Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics articolul "Ipoteza-bomba: Basescu sufera de sindromul Korsakov", pe care il puteti citi in continuare.
Presedintele Traian Basescu ar putea fi victima unei afectiuni binecunoscute in lumea medicala, care poarta numele de "sindromul Korsakov" si este generata, cel mai adesea, de consumul cronic de alcool.
Zvonul este prezentat, in premiera, de jurnalista Corina Dragotescu, intr-un material publicat azi, pe siteul impactnews.ro: "Exista o teorie aparuta prin diverse medii si pe care am regasit-o in niste comentarii de pe net, suspect de informate si la obiect. Se spune ca Traian Basescu ar fi suferind de o afectiune numita Korsakoff, care-i da aceste stari imprevizibile. Ar putea fi si asa, cu toate ca, in nenumarate randuri, Administratia prezidentiala si presedintele au dezmintit categoric orice boala, indiferent cum s-ar numi ea" relateaza cunoscuta jurnalista, care crede ca aceasta afecțiune ar putea fi responsabila de tot mai desele accese de nervozitate ale sefului statului.
"Ca om care am trecut printr-o boala grea, mi-ar parea rau daca presedintele ar avea vreo afectiune medicala si nu pot decat sa sper ca nu-i asa, pentru ca nu as dori nimanui sa fie bolnav, nici macar de o gripa severa. Ca cetatean insa, am nevoie sa stiu ce este in spatele starii de nervozitate prezidential" mai scrie ziarista.
Pentru cei care nu stiu, sindromul Korsakov (Korsakoff) isi ia numele de la medicul neurolog Serghei Sergheevici Korsakov si se caracterizeaza prin ataxie, confuzie, oftalmoplegie si afectarea memoriei pe termen scurt, halucinatii etc. In cazuri severe, poate duce pana la coma si, in final, moarte. Este insotit de un deficit grav de vitamina B1 si se intalneste la consumatorii cronici de alcool, care nu se alimenteaza corect. In plus, alcoolul incetineste absorbtia tiaminei (vitaminei B1) la nivel intestinal.
O alta consecinta a acestei afectiuni este fabulatia, in sensul ca suferindul ajunge sa inventeze, constient sau nu, tot de felul de intamplari si evenimente. Se pare ca de aceasta afectiune suferea si fostul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, caruia i se faceau frecvent injectii cu vitamina B1 pentru a-si reveni din starile bahice inaintea unor evenimente oficiale importante. Starea sanatatii fostului lider de la Kremlin ar fi fost, de altfel, principalul motiv pentru care acesta si-a incheiat cariera politica, promovandu-l in loc pe Putin.