Un audit al primariei a descoperit ca directorul Marinel Florescu si-a dat un salariu mai mare decat cel legal si s-a plimbat nejustificat prin Dubai in anul financiar incheiat cu o pierdere de 6,4 milione de lei de institutia pe care o conduce
O echipa de control trimisa de primarul Antonie Solomon a picat pe nepusa masa, la inceputul acestei luni, pe capul lui Marinel Florescu, directorul general al Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova. Auditorul Nicolae Tufan si inspectorul Gheorghe Burci de la Primaria Craiova au luat mai intai la puricat tocmai ceea ce devenise aproape o obsesie pentru Solomon in ultima vreme: salariul directorului RAT, care n-ar trebui sa fie mai mare decat al primarului.

Indemnizatie cat cea de viceprimar

Cadrul legal al salarizarii unui director de Regie de interes local il reprezinta art. 3 indice 1 lit. c din Legea nr. 203/2009, potrivit caruia, "la nivelul regiilor autonome, societatilor si companiilor de interes local aflate in coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea unei unitati administrativ-teritoriale de interes local, precum si al filialelor acestora", directorul general/directorul beneficiaza de o remuneratie lunara acordata prin contractul de mandat, care "nu poate depasi nivelul indemnizatiei lunare acordata prin lege pentru functia de viceprimar". Mai mult, art. 3 indice 2 din acelasi act normativ stipuleaza clar ca "remuneratia lunara a directorului general/directorului, stabilita prin contractul de mandat in conditiile art. 3 indice 1 alin. 1 este unica forma de recompensare in bani a activitatii depuse de persoana respectiva" si ca "directorului general/directorului nu i se pot acorda prin contractul de mandat alte beneficii, de orice forma, in afara celor prevazute la art. 3 indice 1 alin. 2".
La inceputul anului 2010, nivelul salariului brut al unui viceprimar era de 4.948 de lei. De la 1.07.2010 si pana la 31.12.2010, potrivit Legii nr. 118/2010, cuantumul brut al salariilor personalului platit din fonduri publice s-a diminuat cu 25%, astfel ca indemnizatia functiei de viceprimar a scazut la 3.711 lei. De la 1.01.2011, salariile bugetarilor s-au majorat cu 15%, indemnizatia de viceprimar ajungand la 4.268 de lei.

30.000 de lei incasati nejustificat

Prin contractul de mandat incheiat cu Consiliul de Administratie al RAT Craiova in data de 27.05.2010, directorului general Marinel Florescu i s-a fixat remuneratia lunara prevazuta de lege in acel moment, adica 4.948 de lei. Ulterior, insa, dupa cum a scos la iveala controlul de la primarie, Florescu nu si-a diminuat salariul cu 25%, pentru ca apoi sa si-l mareasca cu 15%. L-a pastrat ca la inceput, ba, mai mult, si-a mai dat si ceva bani in plus: 25% spor de vechime lunar, doua prime de vacanta de cate 500 de lei (una in noiembrie 2010 si alta in iulie 2011) si o prima de Craciun de 100 de lei (in decembrie 2011).
"S-a procedat la o recalculare a indemnizatiei cuvenite directorului general, constatandu-se ca, in perioada 1.05.2010 - 31.01.2012 indemnizatia primita a depasit indemnizatia functiei de viceprimar cu suma totala bruta de 42.115 lei, iar in suma neta diferenta incasata in plus de directorul general a fost de 29.718 lei. Acordarea in plus a acestor bani este considerata plata nelegala cu care s-au influentat in plus cheltuielile de personal", se arata in raportul intocmit de cei doi inspectori ai Primariei Craiova, in urma controlului.
Cei 29.718 lei au intrat in plus in buzunarul directorului Marinel Florescu, dar, de fapt, paguba din bugetul RAT e de 53.665 de lei, fiind incluse aici impozitele si contributiile platite din partea angajatorului si a angajatului.
Pentru cei 29.718 lei platiti nejustificat, angajatii primariei au calculat si o dobanda de 1.366 de lei.
Directoru-n Dubai, Regia pe pierderi

Auditorii primariei si-au aruncat o privire si prin facturile RAT Craiova, descoperind ca, in martie 2011, Regia din subordinea primariei a achitat catre Uniunea Romana de Transport Public (URTP) trei facturi in suma totala de 10.369,28 lei. Era vorba, de fapt, de... decontarea cheltuielilor cu deplasarea directorului general Marinel Florescu in Emiratele Arabe Unite, la Congresul Transportatorilor de la Dubai. Din programul congresului nu au lipsit un tur al orasului, o vizita la mall-ul Burj Khalifa, dar si la unicul hotel de sapte stele din lume, Burj Al Arab.
Consiliul de Administratie al RAT ii aprobase, ce-i drept, directorului Florescu participarea la acest eveniment, dar asta in conditiile in care cheltuielile fusesera estimate la 1.000 de euro. De fapt, deplasarea a costat aproape 2.500 de euro, iar Florescu nu a putut sa prezinte inspectorilor de la primarie nici un document justificativ al acestor bani. De aici si concluzia echipei de la primarie ca "platile catre URTP au fost facute fara o justificare corespunzatoare, in sensul ca au fost acceptate la plata facturi fara alte documente justificative care sa certifice realitatea cheltuielilor, ceea ce a condus la o majorare a pierderilor unitatii".
Comisia de audit nu putea trece cu vederea faptul ca plimbarea prin Dubai a directorului RAT, Marinel Florescu, s-a facut intr-un an incheiat de Regia de Transport craioveana cu o pierdere de 6.417.849 de lei. Si daca tot au ajuns la imensul cuantum al pierderii, inspectorii au amintit ca legislatia in vigoare impune sa se taie din indemnizatia directorului in asemenea situatie. Potrivit art. 4 din Legea nr. 203/2009, "remuneratia lunara a directorului general/directorului se diminueaza proportional cu gradul global de neindeplinire a obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat, dar nu mai mult de 30% din nivelul acesteia".

"Controlul nu are baza legala"

Nu putem incheia fara sa prezentam si punctul de vedere al lui Marinel Florescu despre controlul trimis pe capul sau de primarul Antonie Solomon. Punct de vedere pe care nu a ezitat sa si-l exprime in finalul raportului de audit, unde, semnand de luare la cunostinta, directorul general al RAT a consemnat olograf: "Controlul nu are baza legala, iar concluziile sunt netemeinice si nelegale".
Am fost interesati sa aflam din ce cauza directorul Florescu considera ilegal acest control, insa ieri n-am reusit sa-l contactam nici la telefon, nici la birou. Am incercat atunci sa aflam de la Elena Cirstea, sefa Serviciului Personal si purtatoare de cuvant a institutiei, de ce RAT i-a platit directorului o indemnizatie mai mare decat permite legea. Raspunsul sau a fost: "Nu sunt imputernicita sa va raspund la aceste intrebari. Intrebati-l pe domnul director".
Primarul Solomon, cel care a dispus efectuarea acestei verificari, sustine ca nu s-a gandit inca daca va cere sau nu schimbarea sefului de la RAT. "Nu m-am gandit daca sa cer sau nu schimbarea directorului. Nu vreau sa se dea o interpretare politica acestui control, adica sa creada cineva ca vreau sa-l schimb pe directorul Florescu pentru ca e pedelist. Am dorit doar sa se inteleaga ca indemnizatiile directorilor de la Regiile subordonate primariei nu pot fi mai mari decat cea a unui viceprimar. Celor de la RAT Craiova li s-a adus la cunostinta zilele trecute sa reduca indemnizatia directorului la nivelul celei de viceprimar, dar, din cate stiu, RAT-ul a refuzat sa aplice ce i-am zis noi", a declarat Antonie Solomon.