrosat aceasta ideea de fiecare data cand jurnalistii i-au vorbit despre indepartarea PNL de la guvernare. In 2007 premierul Calin Popescu Tariceanu a scos din guvern ministrii PD, dar a avut nevoie de un vot de re-investire a parlamentului si de ulterioarele semnaturi ale presedintelui Traian Basescu pentru a numi liberali si membri ai UDMR pe posturile vacante. Asta pentru ca Legea Fundamentala spune, la art. 85 alin. 3 ca "daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru".
Pentru a impiedica scenariul din 2007, Antonescu ar putea reclama la Curtea Constitutionala un conflict juridic de natura constitutionala declansat de Ponta prin incercarea sa de a guverna fara PNL, partid parte integranta a USL, scrie ampress.ro. Constitutia permite presedintilor celor doua Camere, Presedintelui Romaniei, presedintelui CSM sau prim-ministrului sa faca astfel de sesizari la CCR, prin art. 146 lit. e).

"Maretia dreptului" il poate lasa pe Ponta fara functia de premier

Antonescu va invoca la CCR ca Ponta incearca eliminarea liberalilor desi Parlamentul a investit un Guvern USL ca structura politica unita si electoratul a votat acelasi tip de USL.
Argumentatia lui Antonescu ar depinde nu atat de mult de puterea ei juridico-constitutionala, cat de componenta CCR. Insusi presedintele Curtii explica anul trecut, de pe treptele sediului CCR, ca dreptul este interpretabil, in asta constand "maretia" lui. Iar la CCR oamenii PSD (Valer Dorneanu si UDMR-istul Valentin Zoltan Puskas) sunt depasiti de cei ai PNL (Mona Pivniceru si Tudorel Toader) adaugati judecatorilor numiti de Basescu sau pe filiera PDL. Acestia din urma nu ar avea motive sa-l sustina pe Victor Ponta, mai ales dupa rafala de critici administrata de el si de oamenii apropiati lui judecatorilor considerati ai lui Basescu. Un astfel de vot l-ar aduce pe Ponta in pragul demisiei si ar crea un blocaj guvernamental.